Hamilelikte Östrojen Hormonun Artışı ve Neden Olduğu Değişimler

Hamilelikte Östrojen Hormonu artar mı? Östrojen hormonunun hamilelikteki işlevleri nelerdir? Şişmanlık, saç dökülmesi, mide bulantısı neden olur?

 

Hamilelikte Östrojen Artar mı?

Hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan östrojen hormonunun asıl işlevi kadın cinsiyeti üzerinde belirleyici rol oynamasıdır. Östrojen hormonu kadınların hem fiziksel özellikleri üzerinde hem de üremede büyük bir etkiye sahiptir. Bir diğer özelliği ise metabolizmayı hızlandırarak adet döngüsünü düzenlemektir. Ayrıca uterus dokusunun gelişimini de bu hormon sağlar.

Östrojen Hormonu insan psikolojisi üzerinde de çok etkili olduğu yapılan araştırmalarla ortaya koyulmuştur. Bu değişimin temel sebebi ise hamilelik döneminde yaşadıkları hormonal değişikliklerdi. Her ne kadar bu değişiklikler kadınları ve eşlerini tedirgin etse de aslında sağlıklı bir gebeliğin habercisidir. Hamilelik boyunca östrojen hormonunun artışı o kadar yüksektir ki kişinin hayatı boyunca ürettiği östrojen miktarından daha fazladır. Östrojen seviyesindeki bu artış hamile kadında  mide bulantısına yol açar.

Hamilelikte yükselişe geçen bir diğer  hormon ise progesteron hormonudur. Östrojen ve progesteron hormonları birlikte hamilelik sürecini yönetirler.

Hamilelik döneminde kadındaki değişim

Hamilelikte kadınlar çoğu şeyi Kendi başlarına yapamayacak hale gelirler. Bununla birlikte birçok kadın hamilelik döneminde tırnak ve saç gelişiminde değişim gözlemlerden. Saç ve tırnak gelişimindeki Bu sıra dışı değişim bebeğin doğumuyla birlikte normal seyrini alır. Hamilelik döneminde birçok kadın tat alma duyusunda değişime uğrar. Bu dönemde hamile kadınlar hamile olmayanlara göre yemekleri daha tuzlu yemek isterler. Ayrıca meyvelerin ekşi ve tatlı olanlarından yemeyi tercih ederler.

Ayrıca hamileliğin ilk dönemlerinde tat alma duyularını büyük bir oranda kaybederler hamileliğin sona ermesiyle birlikte tat alma duyusu eski duyarlılığını tekrardan kavuşur. Bu dönemde kadınlar belli başlı bazı kokulara karşı aşırı duyarlılık gösterirler. Her ne kadar kadınların hamilelik döneminde bazı kokuları karşı duyarlı gösterdiklerine dair bilimsel bir çalışma olmasa da pek çok hamile kadın kendi tat alma dualarında bir değişim olduğunu fark ederler. Ayrıca birçok kadın hamilelik süreci boyunca ciltlerinde de değişim gözlemlerle. Bu değişimlerin çoğu genellikle geçicidir. Buna ek olarak ciltlerinde değişim gözlemleyen kadınların çoğu diğer hamileliklerinde de aynı değişimi yaşamaktadır.

Ayrıca hamile kadınların büyük bir bölümü hiperpigmentasyon denilen ve vücudun çeşitli bölgelerinde kararmaya yol açan bir değişim geçirirler. Hiperpigmentasyon daha çok meme başının kahverengi bir renk almasına karın, genital bölgenin ve vücutta daha önce meydana gelmiş olan yararların koyulaşmasına yol açar.

İbrahim Saraçoğlu östrojeni yükseltme kürü

Bir bardak suyu kaynatın ve içine bir tutam (3-4 gram) oğul otu katın. Kısık ateşte beş dakika boyunca kaynatın. Ilıdıktan sonra süzerek yudum yudum içebilirsiniz. Sabah, Öğle akşam yatmadan önce, yani günde üç defa “aç karna” içilmesi gerekmektedir. Her zaman taze ot kullanılarak hazırlanmalıdır. Tedaviye 1 ay devam edilmelidir. Bir ay bittikten sonra aynı kür günde iki sefer alınarak tedavi devam ettirilir (Kürt 15 gün aralıklarla uygulanmalıdır). Unutmayınız ki bu kür östrojen fazlalığına yol açacaktır.

Peki, istenmeyen bir hamileliğe karşı doğum kontrol hapı kullanımının zararı var mıdır? Bunun cevabını elbette biz değil doktorunuz vermelidir. Bu yüzden doğum kontrol hapı isimleri vererek sizi yanlış yönlendirmeyi doğru bulmuyoruz. Günümüzde kadınlar doğum kontrol hapları içinden en çok 20 mikrogram östrojen içeren ilaçlar kullanmaktadır. Fakat yine de sağlığınız için doktorunuza danışmanız durumunda istenmeyen gebelikte neler yapılması gerektiği konusunda en iyi bilgiyi size kendileri vereceklerdir.