Gebelikte Progesteron İğnesi Faydaları ve Doğabilecek Yan Etkiler

Hamilelik sürecinde özellikle bebeğin büyümesine yardımcı olabilecek bir etken olarak progesteron iğnesi kullanımı bu konuda ortaya konumuş önemli çözümlerden birisidir. Gebelik kaybının farklı komplikasyonlar sonucunda gelişerek düşüğe neden olmasını önlemede de önemli ir etkendir.

Hamilelik sürecinde, progesteron hormonu, bebeğinizin büyümesine yardımcı olmak için önemli bir rol oynar. Çoğu kadının progesterone takviyeleri almadan yeterli hormon düzeylerine doğal olarak sahiptirler. Fakat, özellikle geçmişte yaşanmış olan bir açıklanamayan gebelik kaybı olması durumunda ya da döl verimi tedavisi görmüş kişilerde, doktorlar progesterone düzeylerini yükseltmek için progesteron iğnesi reçete edebilir. Progesteron verilmesi ile birlikte ortaya çıkması muhtemel enfeksiyon gibi komplikasyonların önlenmesi konusunda yardımcı olur ve gebelik kaybı riskini azaltmada yardımcı olabilir.

Gebelikte Progesteron Üretimi

Gebeliğin ilk haftaları boyunca, bu hormon, bir zamanlar bebeğiniz olmak için döllenen yumurta ihtiva eden follikülün artık “kabuğu” olan korpus luteum tarafından yumurtalıkta üretilir. Gebeliğin 8. haftasına kadar plasenta hormon üretimini devralır ve korpus luteum kaybolur. Erken gebelikte hormon mutlaka gereklidir. Kendi başına yeterli düzeyde progesterone üretmiyorsanız, bebeğinizin büyüdüğü uterin astarınız hamileliğinizi sürdüremeyebilir.

Progesteron İçeriği ve Kimyasal Yapısı

Bir progestin olan progesteron enjeksiyonu, intramüsküler kullanım için uygun, uygun bir bitkisel yağda steril bir progesteron çözeltisi yapısındadır.

Progesteron, beyaz veya kremalı beyaz, kristal toz halinde bulunur. Kokusu yoktur ve havada kararlıdır. Pratikte suda çözünme gibi bir yapıda değildir ve özel bir formülasyona tabi tutulmadığı sürece su ile çözünmesi mümkün değildir. alkol, aseton ve dioksanda kolaylıkla çözünmektedir ve bitkisel yağlarda  düşük oranda çözünür.

Aşağıdaki yapısal formüle sahiptir:

Pregn-4-en-3,20-dion

Her mL şunları içerir: Susam Yağı içerisinde koruyucu olarak Progesteron 50 mg, Benzil Alkol% 10.

Progesteron İğnesi Gereken Durumlar

Doğurganlık tedavisi gördüyseniz, doktorunuz muhtemelen östrojen ve progesterone seviyelerini dengede tutmak için hormon takviyesinin bir formunu reçete eder. Dondurulmuş embriyo transferi yapılması hormon tedavisini de gerektirebilir, çünkü genellikle transfer süresi etrafında yumurtlamayacağınızdan bir korpus luteum oluşmaz. Bilinen bir sebep olmaksızın tekrar tekrar düşük yapma öyküsü, preterm doğum öyküsü veya normalden daha kısa bir rahim ağzı öyküsü doktorunuzun hormon enjeksiyonlarını reçete etmesinin diğer nedenlerindendir.

Bununla birlikte progesterone takviyesi tüm düşükleri veya preterm doğumları engellemeyi garanti etmezler. “Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji ile İncelemeler” in 2011 yazında yayınlanan bir makaleye göre, vakaların yaklaşık yüzde 33’ünde tekrarlayan preterm eylem riskini azaltmada yardımcı olduğu ortaya konmuştur.

Progesteronu Nasıl Yönetirim?

Vajinal yoldan veya iğneleme şeklinde verilebilir. Progesteron enjeksiyonları kas içinde verilirken vajinal olanı kapsül veya jel formundadır. Çalışmalar “Fertilite ve Sterilite” başlıklı Temmuz 2009 tarihli bir makaleye göre, vajinal fitillerden daha etkili olmak için iğnelemenin faydalarını doğrudan kanıtlamamıştır.

Enjeksiyon başkası tarafından uygulanacaksa, kalçanın üst dış kadranı enjeksiyon için tercih etmelidir. İğneyi kendiniz yapmak zorunda kalırsanız, genellikle üst uyluk kasına enjekte etmek daha kolaydır. İlacın hazırlanması ve enjekte edilmesi ve ne sıklıkla enjekte edilmesi ile ilgili doktorunuzun talimatlarını izleyin ve doktorunuza danışmadan kendi kararınızla bu tür iğnelemeleri kullanmaktan kaçının.

Olası Yan Etkileri

Herhangi bir enjeksiyon da yan etkilere veya komplikasyonlara neden olabilir. Enfeksiyon alanındaki enfeksiyon, bölgede kızarma, şişme veya ağrıya neden olabilir. Özellikle progesteron iğnesi ise sert topaklar, kızarıklık veya enjeksiyon bölgesi çevresinde kaşıntı olmak üzere lokalize bir reaksiyona neden olabilir.

Herhangi bir progesteron formunun olası yan etkileri şunları içerir:

  • uyku hali,
  • sıvı tutma,
  • artmış meme hassasiyeti,
  • bulantı,
  • artmış sinirlilik,
  • diyare
  • depresyon.

Pek çok bilimsel makaleye göre ve özellikle bu konuda yayımlanan “Fertilite ve Sterilite” nin Nisan 2008 sayısında konu ile ilgili yazılmış bir makaleye göre, gebelik sırasında progesteron enjeksiyonlarının gelişmekte olan bebeğe zarar vermediğini bulduğu yönünde sonuçlara varılmıştır.

 Kullanımından Doğabilecek Sorunlar

Progesteron kullanırken kan pıhtısı gelişebilir. Kan pıhtılaşması belirtileri olduğunu düşünüyorsanız derhal doktorunuzu arayın. Bunlar bacakta şişme, bacağınızda kızarıklık, bacağınızda sıcak bir nokta veya ayağınızı bükerken kötüleşen bacak ağrısını içerir. Progesteronun kendisi için bir alerji olmamasına rağmen, progesteron solüsyonu üretilirken, pamuk tohumu veya susam veya yer fıstığı yağı gibi üretici tarafından eklenen maddelere karşı alerjik bir reaksiyon olması mümkündür. Döküntü, ürtiker, kaşıntı, enjeksiyon yerinde belirgin kızarıklık, şişme veya nefes darlığı yaşarsanız hemen profesyonel yardım isteyin.

Doktor Gerektiren Durumlar Oluşabilir mi?

Gebelik sırasında bu iğneyi yapmanın en büyük riski kan pıhtısı oluşturmasıdır. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız derhal doktorunuzu arayın:

  • Bacaklarından birinde ani ağrı veya şişlik
  • Bacağında kızarık bir alan
  • Nefes darlığı
  • Nefes darlığı

Aşağıdakilerden birisine sahipseniz bu iğneyi kullanmamanız tavsiye olunur;

  • Karaciğer hastalığınız varsa.
  • Progesteron, Progesteron benzeri ilaçlar, benzil alkol veya susam yağı / tohumları için alerjiniz varsa.
  • Doktorunuz tarafından değerlendirilmemiş olağandışı vajinal kanamalarınız varsa.Göğüs veya genital organların kanserini biliyorsanız veya şüpheleniyorsanız.
  • Düşük yaptıysanız ve doktorunuz bazı dokuların hâlâ uterusta olduğu konusunda şüpheleriniz varsa.
  • Bacaklar, akciğerler, gözler veya başka yerlerde kan pıhtısı varsa veya varsa.

Progesteron tedavilerinin hamilelikte size yardımcı olabileceğini merak ediyorsanız, doktorunuzla en son araştırmalar hakkında konuşun. Birlikte, progesteron almanın sizin ve bebeğiniz için en iyi seçim olup olmadığına birlikte ortak karar verebilirsiniz.