Hormon Testi Ne Zaman Yapılır? Hormon Testlerinin Amaçları ve Test Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genel olarak kan tahlilleriyle yapılan hormon testleri, birçok hastalığın teşhis edilmesi adına tercih edilir. Hormon testleri ise sadece tek çeşit değildir ve farklı süreçleri ilgilendiren testler de bulunmaktadır.

Hormon Testleri

Bu testler, günümüzde bayanların pek çok konudaki hormonal bozukluklarının takibi ve teşhisi için kullanılmaktadır. Özellikle de hormonlar arasında yaşanan dengesizlik durumlarında birbirinden farklı durumlar ortaya çıkabilir. Anormal kanamalar, yumurtlama sorunları, kısırlık ve adet düzensizlikleri bu sorunlar arasındadır. Adet dönemindeki bir bayan için hormon testleri âdetin 2. Günü ile 5.günü arasında yapılabilir. Çünkü bu süreçte daha net bilgiler sunulabilir.

Test sonuçları konusunda nelere bakılır ya da hormon sonuçları ne için çıkar gibi sorulara da uzmanlar yanıt vermiştir. Hormonal testlerde bakılan birbirinden farklı çeşitler vardır. Bunun yanı sıra testler standart bir uygulama olarak aç karnına yapılmaktadır.

Hormon Testi Neden Yapılır?

Genel anlamda kan tahlilleriyle yapılan ölçümler birçok hastalığın teşhis edilmesi için tercih edilmektedir. Hormon testleri ise sadece tek çeşit olmamakla beraber birden fazladır. Bu testlerin yapılması biraz daha zahmetlidir. Ayrıca rutin olarak yapılan testler olduğunu da söylemek mümkündür.

Örneğin yapılacak test, adet görmeyle ilgiliyse en uygun zaman yukarıda da belirtildiği üzere adet gününün 2. Ve 5. Günleri aralığıdır. Bunun yanında kadınlar için AMH, FSH, LH ve prolaktin hormon testleri de yapılmaktadır.

Her bir hormon testinin ayrı yapılış amacı bulunduğu için doktor tavsiyelerine göre belirlenerek uygun zaman aralığında tercih edilmesi gerekir.

Hormon Testi Sonuçları

Hormonal test sonuçları ne zaman çıkar ile ilgili aktarılacak bir soruya da şu yanıt verilebilir.  Her test için farklı bir uygulama yöntemi olduğu için belirlenen teste göre sonuçların çıkması beklenir. Daha iyi neticelerin alınması adına aç karnına yapılan bu tür testler arasında kortizon testi farklı bir saatte uygulanır. Bu konuda da uzmanlar sabah 8 buçuk ile 9 arasını bildirmektedir. Ayrıca 9’dan sonra yapılacak testlerin tıbben doğru sonuçlar veremeyeceği belirtilmiştir.

Bu durumların yanında birde hormonal sivilce tedavisi bulunmaktadır. Polikistik over sendromu olarak bilinen ve kadınlarda görülme riski büyük olan bu rahatsızlık sonucunda sivilce sorunları, yağlı cilt oluşumları, çocuk sahibi olamama ya da adet düzensizliği gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Daha çok ergenlik sürecinin sonlanmasıyla beraber adet düzensizliği ve sivilce şikâyetleri başlar. Bu yüzden uygulanacak testler için bir uzman belirlenmeli ve ne zaman yapılacağı konusunda kesin bilgi sahibi olunmalıdır. Test sonuçları kısa sürede hastalarla paylaşılabileceği için karşınıza çıkacak olan tüm rahatsızlıkların tedavi süreci de hızlı bir şekilde başlatılmış olacaktır.

Kadınlarda menopoz dönemlerinde de bu testler yapılabilmektedir. Yapılmasının nedeni ise hormonlardaki değişikliğin daha net bir şekilde gözlemlenebilmesinden kaynaklanır. Daha çok adet kanamalarının sona ermesi durumunda ve sancılı dönemlerin başlamasında nelere dikkat edilmesi gerektiğinin anlaşılabilmesi için test sonuçlarına bakılır. Bu yüzden test aşamaları için uzmanlardan destek almalı ve yılda en az 1 defa hormon testleri konusunda gerekli duyarlılığı göstermelisiniz. LH hormonları, östrojen hormon kontrolleri, progesteron ve testosteron seviyeleri ve HCG hormonu değerleri bu süreçte dikkatli bir şekilde takip edilmesi gereken ve gebelik sürecini yakından ilgilendiren testler arasındadır. Ayrıca inhibin-b hormonu değerleriyle FSH hormonu kontrolü de bayanları yakından ilgilendiren hormonal testler olarak bilinmektedir.