Erkeklerde Testosteron Hormonun İşlevi, Eksikliği ve Tedavisi

Erkeklerde testosteron hormonunun işlevi nelerdir, erkeklerde testosteron eksikliği nelere yol açar,testosteron yükseltmenin doğal yolları nelerdir.

Erkeklerde Testosteron Hormonu

Steroid hormonlardan biri olan testosteron hormonu hem erkeklerde hem de dişilerde üretilen bir hormondur.  Testosteron hormonu evvela erkeklerin cinsel organlarından biri olan testislerinde üretilir. Kadınlarda da üretilen bu hormon özünde erkeklere özgü bir cinsiyet hormonudur.  Bu yüzden erkeklerdeki testosteron hormonu miktarı kadınlarda bulunandan çok daha fazladır.

Kas gelişimini ve vücuttaki yağların yakılması süreçlerini doğduran etkilemektedir. Testosteron hormonunun etki alanları sadece bunlarla sınırlı değildir. Bu hormon ruh halimizden tutun da cinsel istekliliğimize kadar pek çok alanda ciddi rol oynar. Uyku düzeni konusunda dengeleyici bir işleve sahiptir.

Bizi enerjik kılmakla birlikte genel ruh ve beden sağlımızı bütünüyle etkileyen bir hormondur.

Erkeklerde Testosteron Hormonu Düşüklüğü

Normal Testosteron Seviyesi

Maalesef erkeklerin büyük bir bölümünde 30 yaşına yaklaşıldığında yavaş yavaş testosteron düşüklüğü görülmeye başlamaktadır. Erkeklerdeki testosteron hormonundaki bu düşüşle birlikte, kalp hastalıklarına yakalanma risklerinde artış meydana gelir. Bununla birlikte kişinin diyabet ve obezite gibi hastalıklara yakalanma oranı da yükselişe geçer. Mineral yoğunluğunda azalmalar, düşüşe geçen cinsel fonksiyonlar, kaslardaki ve fiziksel performanstaki azalmalar da testosteron hormonu eksikliğinin belirtilerindendir.

Alyuvarların dengesinin korunmasında da büyük bir etkiye sahiptir. Vücut yağlarının yakılmasında önemli bir göreve sahip olan bu hormondaki düşüş yağların yakılamamasına, dolayısıyla kişinin şişmanlamasına sebep olur.  Neredeyse her 4 erkekten birinin testosteron düşüklüğü yaşadığı gözlenmektedir. Testosteron hormonu düşüklüğünün cinsel isteksizlikle sonuçlanması yüzünden kimi zaman bir zamanlar çok mutlu anların yaşandığı sıcak yuvalar yerini soğuk duvarlar ve boş odalara bırakıyor; yani boşanmalara bile yol açabiliyor.

Testosteron hormonun eksikliğinde ortaya çıkan sorunlar da maalesef saymakla bitmiyor; cinsel iktidarsızlık, kemik erimesi, ruhsal bunalımlar, halsizlik, uyku düzensizliği saç dökülmesi bunlardan sadece bir kaçı… Testosteron eksikliği durumunda ortaya çıkan tüm bu sorunlar düşünüldüğünde bu hormonun korunması ve geri kazanılmasının ne kadar hayati bir ihtiyaç olduğunu anlamak pek de zor değil.  Tıbbi testosteron tedavisi kesin çözüm olmamakla birlikte bazı hastalar üzerinde olumlu etkileri de mevcuttur.

Tıbbi testosteron tedavilerinin şuanda en yaygın olanı replasman yöntemidir.

Bu yöntemde özellikle testosteron miktarı normal değerlerin altına inen, artık yaşlanan insanların, kaybettiği testosteronu  dışarıdan iğne, bant, veya jel gibi aparatların kullanımıyla geri kazanmasıdır.

Testosteron Artıran Doğal Bitkiler

Doymamış Yağlar Tüketin

Testosteron hormonunu yükseltmek için daha çok yağlı alabilirsiniz. Buradaki yağlardan kasıt doymamış yağlardır. Doymamış yağlar kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici rol üstlenmekle birlikte vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin karşılanmasını da sağlar. Doymamış yağların en ünlüleri fıstık ezmesi, badem, avokado ve zeytin yağıdır.

Çoklu Beden Egzersizleri Yapın

Aldığınız yağları yakmak için tüm vücut fonksiyonlarınızı çalıştıracak çoklu beden egzersizleri yapmalısınız. (Aksi halde aldığınız yağlar şişmanlamanıza, şişmanlık da testosteron eksikliğine yol açar.

Daha Az Dinlenin

Dinlenme sürelerinizi kısaltın. Yapılan bilimsel bir araştırmada spor yaparken dinlenme sürelerinin kısa tutulması testosteron hormonunun artışı yaşandığı sonucuna varılmıştır. Araştırmada iki farklı sporcunun dinlenme süreleri karşılaştırılmıştır. Dinlenme süresi 1 dk olan sporcunun testosteron yüksekliği 3 dakika dinlenen bir sporcuya göre çok daha yüksek çıkmıştır.

D Vitamini ve Çinko Tüketimini Arttırın

Testosteron üretiminde çinko ve D vitamini kritik bir öneme sahiptir.  Yapılan araştırmalara göre çinkonun testosteron üretiminde arttırıcı etkiye sahip olduğu ortaya koyulmuştur. “ Journal of Clinical Endocrinology” dergisinde sonuçları yayımlanan bir araştırmaya göre D – Vitamininin testosteron üzerinde arttırıcı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.