Testesteron Eksikliği Belirtileri, Normal Değerleri ve Tedavisi

Testosteron vücudun kendisi tarafından üretilen bir hormondur. Erkeklerde bulunur ve çoğu zaman testislerde üretilmektedir. Cinsel istek ile doğrudan alakalıdır.

Testosteron eksikliği belirtileri ve nedenleri

Testosteron eksikliğinde neler olur?

Testosteron vücudun kendisi tarafından üretilen bir hormondur. Erkeklerde bulunur ve çoğu zaman testislerde üretilmektedir. Cinsel isteği uyandırma ve sperm üretmekten sorumlu olan bir hormondur. Bunların yanı sıra kas yapımı ve kemik gelişiminde de etkilidir.

Erkeklerde yaş ilerledikçe, seneler içinde azalmakta olan bir hormondur testosteron. İleri yaşlarda testosteron hormonu eksikliği bir sıkıntıya neden olmasa da genç yaşta erkeklerin bu sorunu yaşaması sağlık sıkıntılarına sebep olabilmektedir. Üretim ciddi bir şekilde azalmaya başladığı zaman tüm işleyiş bozulabilmektedir. Bu durumlarda tedavi edilmesi şart olur. Testosteron azlığı bazen anlaşılır olmayabilir ve yaşlılık belirtileri ile karıştırılabilir.

Bu sebeplerden testosteron hormonu düzenleyici ilaçları aksatabilir. tedavisi yapıldığı sürece büyük aksamalara sebep olmayacak bir sorundur. Kolayca tedavi edilir. Testosteron eksikliği hakkındaki bilinmesi gereken en mühim şeylerden birisi ise değer aralıklarıdır. Bu şekilde doktorunuza giderek hormon testleri yaptırıp, eksikliğin neden olduğu hakkında cevaplar alabilirsiniz.

Testosteron azlığı vücudunuzdaki testosteron seviyeniz desilitrede 300 nanogramın altına düştüğünde (ng/^dL) ortaya çıkmaktadır.

Testosteron eksikliği tedavisi nelerdir?

Öncelikle eksikliği anlamanıza yardımcı olacak ve gözlemini yaparken zorlanmayacağınız bir kaç bilgi vermekte fayda var. En sık görülen belirtileri şunlardır:

  • Cinsel istekte azalma. Testosteron bir erkeğin cinsel isteğinde kilit rol oynamaktadır. Hormonun eksikliği durumunda ise kişide cinsel istek azalır ve hatta bazen hiç olmaz. Bu durum kronik bir hal alıyor ise sizinde testosteron hormonu eksikliğiniz olabilir.
  • Ereksiyon olma problemleri yaşama. Testosteron, erkeklerin cinsel dürtüsünü arttırmanın yanı sıra ereksiyon yaşamasını da sağlayan bir hormondur. Testosteron ereksiyon olma işini tek başına yapmaz fakat beyni uyararak bunun gerçekleşmesinde önemli bir rol oynar. Bu hormonun eksikliği ise ereksiyon sorunlarının yanı sıra; kilo sorunu, diyabet ve damarların tıkanması gibi sorunlara sebep olabilir.
  • Semen sıvısının miktarında azalma. Semen; spermin hareket etmesini sağlayan bir çeşit sıvıdır. Sperm üretiminde çok önemli bir rolü vardır ve eksikliği durumunda sperm üretimi sekteye uğrar.
  • Tüy, kıl dökülmesi görülebilir. Testosteron hormonu birden fazla vücut fonksiyonlarında rol alabilir. Bu görevlerden biri ise vücut kıllarının üretimidir. Kel kalmak bir çok erkekte yaşanılan bir sorundur. İleriki yaşlarda başın ön tarafındaki kıllar dökülür ve kellik başlar. Bunun sebebi çoğu zaman testosteron eksikliği olabilmektedir. Bunlara ek olarak; testosteron eksikliği yaşayan erkekler sakal dökülmesi gibi sorunlarda yaşar.
  • Enerji eksikliği ve aşırı yorgunluk gözlenebilir. Testosteron eksikliği bulunan bir çok erkek aşırı şekilde yorgun ve halsiz hissettiğini bildirmiştir. Uyku probleminiz olmamasına karşın, sürekli yorgunluk hissediyorsanız ve enerjiniz eksik ise testosteron hormonu eksikliği yaşıyor olabilmeniz mümkün.
  • Kas oranlarında azalma. Testosteron hormonu kas yapımında da önemli bir görev aldığı için eksikliği halinde kaslarda azalma ve buna istinaden güçsüz hissetme, kuvvette azalma gözlemlenecektir. Özellikle bacaklar ve kollar en çok etkilenen, kas kaybeden bölgelerdir.
  • Vücut yağ oranında artış. Eksikliği ile birlikte aşırı kilo alımı beklenen doğal etkilerinden biridir. Vücutta bulunan yağ oranını testostoren hormonunun kontrol ettiği tespit edilmiştir.
  • Ruh halindeki ani değişimler. Kadınlar östrojen hormonlarının eksikliğinde ani ruh hali değişimleri yaşamaktadır. Erkekler ise, testosteron hormonunun eksik olması durumunda aynı durumları yaşayabilmektedir. Düşük olması en çok, depresyona ve dikkat eksikliğine sebep olmaktadır.

Eğer bu sıkıntılardan sık sık rahatsızlık duyuyor iseniz en yakınınızdaki hastaheneden randevu alarak genel bir test yaptırmanız faydalı olacaktır.  Tedavi sürecinde en çok kullanılan ilaçlar şunlardır:

  • Testim;
  • teston;
  • testosterone;
  • androgel;
  • depo-test.