T4 Hormonu Tanımı, T4 Yüksekliği, Düşüklüğü ve T4 Normal Değerleri
Tiroit bezinin üretimini sağlamış olduğu başlıca hormonlardan biri olan T4, böbrek sisteminin normal çalışmasına yardımcı olmakla beraber, büyüme ve gelişme süreçlerinde ciddi anlamda etkili bir hormondur.
T4 Hormonu Tanımı
Tiroid hormonu olan T4, tiroit bezinin ürettiği bir tirozin esaslı hormondur. Bu hormonun sentetik versiyonları, doğal olarak üretilen tiroksin eksikliğini gidermek ve metabolizma hızını ciddi oranlarda arttırmak için kullanılmaktadır. Yapay olarak üretilen tiroid hormonu, hipotiroidizm belirtilerini (düşük aktif tiroid) iyileştirir ve hastalığa yakalananlarda metabolizma hızını hızlandırır. Tiroid hormonları guatr tedavisinde (büyümüş tiroid bezleri) ve belli tip tiroid kanserlerinde de kullanılabilir.
T4 hormonu, tiroit bezinin ürettiği hormonlardan biridir ve böbrek sistemi düzenlenmesine yardımcı olur ve enerji, normal büyüme ve gelişme, sağlıklı bir kilo verme yeteneği ve ruh hali istikrarında rol oynar. Tiroid bezinin ürettiği diğer hormon T3 veya triiodotironindir. Bu hormonların her ikisi de, hipofiz bezi tiroid uyarıcı hormonu (TSH) ürettiğinde üretilir.
Bu hormonlardan her biri aşırı derecede (hipertiroidizm) veya normal seviyelerin altında olabilir (hipotiroidizm) ve bu vücut üzerinde ciddi etkilere neden olabilir.
T4 Hormonunun Önemi
Tiroid hormonları çok önemlidir. Örneğin, bebeklerde ve çocuklarda yetersiz beslenme, büyümeyi geciktirir ve zeka geriliğine neden olabilir. Birçok ülkede, tiroid seviyeleri bebeklerde iş gören bir tiroid bezi bulunduğundan emin olmak için kontrol edilir. Düşük miktarda erişkinlerde, vücut sistemlerinin bir kısmı gerektiği gibi çalışmayabilir. Vücudun metabolizması depresyona neden olabilir, kilo alımı kolaylaşır ve hatta solunum zorluğu ve kalp debisi gibi şeyler de olabilir.
Vücutta yeterli T4 üretilemediğinde, belirtildiği gibi kan örneklemesi yoluyla keşfedilebilir. İlk testler TSH testleri olarak adlandırılabilir ve sadece tiroid uyarıcı hormon seviyesini değerlendirin. TSH doğru değilse, doktorlar daha sonra her hormonun spesifik düzeylerine bakmak için T4 ve T3 testlerini emredebilir. Tiroksin düşük olursa, doktorlar levotiroksin adı verilen ilaçlarla destek önerirler.
T4 Yüksekliği
T4 Hormonunun yüksekliği birkaç önemli işlevin çalışma hızlarını olumsuz etkilemektedir. T4 hormonunun yüksekliği sonrasında, tiroid bezi ciddi anlamda fazla çalışır ve tiroid bezinin az çalışan insanlarda ilacın fazla seviyede alındığını işaret eder. Aynı zamanda, Graves, tiroidit, ve guatr hastalıklarının olduğu anlamına gekmektedir.
T4 Düşüklüğü
T4 hormonunun düşük olması, tiroid bezlerinin normal değerlerden daha az çalıştığını, hipofiz bezi sorunlarının baş gösterdiğini ve tiroid bezi hasarının vücutta meydana çıkabileceğine işarettir.
T4 Hormonu Normal Değerleri
Yetişkinlerde: 4.5-11.7 mcg / dL
Çocuklarda:
- 0-5 gün: 5.0-18.5 mcg / dL
- 6 gün-2 ay: 5.4-17.0 mcg / dL
- 3-11 ay: 5.7-16.0 mcg / dL
- 1-5 yıl: 6.0-14.7 mcg / dL
- 6-10 yaş: 6.0-13.8 mcg / dL
- 11-19 yaş: 5.9-13.2 mcg / dL
Yetişkinlerde, 11.7 mcg / dL veya çocuklarda yaşla ilgili kesintiler, hipertiroidi ve akut tiroiditli hastalarda görülür. Artmış total tiroksin (T4) gebelikte ve östrojen ilaçlı hastalarda görülür. Bu hastalar artmış toplam T4 düzeyleri (artmış tiroksin bağlayıcı globulin: TBG düzeyleri) vardır.
Anabolik steroid veya nefroz tedavisinde (TBG düzeylerinde azalma) bulunan hastalarda toplam T4 oranında azalma görülmektedir. Bazı hipertiroidi vakaları için tirotropin salıcı bir hormon uyarımı testi gerekebilir. Tiroid uyarıcı hormon, TBG veya serbest T4 testinin gerekli olup olmadığını belirlemek için klinik bulgular gereklidir.