Yeni Doğan Bebeklerde Tiroid Hormonu Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Tiroid hormonun yüksekliği ya da eksikliği hert insanda sorun oluşmasına sebep olur. Özellikle hastalığın tedavisine bebeklerde 3 yaş sonrası başlanır.
İçindekiler
Bebeklerde Tiroid Hormonu Yüksek Olması Nedir?
Tiroid hormonu her insan vücudu için gerekli olan bir hormondur. Hormonun eksikliği ya da yukarıya çıkması sorunların yaşanmasını sağlar. Bu durum yetişkinlerde olduğu gibi yeni doğan bebekte de sorun oluşturmaktadır. Tiroit hormonu tsh, T3 ve T4 salgısı ile oluşmaktadır. Özellikle tiroid bezinin değerinin çıkması tiroid salgısında eksikliği oluşturmaktadır. Bu eksiklik ve yükseklik belli başlı belirtileri ile kendini belli eder.
Yeni doğan bebekte topuktan alınacak olan kan ile tiroit eksikliği ya da yüksekliği ile alakalı sonuçlar elde edilir. Yetişkin olan kişilerde ve yeni doğan bebekte tiroid hormonunun seviyesinin yüksek olması doktorlar tarafından istenilecek bir durum değildir. Bu durumda kişilerin devamlı olarak kontrol altına alınması gerekir. Kontrol altına alınacak olan hasta yetişkin ise tedavi süreci kolay ve hızlı şekilde işler ama sorun yeni doğan bebekte meydana gelmişse bunun için yeni doğan bebeğin 3 yaşına gelmesi beklenmelidir.
3 yaşına kadar olan dönemde eksikliği ya da yüksekliği ile alakalı olan belirtileri göz önüne alınmalı ve sürekli olarak hormon değerleri kontrol edilmelidir.
Bebeklerde Tiroid Hormonu Yüksekliği Belirtileri Nedir?
Yeni doğan bebekte tiroid yüksekliği meydana gelmesinden dolayı hipotiroidi hastalığı ya da tiroid yetmezliği oluşmaktadır. Bu hormonun yüksekliğinin en belirgin belirtileri içinde yer alır. Özellikle T4 değerinde yükseklik meydana gelen yeni doğan bebekte tiroid yetmezliği sorununu yaşamak kaçınılmaz bir hal alır. Belirtileri içinde yapılan test sonucunda değerlerinin yüksek olması da yer almaktadır. Normal bir bebekte hormon değeri 1.7-9.1 aralığındadır. Bu değerlerde oluşacak olan farklılıklar hormonun yüksekliği ile alakalı durumları işaret ediyor olabilir.
Yeni doğan bebeklerde belirtiler ortaya çıksa bile 3 yaşına kadar herhangi bir şey yapılamayacağından dolayı hormonun seviyesi test ve tahliller ile kontrol edilir. Bebeklerde tsh yüksekliği meydana geldiğinde genetik faktörler ve ailenin geçmiş hastalıkları kontrol edilmelidir. Ailesinde tiroit hastalığı olan bebeklerde bu sorun ile karşılaşılması riski oldukça yüksektir. Hastalıktan kaynaklı olarak bebekler ilerleyen yaşlarında kilo ile alakalı sorunlar yaşamaya başlar. Bunun yanı sıra tedavi edilmeyen ve umursanmayan tiroit sorunları zaman içinde başka hastalıklarında oluşmasına sebep olur.
Bundan dolayı tiroit ile alakalı yükseklik sorunu yaşayan bebeklerin ailelerinin geçmiş hastalıkları ve var olan hastalıklarına mutlaka bakılması gerekir. 3 yaşına gelen bebeklerde tedavi süreci kontroller ve ilaç kullanımları ile devam eder.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebekte ve çocuklarda hormonun değerleri önemli olduğu için tedavi süreci de bir o kadar önemlidir. Tedavi sürecinde en büyük görev ailelere düşmektedir. Ailelerin bu uzun süreçte sabırlı olması ve özverili olması gerekir. Bunun içinde doktor ile iletişim içine olmak ve söyledikleri dışına çıkmamak önemlidir. Konulan teşhisten ve 3 yaşından sonra başlayacak olan tedavi döneminde yoğun ilaç kullanımı yapılır. Devamlı olarak kontrol altında tutulacak olan bebekler için psikolojik açıdan yıpratıcı bir dönemdir. Bundan dolayı da ailenin psikolojik açıdan kendini yıpratmaması bebeği için önemlidir. İlerleyen zamanda doktor gerekli görürse hormon takviyeleri de yapabilir ama bunun içinde yaş aralığı oldukça önemlidir. Beslenme ve egzersiz yapılması gerekir. Kilo alımını önleyecek olan düzgün beslenme düzene ve düzenli yapılan egzersizlerdir. Beslenme sağlıklı yaşama atılacak olan en düzgün adımdır.