Korku Hormonu Nedir? Vücutta Korku Hormonu Özellikleri

Korku hormonu, vücut tarafından korku, heyecan gibi hislerde salgılanan bir hormondur. Adrenalin de denilen bu hormonun özellikleri nelerdir, nerede salgılanır?

Korku Hormonu

Her insanda farklı miktarlarda görülebilen bir hormon türüdür.  Günlük yaşantımızda heyecan, korku gibi duyguların oluşmasını sağlamak amacıyla vücuda salgılanan hormon, herhangi bir şok durumunda ya da buna benzer heyecan ve korku gibi durumlarda çok fazla miktarda salgılanabilir.

Böyle bir durumda kan damarları genişler, kan basıncı artar ve gözbebeklerinde büyüme meydana gelir. Çünkü yaşanan böyle bir durum karşısında salgılanan hormon, tehlikeli bir olay karşısında daha dikkatli olmayı sağlar.

Korku günümüzde birçok insanın karşılaştığı ve sık görülmeye başlayan sorunların başında gelmektedir.  Vücudumuz öyle inanılmaz özelliklere sahiptir ki korku sırasında oluşabilecek olası değişiklikleri beyin algılar ve beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezi korku hormonu hızlıca üretip vücuda salgılar. Kontrolü beyin tarafından yapılır. Kana yüksek oranda salınan hormon tansiyonu yükseltir ve solunum sayısında artışa sebep olur. Böbrek üstü bezlerinde salgılanan bu hormonun insan ve çeşitli hayvanlarda oranları değişiktir.

Korku hormonu salgılandığı sırada kalp hızlı atmaya başlar. Korku hormonu yani diğer adı adrenalin hormonu vücutta büyük değişiklikler gösterir. Karaciğere ulaştığında ise etkinliği son bulur. Korku hormonu salgılandığı durumda vücut daha fazla şeker üreterek oluşabilecek gücün artışını sağlar. Salgılanan hormon yaşamsal organlara giden damarların genişlemesine sebep olur. Deriye giden damarların ise daralmasına neden olur.

Bunun sebebi ise korku sırasında kötü bir sonuçla karşılaşıldığında örneğin; yaralanma durumu söz konusu olursa daha az kan kaybına yol açar. Korku ve heyecan durumunda vücudun solgun gözükmesinin nedeni de salgılanan korku hormonudur.

Vücutta Korku Hormonu

Vücut korku hormonu salgıladığında karşılaştığımız durumlara tepkimiz hepimizi şaşırtır. Çünkü bu hormon gücümüzün artmasını sağlar.  Kendi gücümüzden daha güçlü birine bile karşı savaşacak duruma geliriz.

Acil durumlarda adrenalin yani korku hormonunun salgılanmasına ihtiyaç duyulur fakat bununla gereğinden fazla karşılaşmak, olumsuz sonuçlar doğurabilir. Böyle bir durumda fazla salgılanan hormon sayesinde istemediğimiz olaylara istem dışı da sebebiyet verilebilir.

Bazı bilim adamlarına göre, adrenalin salgılandığı durumlarda yaşanan olayların hiçbiri unutulmuyor. Gerçekten de çok sinirlendiğimiz ya da korktuğumuz durumları hiçbir zaman unutamayız. Peki, böyle bir durumu lehimize nasıl çevirebiliriz? Öncelikle hayatımızın her anında karşılaşabileceğimiz önemli bir sunum ya da önemli bir sınavın öncesinde yaptığımız çalışmayı unutmamak için adrenalin hormonundan yararlanılabilir. Bunun için yapmanız gereken şey, çalışmanız bittikten sonra, soğuk suyla duş almaktır. Alacağınız soğuk duş, vücudunuzun adrenalin salgılamasını sağlayacak, bu sayede çalıştığınız dersi ya da sunumu uzun süreler boyunca hatırlayacaksınız. Bu şekilde yapacağınız uygulamalarla, adrenalin salgılanması başarıya çevrilebilir.

Bu hormonun eksikliğini yaşayan insanlar daha sakin insanlardır. Fakat sakinlikleri zaman zaman bezginlik olarak da görülebilir. Böyle bir durumdan şikâyet edildiği vakit dışarıdan verilecek hormon sayesinde bu sorun ortadan kaldırılabilir.  Adrenalin yani korku hormonu laboratuar ortamında üretilmesi mümkün bir hormondur. Bu sayede hormon eksikliklerine dışarıdan müdahale edilebilir.

Günümüzde bu hormon tıp alanında da kullanılmaktadır. Özellikle kalbi durmuş bir hastaya bu hormon verilerek tekrar çalışması sağlanabilir.

Damarların üzerine damlatıldığı takdirde ise kan kaybının azalmasına yardımcı olur.  Anestezi esnasında verilmesi ile de uyuşmanın devam süresi uzatılabilir. Yapılan bu tıbbi uygulamalarla da vücudun kendisinin salgıladığı hormon, yine vücut faydasına kullanılmış olur.