Stres Hormonu Nedir? Etkileri Nedir? Nasıl Düşürülür?
Özellikle son dönemlerde bir veba gibi yayılan bir durumdur stres. Gündelik çağda insanları strese sokan bir çok durum meydana gelmektedir.
Stres Hormonu Nedir?
Özellikle son dönemlerde veba gibi yayılan bir durumdur. Gündelik çağda insanları strese sokan bir çok durum meydana gelmektedir. Bu durum kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk hemen herkesi etkiler. Bu daha çok ruhsal bir problem gibi görünse bile, psikolojikten çok bedensel bir durumdur. Vücutta yayılan stres hormonu buna sebep olmaktadır. Kişi gündelik hayatı ya da iş hayatı vs içerisinde strese girdiği dönemlerde stres hormonu salgılanmaya başlar.
Stres hormonunu kişilerde seri denilebilecek bir biçimde vücuda etki yaparak kişinin fizyolojisinde ani değişikliklere sebep olabilmektedir. Gerginlik sırasında vücutta birçok sinir sistemi uyarılmaktadır. Vücutta bu uyarılara çeşitli strese hormonunu salgılayarak vücut cevap verir. Bu tür hormonlar sizin vücudunuzda kan hücrelerinize karışarak seri bir şekilde yayılır ve kısa bir süre içerisinde vücudun her yerine yayılır. Stres herkesi bulan bir sorundur. Fakat genellik ile öğrenciler bu durumdan daha çok etkilenir. Gün içerisinde bir kaç sınava giren, ygs lys gibi sınavlara hazırlanmak için günde binlerce soru çözen öğrenciler bu hormonu sıklıkla salgılar. Bu şekilde strese giren kişilerde salgılanmakta olan bu hormonunu sebebi ile kişilerde sivilcelenmeler saç dökülmeleri, ve hatta belirli bir vakit sonra bu durum depresyona bile sebep olabilmektedir.
Strese bağlı iştah problemleri de bir çok stres altında çalışan ya da yaşayan kişilerde de görülmektedir. Bu gibi durumlarda psikolojik destek gibi yöntemlerde tavsiye edilmektedir. Bu tür tedaviler sayesinde çok kısa süreler içerisinde sağlığınıza kavuşacağınız düşünülmektedir.
Bedensel sorunların yanı sıra ( adet gecikmesi, düzensizliği ) ruhsal sıkıntılara da yol açmaktadır. Stres hormonu testi yaptırmanızda da fayda olacaktır. Azaltmak için birazdan anlatacağımız hususlara dikkat etmeniz bu süreci hızlandıracaktır ve prolaktini yükseltir mi sorusuna yanıt verecektir.
Stres hormonunu, strese bağlı olarak vücutta prolaktini salgılanıldığı zaman vücutta diğer hormon değerlerinde de değişiklikler görülmesi sık yaşanan, gözlemlenen bir durumdur. Stresten hormonların kan hücrelerine karışması direkt olarak diğer bütün hormon dengelerinde etkileyecektir. Stresten hormonunu bağlı olarak kişilerin beyninde yer alan hipofiz bezinden gönderilmekte olan bir uyarı hormonu aracılığı ile böbrek üstü bezleri bağlı olarak stres hormonu vücuda salgılayarak bu görevlerini yapmış olur. Stres hormonu tamamen kişinin beynine bağlı bir durumdur. Bu sebep ile her istenildiğinde ilaç tedavisi ile düzene sokulamayabilir. Kişinin psikolojik tedavi alması bu süreci çok daha fazla hızlandıracaktır.
Stres Hormonu Etkileri Nedir?
Stresten kaynaklanmakta olan bir hormondur. En önemli sorulardan birisi de “stresten uzak durmak hormon değerlerini düzeltir mi?” Bunun cevabı kesinlikle evet olacaktır. Stres gibi olumsuz durumlardan kaçınma sayesi ile azaltılır.
Birden çok stres hormonunu türü bulunmaktadır:
- Adrenalin
- Noradrenalin
gibi birbirine bağlı hormon değerleri yüksek olduğunda azaltmak daha sağlıklı olmanızı sağlar.
- Kalp atış hızını arttırır
- Adet düzensizliğine sebebiyet verir
- Tansiyonu yükseltir
- Damarlar kasılır
- Kişilerin göz bebekleri büyür
- Kan değerlerini arttırır ve şekere sebebiyet verebilir
- Kandaki yağ asit miktarları değişir
- Oksijen tüketimi artar
- Vücut daha da ısınır
- Ciltte bulunan kanın iç organlara gitmesini sağlar.
Çevresel, fiziksel ve duygusal olmak üzere 3 çeşit stres bulunmaktadır. Vücut bir stres durumu olarak görüldüğü zaman sinir sistemi derhal yanıt verir. ‘ Savaş ya da bırak ’ olarak da bilinen bu tepki ile sempatik sinir sistemleri uyarılır. Bu uyarı da kalp atış ritimlerinin artması, kalbin uç kısımlarına kanın daha fazla pompalanması, tansiyonun normal değerlerin üstüne çıkması, gözlerin daha kaliteli görmesi gibi vücudunuzda oluşan bir kaç takım hususu değiştirir.
Bütün bu farklılıklar vücutta bulunan kas güçlerini arttırır ve duyuları keskinleştirir. Tehlike ya da stres yaratan herhangi bir durum oluştuğunda kendimizi korumamız gerektiğini söyleyen bir kalkandır.
Stres Hormonu Düzensizliği Tedavisi
Bu hormonun dengesizliğinde herhangi bir ilaç kullanımı gerekmemektedir. Adet döngüsü kadınlar için çok önemli bir döngüdür. Adet olunamadığı zaman daha stresli hissedilir. Adet ile ilgili bir çok hormon vardır. Adet düzensizliğine sadece hormonlar değil, streste etki eder. Sağlıklı bir adet döngüsü için stresten uzak durmalısınız. Stresi düşürdüğünüz ve uzak durduğunuz zaman, otamatik olarak stres hormonu azaltmak mümkün olur. Azaltmak için aşağıda yazan hususlara dikkat ederseniz bu süreç çok daha kısalacaktır. Bu hormonunu düzenlemek yaşamınızın daha kaliteli olması açısından mühimdir. Diğer bütün hormonlarda olduğu gibi, bu hormonda ruhsal bozukluklara sebebiyet verebilmektedir. Düzensizliği diğer hormonlar ı da etkileyecektir. Başka sağlık sorunlarına sebebiyet vermektedir.
Gün boyunca vücudunuz stres adı ile nitelendirilecek birden fazla uyarıcı durumlara karşı belki de binlerce sefer tepki verir. Bu gibi durumlarla başa çıkmak için çaba göstermediğinizde stres, kilo almanıza, sebepsiz vücut ağrılarına sebep olur.
Savaşmanıza ve kendinizi gün içerisinde nerede ise hep yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir. Her insanın acı eşiğinin farklı olması gibi stres kaldırma eşiği de farklıdır.
Bazıları zorluklarla savaşmayı sever bu basit şeyleri dert etmez. Bazıları ise daha hassastır ve küçük şeyleri daha çok önemser. Fakat bunu belirli ölçülerde değiştirmek sizin elinizde. Alacağınzı küçük önlemler ile bu sorunları aşabilirsiniz.
- Kontrol etmeye çalışmayın.
- Sık sık yürüyüş yapın.
- Eşyalara ve insanlara çok fazla bağlanmayın.
- Münakaşaya girmemeye çalışın.
- Şehrin trafiğinden kaçın.
- Olayları dramatik yönden değil, eğlenceli yönden görün.
- Gülümsemeyi arttırın.
- Size iyi hissettiren müzikler dinleyin.
- Olumlu biri olmaya çalışın.
- Meditasyon yapmayı deneyin.
- Bu yöntemler ile herhangi bir ilaç gereksinimi duymaksızın kısa süre içerisinde normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Bunlara ek olarak bir uzmandan da yardım almanız çok daha iyi olacaktır.