Mutsuzluk Hormonu Neden Salgılanır ve Salgılanması Sonucu Neler Olur?

Mutsuzluk hormonu aslında mutluluk hormonu olan endorfin hormonunun az salgılanmasından ya da salgılanmamasından kaynaklanır. Bunun sonucunda da mutsuzluk meydana gelir.

Mutsuzluk Hormonu Nedir?

Mutluluk hormonu endorfin hormonu olarak adlandırılmaktadır. İnsanların vücutlarından birbirinden farklı birçok hormon bulunur. Bu hormonların hepsinin birbiri ile bağlantısı olduğu gibi birbirinden bağımsız olan görevleri de bulunmaktadır. Hormonların en doğru şekilde salgılanmadığında yani fazla ya da eksik salgılandığında farklı sorunların oluşmasına sebep olurlar. Endorfin hormonunda vücutta birçok görevi bulunur.

Eksikliği ya da fazlalığı durumunda farklı sorunların yaşanmasına sebebiyet verir. Erdorfin ve diğer hormonların dengeli olması için kişin sağlıklı bir bedene sahip olması gerekir. Mutluluk hormonu hem kadında hem de erkekte bulunan önemli hormonlardan bir tanesidir. Salgılanması hormonal bezlerin katkısı ile yapılmaktadır. Salgısı beyin tarafından kontrol altında tutulur. Fazla ya da eksik salgılanmasından kaynaklı olan mutluluk hormonu mutsuzluk hormonuna dönüşebilir. Yani dengeli salgılanması çok önemlidir.

Mutsuzluk insan yaşamından psikolojik anlamda sorunlara yol açarken vücut sağlığına da büyük zararlar verebilir. Bundan kaynaklı olarak dengeli beslenme ve psikolojik açıdan huzur insan için büyük önem taşır. Zaten sağlıklı yaşamanın başında psikolojik anlamda huzur ve rahatlık yer alır. Çünkü stres ve huzursuzluklar zaman içinde insan sağlığının ciddi düzeyde bozulmasına sebebiyet vermektedir.

Özellikleri, Yapılan görevleri ve Normal Değeri

Endorfin hormonu genelde insan vücudunda herhangi bir bölgede şiddetli düzeyde acılar meydana geldiğinde üst düzeyde salgılanmaya başlar. Meydana gelen acıların bastırılması konusunda hormon büyük görevler üstlenir. Hormon sadece yaralanmalar sonucunda meydana gelen sancılar, ağrılar ve sorunlarda değil normal zamanda da vücutta meydana gelen ağrılar, sancılar ve sızılarda da görevini yapar. İnsanların vücudunda ağrılar ve sızılar oluştuğunda kişi hassaslaşmaya başlar ve sinir seviyeleri üst sınıra kadar çıkar.

Bu hormonda bu tarz durumlarda en üst seviyelerde salgılanır. Hormonun salgılanma seviyesi ile kişi rahatlamaya başlar. Hormon düzenli şekilde salgılanmazsa mutsuzluk ve huzursuzluk meydana gelir. Yani mutluluk hormonu mutsuzluk hormonuna dönüşür. Aslına bakarsanız hormon morfinin etkisi ile aynı etkilere sahiptir. Erdorfin hormonu kişilerde sadece beyinde üretilir. Morfin ise kişiye dışarıdan enjekte edilecek olan bir ilaçtır. Bu ilaç kimyasal açıdan bu hormon ile aynı özelliklere sahiptir. Aslında hormonun düzgün salgılanması morfinden daha etkili ve güçlüdür. Beyinde ne kadar çok endorfin salgılanırsa kişilerde o kadar çok mutluluk ve rahatlama meydana gelir.

Yani salgılanma ile mutluluk doğru orantılı olarak çalışır. Ne kadar az salgılanırsa o kadar çok mutsuzluk ve huzursuzluk hissedilir. Az düzeyde salgılanmasından kaynaklı olarak depresyon, baş ağrısı, sinir durumları da oluşmaktadır. Hormon beyinde yer alan haz merkezi ile de ilgilidir. Cinsel ilişki esnasında üst düzeyde salgılanır. Ayrıca insanların sevdiği yiyecekleri tüketmesi esnasında da seviyesi üst düzeylere çıkar. Âşık olan kişilerde de seviye üst düzeydedir. Ama ayrılık yaşayan kişilerde salgılanma neredeyse durma seviyesine geldiğinden dolayı mutsuzluk ve üzüntü ortaya çıkartır.

Baharatlı yiyecekler ile özellikle bitter çikolata salgılanması konusunda destek sağlar. Aksiyonu ve heyecanlı yaşamayı seven kişilerde seviyesi her daim yüksektir.