Hormon Replasman Tedavisinin Amaçları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Menopoza giren kadınların belirtilerini hafifletmek amacıyla doktor tarafından uygulanan tedavi yöntemi sonrasında, ateşlenmesi, geceleri terlemesi gibi bir durumu ortadan kaldıracaktır.
İçindekiler
Hormon Replasman Tedavisi
Kadınların menopoza girdikleri zaman, adet bozukluklarının görüldüğü ve bir süre sonunda da adetin kesilmesi ve kadınların belirli bir yaştan sonra adet görmemesi olarak değerlendirilmektedir. Adet düzensizliğinin yaşanması demek, yumurtalıklarda olan yumurta sayısında azalma olması sonucunda meydana gelecek bir durumdur. Hormonlarında ki değişiklik sorununda kadınların vücudunda ısı etkilenecektir. Genellikle bir anda sıcak basması, gece olduğu zaman terleme görülmektedir. Her kadında bu menopoza geçme süresi farklılık göstermektedir. Kimi kadında 15 yılı bulacakken kimi kadında ise 5 yıl içerisinde tamamlanacaktır. Kadınlarda menopoz sırasında görülen belirtileri hafifletmek için bazı tedaviler uygulanacaktır.
65 yaşına gelmiş olan bir kadının klimakterik belirtiler ortadan kaybolması beklenebilir. Kadınların hayatı içerisindeki hormonal olarak etkilerinin oluşması durumunda Hormon replasman tedavisi son adet öncesinde oluşan ya da sonrasını da içine alacak olan süreçte kadının var olan düşük östrojen veya progesteron seviyelerinin sonucunda meydana gelecek olan semptomları giderecektir. Normal değerlere getirmek amacıyla uygulanan bir tedavi şekli olmaktadır.
Östrojen ve progesteronların farklı şekillerde yapılacak olan yöntemlerle uygulanabilir. Bu tedavinin ağızdan alınacak kapsül ilaçların, transdermal tedavi yöntemi ya da sadece vajina bölgesine sürülme yolu ile yapılacaktır.
Östrojen Hormon Replasman Tedavisi
Östrojen seviyesini normale döndürmek amacıyla genellikle tabletlerin oral yolla kullanılması şeklinde gerçekleşecektir. Bu yapılacak tedavisi ameliyat olarak rahminin alınmış olan bayanlar için geçerli olacaktır. Doktorlar tarafından yapılmış çalışmaların rahmi alınmamış olan kadınların bir süre boyunca östrojen tablet alması rahim kanseri riskini ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle de sadece rahmi alınan bayanlar için uygun bir tedavi yöntemi olmaktadır.
Ardışık Tedavi
Adet dönemi 28 günde bir olarak kabul edilmektedir. Bu dönem içerisinde östrojenin belirli günler içerisinde tedavisine progesteronun da eklenmesi ile oluşacaktır. Progesteron farklı renkte oluşan tabletlerin sayesinde bu tabletler kullanılduktan sonra aylık olarak kanama meydana gelecektir. Doğal olarak kadınların adet döneminde normal olan aylık kanamaları görülecektir. Bu tedavinin uygulanması özellikle de adet döneminden tamamen biterek kesilmesi sonucunda arada bir adet olan bayanların yaşadıkları düzensiz adetlerin son bulması ve menopoz belirtilerinden perimenopozal durumunda olan bayanlar için daha uygun olmaktadır. Adetleri tamamen son bulmuş olan kadınların tekrardan adet olmalarını da sağlamış olacaktır.
Kesintisiz Kombine Tedavisi
Kombine bir şekilde bayanların sürekli bir şekilde uygulanması durumunda ilk olarak östrojen ve progesteron alınarak rahim bölgesinde oluşan aylık kanamanın oluşmasını geriletecektir. Bu durum tamamen kesilmesine neden olacaktır. Yirmi sekiz gün boyunca oral yolla alınacak olan ilaçların içerisinde bulunan östrojen ve progesteron sayesinde dengelenecektir. Menopoz döneminde oluşan şikayetlerin azalmasına ve aylık olan kanamasının önlenmesi konusunda yardımcı olacaktır. Alınan ilaçlar sayesinde kanamasız tedavi imkanının oluşmasını sunmasına rağmen tedavinin ilk başlaması durumunda ilk aylarda özellikle de lekelenme tarzında kanamalar görülmesi söz konusu olur. Bu görülen kanamaların son adet döneminden en az 1 yıl sonra başlatılması gerekmektedir.
Loksl Hormon Tedavisi
Kadınlara uygulanacak olan hormon replasman tedavisinde östrojen eksikliği olan kadınların idrar yollarında ve varende vajen duvarının zayıflaması sonucunda incelmesi, vajende kuruluk gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu durumun giderilmesi için meydana gelecek etkileri azaltabilmek amacıyla doktor tarafından ilaçlar reçete edilmektedir. Bunlar sıklıkla sadece lokal bölgeye sürülecek olan kremler, lokal jeller, vajinal tabletler, ovül gibi ilaçlar olacaktır. Ayrıca menopoz dönemi sırasında ortaya çıkacak olan ve kısa ya da orta süre içerisinde belirtilerin giderilmesi yanında menopoz sonrasında kadınlarda ortaya çıkacak olan osteoporoz azaltılması için mümkün olan tedavi yollarından olmaktadır.
Menopoz ve Osteoporoz
Osteoporoz demek iskelet sisteminde meydana gelen bir hastalık olmaktadır. Kemik yoğunluğunda azalma meydana gelecek mineral içeriğinde de ciddi oranda azalmanın oluşmasına neden olacaktır. İskelet sisteminin zayıflamasına neden olacaktır. Kemiklerin gücünde azalma meydana gelmesi durumunda kemik kırığı oluşmasına neden olur. Yaşlı kadınlar osteoporozun menopoz sonrasında kadınlarda görülme riski daha yoğun olmaktadır. Bu dönem içerisinde kadınlarda ciddi oranda kemik kaybının oluşmasına neden olacaktır.
Çalışmalar gösteriyor ki kemik yoğunluğunun ölçümleri sırasında kırık riskinin belirlemek için en iyi yöntem teşhis etmektir. Osteoporoz riski altında olan bayanlar çok fazla olmaktadır. Bayanların yumurtalıklarının alınması durumunda risk altında olacaklardır. Düşük vücut ağırlığına sahip olan ya da erken menopoza girmiş olan kadınlarda görülmektedir. Kalsiyum emilim bozukluğu yaşamakta olan sigara kullanan ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan kişilerde görülmektedir.