Adrenalin Hormonu Nedir, Hangi Durumlarda Nasıl Salgılanmaktadır?

Adrenalin hormonu böbrek üstü bezleri tarafından salgılanır. Tehlike, korku, heyecan ve diğer durumlarda salgılanarak vücuda sinyal göndermektedir.

Adrenalin Hormonu

Adrenalin Hormonu Formülü

Kişilerde bulunan böbrek üstü bezleri tarafından salgılanmaktadır. İnsanların heyecan duyduğu zamanlarda, acil durumlarda karşılık vermesine yardımcı olarak işe yarar. Tıpta acil durum hormonu ya da epinefrin olarak da tanımlanmaktadır. İnsan vücudunda farklı belirtileri ve etkileri bulunur. Kişilerin zor durumda oldukları zamanda en üst düzeyde salgı yapan hormon, kişilerin bu durumda acil cevap vermelerine ve acil şekilde tepki vermesine olanak sağlamaktadır. Tıbbi anlamda hormon farklı amaçlarla ve farklı alanlarda da kullanılmaktadır.

Adrenalin hormonun yüksekliği durumunda kişilerin kan basınca yükselme, kan şekeri seviyesinde artış, düz kaslarda gevşeme, kalpte bulunan kaslarda genişleme, kalp kaslarında kasılma, metabolizma hızında artış, glikoz oranında artış oluşturmaktadır. Bunlara bağlı olarak belli başlı belirtileri ile ortaya çıkar. Adrenalin hormonun salgılanması durumunda;

  • Kan şekerinde yükselme olur.
  • Göz bebeklerinde büyüme meydana gelir.
  • Kalp atışın hızlanır ve kişiler tarafından duyulur duruma gelir.
  • Kan basıncı en üst seviyeye ulaşır.
  • Sindirim sisteminde bulunan arteriol daralma oluşur.
  • Düz kaslarda daralma olur.
  • İskelet kasına ait olan arteriol genişleme meydana gelir.

Adrenalin Hormonunun Etkileri

Güç

Hormonun salgılanmaya başlaması ile beraber kişilerde nabız sayısında artış gözlemlenir. Kan içinde bu hormonun değerlerinin yükselmesinden kaynaklı olarak kanın önemli bir kısmı cilde ve iç organlara yayılır. Bu sayede kaslarda bulunan kan seviyesi de en üst düzeye çıkar ve fazla enerji oluşarak güç üretimi de en üst düzeye çıkmasında işe yarar. Güç genelde adrenalin fazlalığı durumda daha çok ortaya çıkar.

Enerji

Hormonun salgılanması ile birlikte oluşan etkiler karaciğerde de oluşmaya başlar. Tehdit altında olan kişi salgılanan adrenalin ile fiziksel ve zihinsel açıdan hızlı şekilde tepki verir. Adrenalinin salgılanması ile birlikte kaslara daha çok kan pompalanır ve enerji ihtiyacı doğmaya başlar. Enerji üretimi fazlalaştığı için kişilerde fiziksel anlamda güç ve hız elde edilir.

Daha az düzeyde acı ve algı artışı

Adrenalinin salgılanması sonucunda kan damarlarında genişlemeler meydana gelir. Bu da kişilerde meydana gelen acı hissinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Fiziksel anlamda oluşabilecek olan yaralanmalarda daha az acı ve sancı duyulur. Göz bebeklerin büyümesine neden olan adrenalin salgısı göze gelen ışık oranının da artması katkı sağlar. Bundan kaynaklı olarak da görüş alanı daha net olur. Görüş alanının netleşmesi ile kişilerde var olan algı seviyesi de üst düzeye çıkacaktır.

Adrenalin Hormonu Kullanımı

  • Belli başlı sebeplere bağlı olarak duran kalbe adrenalin uygulaması yapılır. Göğüs duvarından yapılacak olan uzun bir iğne yardımı ile kalp karıncığı adı verilen boşluğa giriş işlemi yapılır ve bu bölgeye adrenalin uygulaması yapılır. Bu yöntem ile durmuş olan kalp tekrardan çalıştırılabilmektedir.
  • Hormon kişilerin ameliyatları esnasında da kullanılır. Ameliyat esnasında cerrahi işlem uygulanan bölgede bulunan damarların bazıları hormonun damlatılma işlemi yapılır ve bu sayede damarlar büzüştürülür. Bu işlem sayesinde oluşabilecek olan kanamalarında önüne geçilir.
  • Hormon anestezi bazlı olan bazı maddelere belli oranlarda katılmaktadır. Bu sayede oluşacak olan uyuşma daha üst düzeyde devam eder.

Böbrek üstü bezleri yardımı ile salgılanmakta olan adrenalin heyecan, öfke, korku, tehlike ve benzer olan durumlarda fazla düzeyde salgılanarak beyin emirlerine uyar. Bu salgılama ile kişilerin vücuduna tehlike ya da korku olduğunun sinyalini verir. Sinyalin verilmesi ile yaşamsal açıdan önemli olan organlarda kan iletişimi oldukça kolay şekilde sağlanır ve üst düzeyde bir güç sağlanmışta olur.