Prolaktin yükselmesi kilo yaparmı – Prolaktin yüksekliği tedavisi

Prolaktin hormonu yüksekliğinin vücutta yarattığı olumsuzluklar ve tedavi yöntemleri, Prolaktin yüksekliği kilo yapar mı ve prolaktin yüksekliği tedavisi

Prolaktin Hormonu Neden Yükselir?

Prolaktin hormonu kilo yapar mı

Prolaktin hormonu halk arasında süt hormonu ya da stres hormonu olarak bilinir. Prolaktin yüksekliği gebelikte normaldir, çünkü gebeliğin ilk birkaç haftası itibariyle prolaktin hormonunun yükselmesi lazımdır ki doğum anından itibaren bebeğin beslenebileceği süt oluşumu gerçekleşsin. Bu durumda prolaktin yüksekliğinin gebelikte doğal bir şey olduğunun bilinmesi gerekir. Ancak kişi gebe olmadığı halde prolaktin seviyesi yüksek ise tedavi edilerek bu seviyenin düşürülmesi gerekmektedir. Prolaktini yükselten durumlar arasında en çok görülenleri;

  • Aşırı egzersiz uygulamaları,
  • Meme başlarının uyarılması,
  • Hipofiz bezinin travmaya uğraması,
  • Hipofiz bezinde görülen adenomlar veya mikroadenomlar (iyi huylu tümörler)
  • Doğum kontrol ilaçları,
  • Aşırı stres,
  • Protein ağırlıklı beslenme diyetleri,
  • Polikistik over sendromu,
  • Kullanılan antidepresanlar olarak sıralanabilir.

Prolaktin Yükselmesi Kilo Yapar Mı?

Prolaktin yüksekliği ile ilgili en çok merak edilen şey bu hormonun aşırı salgılanması durumunda kilo aldırır mı sorusudur. Prolaktin yüksekliği kilo yapar mı sorusuna verilecek kesin bir cevap yoktur, çünkü prolaktin yüksekliği pek çok şekilde ortaya çıktığı ve pek çok olumsuzluğa sebep olduğu için kilo aldırabilmektedir.

Ancak burada aşırı bir kilo alımından söz etmek çok mümkün değildir. Örneğin doğum kontrol ilaçlarının aldırabileceği bir kilo oranına benzeterek buradan yola çıkabiliriz. Ya da prolaktin kişide adet düzensizliklerine ve adet kanamalarında azalmaya neden olduğu için bir şişkinlik hissi veya ödemlerden kaynaklı bir kilo artışı hissedilebilir. Ancak prolaktin yüksekliği kesinlikle kilo yapar demek çok mümkün değildir. Eğer bu konu ile ilgili endişeleriniz var ise ve prolaktin yüksekliğinden mustarip iseniz bir kadın doğum uzmanına veya endokrinoloji bölümüne başvurarak yüksekliğinin nedenlerini öğrenebilirsiniz.

Prolaktin Yükselmesi Nelere Sebep Olur?

Prolaktin yüksekliği kendisini adet düzensizliği ile gösterir. Adet kanamaları çok azalır ve düzensiz olmaya başlar. Aralıklar uzayabilir veya sık sık ama çok az kanamanın olduğu bir adet dönemi gibi olumsuzluklar görülebilir. Ayrıca prolaktin hormonu yüksekliği gebeliği engelleyen bir durumdur; pek çok kadın hastalığını kısır olduğu endişesiyle- çünkü istediği halde gebe kalamamaktadır – doktora başvurduğunda öğrenmektedir.

Prolaktin Yüksekliği Tedavi Edilebilir Mi?

Prolaktin yüksekliği kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi için doktorun uygun gördüğü ilacı uygun gördüğü süre boyunca kullanmak yeterlidir. Bu ilaçların olumlu sonuç vermesi en geç birkaç ay içinde gerçekleşmektedir. Çok nadiren vücudun ilaçlara direnç göstermesi gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Bunun altında yatan neden araştırılmalıdır. Örneğin kişi aşırı stres altında olabilir, eğer stresle başa çıkamaz ise vücut iyileşmeye direnç gösterebilir. Bu durumlarda uzman bir psikologdan yardım alınabilir.

Bazen de yukarıda bahsettiğimiz adenomlar da iyileşmeye karşı olumsuz yanıt verebilir, bu durumda doktorlar basit bir ameliyat olan hipofiz bezi ameliyatını önerebilirler. Bu basit ve burundan girilerek yapılan bir ameliyattır; bu ameliyatla tümör alınır ve hasta en geç birkaç gün içinde normal yaşamına döner.

Eğer prolaktin yüksekliğinden mustarip iseniz İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen aslanpençesi kürünü uygulayarak ilaç tedavinize bitkisel destek sağlayabilirsiniz. Bir su bardağı kaynayan suya eklenecek bir tatlı kaşığı aslanpençesi bitkisi demlenerek ılıdığında içilir. Bu kür günde iki kez bir ay boyunca tekrarlanır. Bir ayın sonunda bir hafta ara vererek sonra yeniden devam ettirilir.