Addison Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Addison hastalığı her yaştaki erkekte ve kadında meydana gelebilmektedir. Tedavi konusunda acele edilmesi hayatai anlamda risk yaşamamak adına gereklidir.
İçindekiler
Addison Hastalığı Nedir?
Böbreklerin üst kısmında bulunan hemen hemen yaklaşık 5 gram ağırlığında olan bezlerdir. Hormonları sentezleme yapar, oldukça az düzeyde üretilen hormonlar insan vücudu için çok önemlidir. Bu hormonlar sayesinden insan yaşamını sürdürebilir. Böbrek üstünde bulunan bezler iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. İç kısıma medulla dışta kalan kısıma da korteks ismi verilir.
Dışta kalan kısım insan vücudundaki şeker dengesini sağlayan glukokortikoid hormonları, kişilerin vücutlarındaki tuz ve su dengesini sağlayan mineralokortikoid hormonları, cinsellik için gerekli olan östrojen hormonunu sentezlemektedir. Böbreklerin üst kısmında bulunan bu bezler kişi vücuda yaşanan tehlike, korku ve heyecan tarzındaki durumlarda vücudun dengesini ve organların korunmasını sağlar. Bu hormonların zaman içinde azalması ile de addison hastalığı belirtileri meydana çıkar. addison hastalığı tanısı ilk olarak Dr. Thomas Addison tarafından tanımlanmıştır. addison sendromu nedir, vücut dengesini bozan sinsi bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Hastalık sendromu belirtileri kan basıncı düşmesi, kalp sorunları halsizlik ve kansızlık gibi etkenler şeklinde meydana çıkar.
Addison hastalığı her yaştaki erkekte ve kadında gözlemlenebilmektedir. Tedavisi boyunca kişiler ilaçlarını düzenli şekilde aldığı sürece normal hayatlarına devam edebilir.
Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın belirtileri arasında en önemlisi melanodermidir. Bu durumda derinin rengi koyulaşır, kahve ya da siyah bir duruma gelir. Bunun en büyük nedeni derinin koyulaşmasına sebebiyet veren melanois uyarıcı hormonun en üst düzeyde salgılanmasıdır. Koyulaşma olan bölgeler genelde kol, yüz, ellerdir.
Sonrasında addison krizi durumunun artması ile birlikte gövdeye doğru dağılmalar meydana gelir. addison krizi durumunun artması ile birlikte hastalarda yorgunluk belirmeye başlar. Bezlerden salgılanan hormonun yetersiz düzeyde olması sonucunda yorgunluk meydana gelir. Hormon sodyum miktarı ile su miktarının düzenlenmesini sağlamaktadır. Hastalar addison tedavisi olmazsa yataktan kalkamayacak duruma gelir. Kan basıncı düşüklüğü oluşmaya başlar ve hastaların tansiyonları her daim düşüktür. Zaman içinde kilo kayıpları oluşacaktır.
Böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonların yeterli olmamasından dolayı östrojen ve androjen sorunu yaşanır. Bundan kaynaklı olarak özellikle erkeklerde libido azlığı gözlemlenirken kadınlarda da adet düzensizlikleri meydana gelir. Belirtileri yaşayan kişilerin addison hastalığı tedavisi ile alakalı adım atması gerekmektedir. Tanısı koyulan kişiler uzmanın verdiği ilaçları düzenli ve aksatmadan kullanmalıdır. Tedavisi konusunda önem göstermeyen hastalarda addison hastalığı krizi artarak devam eder, böbrek kanseri tarzında sorunlar yaşanabilir.
Böbrek kanseri gibi zor hastalıklardan korunmak adına ilaçları düzenli kullanımının yanında addison hastalığı bitkisel tedavisi ile desteklenmelidir. Addison hastalığı nedir sebepleri nedir, tanısı nasıl koyulur, bitkisel tedavisi nedir, kanseri meydana getirir mi, beslenme nasıl yapılmalıdır, belirtileri nedir gibi detayları uzman hastasına anlatır.
Nedenleri
Bu hastalığın iki türlü çeşidi bulunmaktadır. Birincil ve ikincil böbrek üstü bezi yetmezliğidir.
Birincil böbrek üstü yetmezliği; bağışıklık sisteminin bu bölgeye saldırması ile meydana gelir. otoimmün hastalıklarında bağışıklık sistemi vücutta bulunan bakteri ya da virüsleri dış saldırı olarak algılamaktadır. Diğer sebepleri;
- Belli başlı tümör ve kanserlerin kontrolsüz bir biçimde büyümesi
- Pıhtılaşmaları kontrol altına almak adına kullanılmakta olan kan sulandırıcılar zaman içinde bu bölgede sorunlar yaratır.
- Glukortikoidlerin vücuda alımı da yol açabilir.
- Vücutta bulunan enfeksiyonlar ve bu zamandaki beslenme sebep olabilir.
İkincil sebepleri;
- İkincil böbrek üstü yetmezliğinde bezlerde adrenokortikotropik hormonu (ACTH) üretilmediği durumlarda ortaya çıkar. Hormonlar bu bezlere nasıl salgılama yapacağı ile alakalı olarak sinyal gönderir.
- İkincil böbrek üstü yetmezliğinde uzmanın tavsiyesi ile kullanılacak olan kortikosteroid ilaçların kullanılmadığında görülür.
- Tüberküloz sorunu yaşayanlarda ve kanser olan kişilerde de addison hastalıkları gözlemlenir.
Birincil ya da ikincil sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelen sıkıntılar belli başlı belirtileri ile dikkat çeker. Bu belirtileri dikkate alarak tedavisi konusunda adım atılmalıdır. Belirtileri gözlemleyen ve klinik muayene yapan uzman kısa sürede uygun tedavi planlaması yapar. Bu konuda beslenme açısından dikkatli olurken ve bitkisel destekte alınabilir.
Teşhis Tedavi Yöntemleri Beslenme Ve Diyet Önerileri Var mı?
Teşhis edilebilmesi için muayene edilen hastanın belli başlı tetkikler, testler ve filmler istenir. Bunların sonucuna göre gerekli yorumlama yapılır ve tanı koyulur. Hastalık böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonların eksilmesinden kaynaklı meydana geldiği için tedavisi için eksik olan hormonların takviye edilmesi gerekir. Hidrokortizon steroid hormon tabletlerin hastalığın ve hastanın durumu ya da şiddeti göz önüne alınarak günlük 1 veya 2 adet alınarak sürdürülmektedir. Gerekli olan durumlarda ise aldosteron fludrokortizon asetat isimli steroid ile değiştirilir ve gün içinde 1 tablete düşürülür. İlaçlar hastaya, strese, enfeksiyonlara ve ameliyatlara bağlı olaraktan doz bakımından ayarlanabilir. Hastalık için kullanılacak olan ilaç tedavileri her daim sağlıklı sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Kişiler normal hayatlarına kolay ve sorunsuz bir şekilde devam eder.
Addison hastalığına sahip olan kişilerin ilaçlarının saatlerini unutmaması gerekir. Bunun içinde sinyal veren bileklikler ve acil durum kartları kullanabilirler. Bu hastalık yaşam boyu devam edecek olan kronik bir hastalıktır. İlaçların bir tek dozunu bir kaçırmak hayati anlamda sorunlara yol açabilir.