Adrenal Korteks Nedir? İç ve Dış Hormonları

Adrenal korteks halk arasında daha çok börek üstü bezleri olarak bilinmektedir. Böbreklerin üst kısımlarında bulunur. Adrenal bezlerinin rengi sarı tonlarındadır.

Adrenal Korteks nedir?

Adrenal korteks halk arasında daha çok börek üstü bezleri olarak bilinmektedir. Böbreklerin üst kısımlarında bulunan, sarının tonlarına kaçan adrenal bezlerinin salgılamakta olduğu bir hormondur. Böbrek üstü bezleri kan değerleri yönünden zengin olmasına karşın böbrekler ile direkt olarak alakalı olmamaktadır.

Adrenalin bezlerinin salgılamakta olduğu hormonları iki ayrı kısımda üretmektedir. İç kısımda, adrenal medulla ismi verilen bölümde kalp ve damar sistemlerine etki etmekte olan noradrenalin ve adrenalin hormonu denen iki farklı hormon üretimi olmakta. Dış kısımda ise; adrenal kortekste oldukça fazla hormonlar üretilmektedir.

Kabuk kısmında adrenal korteks salgılanan hormonlardan başlıcaları kortizol ve aldesterondur. Kortizol hormonu vücudumuzda bulunan organizmalardaki karbonhidrat ve protetinleri düzenleyerek metabolizmayı dengelemektedir. Kanımızda bulunan şekerin seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra karaciğerde bulunmakta olan glikojen sentezini de arttırmayı sağlar. Alerjik hastalıklar, iltihaplar ve romatizmal sorunlarda kullanılması uygun görülen bir hormondur.

Aldosteron hormonunun görevi ise vücutta böbreklerde bulunan bir idrar tüpünün klor ve sodyum iyonlarının geriye olacak şekilde emilimini sağlamak.

Hormonları

Aldosteron hormonu hücre ve kan dışında kalan sıvıların iyon derişiminde etki etmektedir. Eğer aldosteron hormonu fazla salgılanırsa kan basıncınız yükselir ve dokularda bulunmakta olan sıvılarda artış görülmeye başlar. Fakat, eğer hormon hiç üretilmemeye başlarsa bunun neticesinde kişilerin ölümü gerçekleşmektedir. Eğer bir kişi denizde fazla su yutarsa, bunun sonucu olarak vücudundaki aldosteron hormonu azalır.

Adrenal eşey hormonları ise hem erkek hem de kadınlarda bulunmakta olan bir hormondur. Böbrek üstü bezlerinde kısmen az bir oranda eşeysel şekilde hormon salgılanması olur. Eğer bu hormon erkeklerde çok fazla salgılanır ise, bunun neticesinde erkeğin ergenliğe ergen girmesi durumu söz konusu olacaktır. Kadınlarda erken yaşta salgılanmaya başlaması durumunda ise, ses tellerinde kalınlaşma, aşırı tüylenme, sakal çıkması ve kasların fazla gelişmesi gibi etkileri görülmekte.

İç kısımdan salgılanan hormonlardan biri olan adrenal ise kişilerin korkması, sevinmesi, stres yapması, üzülmesi, sinirlenmesi, gerilmesi gibi ani refleksler durumunda ortaya çıkan bir hormondur. Adrenalin hormonunun yükselmesi ile birlikte kan şekeri değerleri de artmaktadır. Bunların yanı sıra, kan dolaşımı ve kan basıncı oranlarında da artış olmaktadır.

Noradrenalinin ise, vücuttaki bulunma görevi kılcal damarlarının kasılmasını engellemek ve bunu düzene sokmak. Diğer bir amacı ise kan basıncındaki yükselişe sebep olmaktır. Birden gelişen olaylarda, korku durumunda bu hormon adrenalin ile birlikte kendiliğinden salgılanmaya başlamaktadır.