Hormon Testi Nedir? Neden Yapılır? Olması Gereken Değerleri Nelerdir?

Birçok hastalığın teşhisi için tercih edilen hormon testleri, sabahları aç karnına yapılan ve net sonuçlar verebilen uygulamalardır. Bu yüzden uzmanlar, bayanların tercih etmesi gereken en önemli test uygulaması olduğunu her fırsatta dile getirmektedir.

Hormon Testi

Bu test, vücudumuzdaki pek çok hastalığın ortaya çıkarılması için tercih edilen bir uygulamadır. Kan tahlili sayesinde vücutta olması gereken normal değerleri ortaya çıkaran hormon testi, genel olarak sabahları ve aç karnına yapılmaktadır. Çünkü bu durumda daha net sonuçlar ortaya çıkar. Kan tetkikleriyle yapılan ölçümler ile birlikte net sonuçlar alınabilir ancak diğer testlere göre daha pahalı bir uygulama olduğunu da bilmeniz gerekir.

Hormon Nedir?

İnsan vücudundaki hormonların kan dolaşımındaki seviyelerinin belirlenmesi ve hormonların artış ya da azalışlarının gözlemlenmesi için hormon testleri yapılmalıdır. Vücutta farklı yerlerde yer alan hücre ve dokular sürekli olarak madde salınımı yapar. Bu salınımlar bez olarak adlandırılır. Bezlerden salgılanan maddeler ise hormondur.

Ne Zaman Yapılır?

Kan tahlili sonrasında talep edilebilecek hormon testleri, normal değerleri konusunda da önemli bilgiler içermektedir. Bu tahlil sonuçları bayanlarda ortaya çıkabilecek hastalıkların teşhisinde önemlidir.

Bu testi yaptıracak olan bayanlar genel olarak adet zamanından 2 gün sonrasını tercih etmelidir. Uzmanlar tarafından da belirtilen bu durum, hormonal değerlerin korunduğu zaman dilimidir ve gerçek sonuçlara ulaşılabilir.

Tüm testler aç karnına yapılır. Bazı testlerde ise farklı uygulamalar bulunabilir. Örneğin prolaktin testi, adet tarihlerinin belirli dönemlerinde tercih ediliyor. Doktorlar ilgili tarihleri belirleyecek ve normal değerleri sağlamak için yapılacak hormon testi talebinde bulunacaktır.

Hormonal testler arasında en çok bilineni kortizon ve tiroid hormon testleri olmaktadır. Kortizon testi uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre kesinlikle sabah 8 buçuk ile 9 arasında yapılmalıdır. En net sonuçlar bu saatler arasında alınır.

Tiroid testi için ise herhangi bir zaman aralığı yoktur. Gün içerisinde talep edildiği her an yapılabilir. Fakat bu tahlilde de sabah aç karnına uygulaması devam etmektedir.

Hormon Testleri ve Olması Gereken Değerler

Günümüzde tercih edilen hormon testleri; FSH, AMH, LH, Testosteron, Prolaktin ve DHEAS olarak bilinir.

DHEAS

Erkeklik hormonudur. Aşırı tüylenme sorunu yaşayan kadınlarda da bulunmaktadır. DHEAS testinden sonra gerekli tedbirler alınır ve tedavi süreci başlatılabilir.

TESTOSTERON

Yine bir erkeklik hormonu olan testosteron, over sendromlu kadınlarda da yüksek oranda çıkabilmektedir. Ayrıca adet sorunu yaşayan kadınlarda da bulunur. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında mutlaka testosteron testi yapılması gerekir.

PROLAKTİN

Kadınlarda gebelik durumunu engelleyen bir hormonal türdür. Yüksek çıkması durumunda tiroid bezini de etkileyebilir. Ayrıca bayanlardaki süt salınımını düzenlediği de bilinir.

LH

Bu hormonal testte elde edilecek oran 2,5’ten küçük olmalıdır. Adet dönemlerinde yükselmeye başlayan ve yumurtlamayı gerçekleştiren LH hormonu, LH hormon testi ile birlikte kontrol edilebilir. Eğer uygulanan testlerde bu hormon yükseliyorsa yumurtalıklara ilaç enjekte edilir.

FSH

Kadınlarda yeni yumurta hücreleri, doğumdan sonra üretilmez. Bu durumda da doğumdan sonra her ay yumurtada azalma görülebilir. FSH hormon testi ile birlikte yumurtalık rezervleri tespit edilerek gözlemlenebilir. Ayrıca bu hormon yumurtanın gelişimini de büyük oranda etkilemektedir. Olması gereken değer ise 12 mlu/mL ve altındaki değerlerdir. Fazlasının çıkması durumunda yumurtalık rezervlerinde bir sorun olduğu anlaşılabilir.

AMH

Adet döneminin istenilen zamanlarında AMH testi yapılabilmektedir. Yumurtalıkların kapasitesinin ölçüldüğü bu test sonucunda 1ng/ML altında olmaması gereken değerler çıkmalıdır. Eğer daha az oranda bir değer yakalanırsa yumurtalık rezervinde düşüklük yaşanıyor demektir.

Günümüzde uygulanan testler bu şekildedir. Adetin 2. Ve 5. Günü arasında yapılması gereken bu testler aç karnına yapılmalıdır. Tıbbın ilerlemesi sayesinde kısa sürede test sonuçları da alınabildiği için, hormon değerleri konusunda detaylı bilgiler yine kısa sürede hastalarla paylaşılmaktadır. Hormonal tahlil testleri normal değerleri konusunda doktorunuz gerekli açıklamayı yapacak ve yumurtalık ya da farklı bir bölgede yaşanacak bir hastalık için erken teşhis koyarak tedaviye de başlamış olacaktır.