Prolaktinoma nedir,nelere sebep olur, belirtileri ve tedavisi

Prolaktinoma hipofiz bezindeki iyi huylu tümör olup insan üzerindeki etkileri, sebep olduğu hastalıklar, bu hastalıkların belirtileri ve tadevileri

Prolaktinoma Nedir

Prolaktinoma

Hipofiz bezinde salgılanan bir hormon olan prolaktin, annede meme dokusunun gelişimi ve süt oluşumunun başlaması gibi birçok düzenleyici görevi olmaktadır. Prolaktinoma terimi burada prolaktin salgılayan tümörler olarak adlandırılmakta ve bu hastalık görülen kişilerde prolaktin oranının yüksek olduğu görülmektedir.

Prolaktinoma görülen kişilerde durumun şiddetine göre ilaç tedavisi ya da cerrahi operasyon uygulanmaktadır. Bu yazıda sizlere prolaktin ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler sunulacaktır.

Prolaktinoma – Hipofiz bezinde görülen iyi huylu bir tümör yanıtı olacaktır. Prolaktinoma, prolaktin hormonunun düzeysiz miktarlarda salgılanmasına yol açar ve bunun sonucunda bazı belirtiler ve kötü durumlar ortaya çıkabilir.

Prolaktin birçok nedenden ötürü yüksek olarak çıkabilmektedir. Bu durumlar genel olarak bulgu ve belirtilere göre değişebilmektedir. Bazen makroprolaktin adı verilen bir faz ile de prolaktin kişilerde yüksek çıkabilmektedir. Makroprolaktin zararlı bir olgu olmayıp sadece prolaktin olayının yüksek miktarda çıkması gibi insanları yanıltabilmektedir.

Prolaktinoma Nedenleri

Prolaktinoma kanser olmayan bir tümör çeşididir. İyi huylu özellik gösteren bu tümör çeşidine geç kalmadan uygulanan tedavi yöntemlerine cevap vermesi kolay olmaktadır. Bu yüzden prolaktinoma belirtileri görülen kişilerin acilen endokrin alanında çalışan uzman kişilere başvurmaları büyük bir önem taşımaktadır.

Prolaktinoma belirtilerine göz atacak olursak genel olarak kadınlarda,

  • Genelde en sık karşılaşılan durum, prolaktin hormonunun fazla olmasından ötürü kadın hastaların hemen hemen yarısında memeden süt gelmesi olayı ile karşılaşılabilmektedir.
  • Yine adet kesilmesi ya da azalması gibi bir durum söz konusu olmaktadır.
  • Annenin çocuk sahibi olamaması
  • Cinsel isteklilikte görülen azalmalar
  • Vajinal bölgede oluşan kuruluk
  • Tüylenme
  • Kilo artışı

Erkeklerde karşılaşılan prolaktinoma belirtileri

  • Testosteron hormonunda görülen azalmalar
  • Vücut kıllarında görülen azalmalar
  • Testislerde oluşan yumuşama
  • Sperm sayısında azalma
  • En yaygın olanlarından birisi de tıp dilinde jinekomasti olarak adlandırılan meme büyümesi rahatsızlığıdır.

Yine genel olarak hastalarda kan sayımında görülen azalmalar, kas kütlesinde meydana gelen azalmalar gibi durumlarda söz konusu olabilmektedir.

Prolaktinoma, hipofiz bezinde bulunduğu büyüklük ile de büyük önem taşımaktadır. Çapı 1 santimetreden fazla olan tümörlere makro adenom adı verilmektedir ve prolaktinoma genel olarak bu grup içerisinde yer almaktadır. Prolaktinoma, eğer makro adenom formunda ise bu durumda göz sinirlerine baskı yapmaktadır. Bu durum büyük açıdan önem taşımaktadır ve tedavisinin geciktirilmemesi gerekmektedir. Genel olarak erkek hastalarda prolaktinoma, makro adenom formunda görülür ve bu durum daha çok baş ağrısına sebep olur ve çoğunlukla bu şikayetten ötürü uzman kişiye başvuran hastalarda ortaya çıkmaktadır.

Prolaktinoma kadın hastalarda genel olarak 1 santimetreden küçük, mikro adenom formunda görülmektedir. Bu durum yumurtlamada görülen bozulmalara ve çocuk sahibi olmalarında büyük bir sorun ortaya koyar.

Yine uzun süre tedavi edilmemiş prolaktinoma tanısı, kişilerde kemik erimesi ve bazı hormonların salgılanmasına engel olabilmektedir.

Prolaktinoma Tedavisi

Prolaktinoma tedavisi durumun ciddiyetine göre ilaç tedavisi ya da cerrahi uygulamalar ile gerçekleşebilir. Kişiye ilk olarak ilaç tedavisi yöntemi uygulanır. Belli bir süre boyunca uzman kişiler tarafından verilen ilaçlar kullanılır ve hipofizdeki tümör ara ara gözlemlenir. Tedavi süreci boyunca iki yıl gibi bir süre zarfı sonunda ilaç tedavisine yanıt veren tümörde genel olarak yarı yarıya gibi bir oranda küçülme meydana geldiği zaman ilcaların dozları gittikçe uzman kişi tarafından azaltılır ve belli bir süreçten sonra hasta tekrar değerlendirilmeye alınır.

Eğer 2 yıllık tedavi sonrasında tümör cevap vermemişse ve büyümeye devam etmekte ise bu durumda yapılması gereken prolaktinoma ameliyatı olmaktadır. Yine Gama Knife gibi alternatif cerrahi uygulamalarda tümöre müdahalede kullanılan bilen yöntemlerdendir.