Dhea ve Dhea So4 Hormonu Nedir? Özellikleri ve Düşürme Yöntemleri Nelerdir?

Vücudunuzdaki böbrek üstü bezlerinizden salınmakta olan bir steroid hormonudur. Gün içerisinde salgılanması durumunda herhangi bir farklılığa rastlanmaz.

Dhea So4 Hormonu Nedir?

Vücudunuzdaki böbrek üstü bezlerinizden salınmakta olan bir steroid hormonudur. Tek başına her hangi, pek fazla bir etkisi olmayan bu hormon erkeklerde testosteron ve androstendiona; kadınlarda ise dişilik hormonu olan östrojene döner. Bir çok hormon diğerine etki etmektedir. Bu durum dhea so4 hormonu içinde geçerli durumdadır. Bu dönüşüm sırasında kadınlar için menopoz öncesinde % 75, menopoz sonrası dönemlerde ise % 100 civarlarında olmaktadır.

Her iki cins içinde yeni doğmuş olan bebeklerde Dhea So4 Hormonu son derecede yüksektir. Her bebekte yüksek değerlerde bulunur. Fakat bir süre içerisinde normal değerlere düşer. Ergenlik dönemi ile birlikte tekrardan yükselişe geçen bu hormonu  seviyeleri başka erkeklik ve kadınlık hormonlarını da etkisi altına alır. Bu hormonun düzensizliği gibi durumlarda, kız çocukları 7 ila 8 yaşlarında, erkek çocukları ise 8 ila 9 yaşlarında ergenliğe girebilir ya da kıllanma görülebilir.

Olumsuz bir tekrar beslenme döngüsü içerisinde beyniniz aracılığı ile kontrol edilir. Böbrek üstü bezi hormonu değerlendirilmek amacı ile Dhea So4 hormon değerlendirilmeleri yapılır.

Bu tür testler aynı zamanda, böbrek üstü bezlerinin sebep olduğu androjen salınımı yapan hastalıkları, kadınların yumurtalıkları ve ve erkeklerin testislerden salınımı gerçekleşen hormonların sebebiyet verdiği hastalıkları saptama amacı ile tercih edilir. Konjenital adrenal hiperplazi (kah) teşhisinin konulması aşamasında, yardımcı olması için hormon ölçümlerine bakılır. Diğer tüm rahatsızlıklarda da olduğu gibi; bu hormonda da erken teşhis önemlidir. Dhea So4 hormonunun normalden fazla salınımı olduğu durumlarda dişilerde yüzde tüylenmeye içeren ilaçlar sebebiyet verir. Sıklık ile görülen erken ergenlik ya da geç ergenlik gibi durumlarda sık sık görülür.

SO4 Hormonu Düzensizliği Nedir?

Bu hormonun hangi yüksek ya da düşük salınımı gerçekleşmesi durumunda kişilerde, fiziksel ya da duygusal stres gözlemlenebilir. Böbrek üstü bezlerde tümör olması durumlarında da gözlemlendiği için ihmal edilmemesi gereken son derecede mühim bir husustur. Bunların dışında hipertiroid, Cushing hastalığı Polikistik Over Sendromu gibi semptomlarda gözlemlenebilir.

Düşük olduğu dönemlerde ise Crohon, Ülserafit Kolit gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir.

Dişilerde ise bu hormonun az değerlerde bulunması, daha düşük değerlerde libido, hangi daha az kemik mineral oranları ve osteoporozu gösterir. 2000’li senelerden bu senelere So4 hormonu desteği kadınlarda gebe kalamam yani kısırlığı tedavi etme amaçları ile gonadotropinler ile birlikte kullanılır.

  • Kimi spor ile uğraşanlar kas seviyelerini arttırmak amacıyla Dehidroepiandrosteron Sülfatı dışarıdan yollar ile alır.

Erkek ve dişilerde farklı yaşlarda farklı değerlerde bulunur;

  • 0 ila 12 yaş aralarında ortalama olarak değerler; 100- 600 ng / dl
  • 13 ila 60 yaş aralarında ortalama olarak değerler; 700- 3500 ng / dl
  • 60 yaş ve üstü için ortalama değerler; 110 -610 ng / dl
  • Bunlara ek olarak; yaş ortalaması dışarında da menopoz dönemine girilmeden önce kadınlarda görülen ortalama değer; 820-3380 ng/dl Menopoz sonrası ortalama değer; 110 ila 610 değerlerinde kabul edilir.

Düşürme Yöntemleri Nedir?

Bu hormonun düşük olmasının birden çok olumsuz yan etkisi olacaktır. Diğer tüm hormon problemlerinde olduğu gibi, bu hormon eksikliğinde de kişilerin ciddi ruhsal ve bedensel sorunları olacaktır. Kadınlarda daha yüksek oranda bulunmasına karşın, erkeklerde de küçük miktarlarda bu hormon içeren değerler bulunmaktadır. Vücutta bulunan hiçbir şey gereksiz yere değildir. Vücudumuzda çok mühim işlevleri bulunmasa bile, diğer kadınlık hormonlarının daha düzenli işlemesini sağlar. İlaçlar ile kısa süre içerisinde normal değerlere döndürebilirsiniz. Bu yüzden normal değerlerde bulunması son derecede önemlidir.

  • Besinlerde sağlıklı olarak gıda tüketmemiz çok mühimdir.
  • Doktorunuza giderek hormon testi yaptırınız.
  • Çıkan sonuca göre doktorunuz sizi yönlendirecektir. Vermiş olduğu ilaçları düzenli kullanınız.
  • İnternetten duyduğunuz ilaçlar isimleri ile hareket etmeyiniz.
  • İlaçlar içme saatlerini aynı denk getiriniz. Bu daha çabuk etki etmesini sağlayacaktır.