Sekretin Hormonu Nedir, Vücutta Bulunan Görevleri Nelerdir?
Sekretin hormonu 120 tane amino asitten üretilmektedir. İnce bağırsağın başlangıcı olarak bilinen oniki parmak bağırsağı yardımı ile salgılanan bir hormondur.
İçindekiler
Sekretin Hormonu Nedir?
Sekretin hormonu 120 adet amino asitten üretilmektedir. İnce bağırsağın başlangıcı olarak bilinen oniki parmak bağırsağı yardımı ile salgılanan bir hormondur. Pankreası uyararak pankreas öz suyunun salgılanmasına olanak sağlar. Hormon pankreas ile safra arasındaki bikarbonat salınımını da uyarmaktadır. Ayrıca pankreasın bakımına, gelişmesine ve büyümesine de katkıda bulunan bir hormondur. Sekretin gastrin saldırması sonucunda midede oluşan gastrin salınımın önüne geçer. Midede oluşan pateryal salgısının asidinin azalmasını sağlamaktadır. Bunu yapmak adına 3 tane düzenek kullanılır. Bunlar;
- Somatostatin salınımını uyarması ile
- Pilorik antrumda gastrin salınımı baskılaması ile
- Paryetal hücrenin asit salgılayıcı olan mekanizmasına direkt olarak down-regülasyonu ile
Sekretin ayrıca dışarıdan alınacak besinlerin sindirilmesi için ve proteinleri yakma amacı ile kullanılan ve şef hücrelerinden olan pepsinojen salgılanmasını uyarılması konusunda da destek sağlamaktadır. Sekretin pankreatik polipeptidin, glukagon ve somatostatin salınımını da uyarmaktadır.
Hormon pankreas salgısının arttırılmasından kaynaklı olarak tıbbi anlamda ve pankreas işlevselliği açısından sık şekilde kullanılmaktadır. Hormon mideden geçirilecek olan boru yardımı ile burundan ya da iğne yardımı ile oniki bağırsağa verilmektedir.
Testi Nasıl Yapılır?
Hormon ile alakalı yapılacak tüm testler pankreas kanseri, pankreatiti ve gastrinomu kapsayarak pankreasta bozukluk olup olmadığı ile alakalı olarak detaylı şekilde bilgi vermektedir. Sekretin bağırsak ile beyin arasında bulunan bağlantısı oluşturarak otizm konusunda ve tedavisi ile alakalı olarak da yararlı olan bilgileri sunmaktadır. Hormon eksikliği ya da fazlalığı sorunların oluşmasına sebep olabilir.
Hatta bazı hastalıklardan kaynaklı olarak da yükseklik ve düşüklük meydana gelmektedir. Değerlerin tam olarak ne seviyede olduğunu öğrenmek için kesinlikle test yapılmalıdır. Yapılacak olan test sonucunda çıkan değerler neticesinde gerekli olan tedavi ve bu tedavinin planlanması uzman olan doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Tedavi süresinde daha önce yapılan tetkikler tekrarlanır ve değerleri konusundan tekrardan değerlendirme yapılır.
Bu süreçte önemli olan uzman doktorun söyledikleri ve dikkat edilmesi gerekir dediklerinin dışına çıkmamaktır.