Estradiol Hormonu Nedir? Estradiol Hormonu Yüksekliği ve Düşüklüğü Ned

Estradiol hormonu kadın vücudunda östrojen hormonundan sonra yer alan önemli hormonların başında gelmektedir. Östrojen hormonuna yakın özellikleri bulunan

Estradiol bir tür östrojen olarak adlandırılabilecek bir hormondur. Kadınların doğurgan oldukları dönemde çok önemli bir yere sahip olan estradiol yumurtalıklardan, adrenal bezinden ve hamile kadınlarda plasentadan salgılanan bir hormondur.

Estradiol Hormonunun Olumlu Etkileri Nelerdir?

Estradiol Hormon Formulü

Östrojen hormonu doğurganlık için çok önemli olan hormonların başında gelmektedir. Cinsel fonksiyonlarda önemli bir rol oynayan estradiol hormonu göğüs, rahim, vajina ve fallopi tüpünün gelişiminde oldukça etkilidir.

Eklem ve kemik sağlığı açısından çok önemli bir yere sahip olan östrojen hormonu vücut yağlarının dengeli dağıtılmasında etkin bir rol oynamaktadır. Sinirleri ve beyni koruyan estradiol hormonu atardamarlardaki kan akışını iyileştirmektedir.

Normal Estradiol Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Estradiol hormonu kadınlarda bulunmakla birlikte erkeklerde de az miktarda görülmektedir. Erkeklerde spermlerin erken ölmesini önleyen estradiol hormonunun normal seviyesi erkeklerde her mililitre için 10 – 50 pg/mL, menopoza giren kadınlarda 0 – 30 pg/mL, menopoza girmeyen kadında 5 – 400 pg/mL, çocuklarda ise 0 – 25 pg/mL’dir. Menopoza girmeyen kadınlarda estradiol hormonu değerleri adet döngüsüne göre artış ve düşüşler gösterebilmektedir.

Estradiol Yüksekliği Nedir?

Östrojen hormonları değerlerinde artış meydana gelmesi genellikle yumurtalıklarda bir sorun olduğu anlamını taşımaktadır. Estradiol hormonu değerlerinin yüksek olması nedeniyle hamile kalamama gibi sorunlar baş gösterebilir.

Doğurganlık ilaçlarının etkisini göstermemesine neden olan estradiol yüksekliği menopoz işareti olarak da gösterilebilmektedir. Meme ve rahim kanseri riskini arttıran estradiol hormonu değerindeki artış erkeklerde göğüs büyümesine, cinsel istekte düşüş ve idrar yaparken zorlanma gibi çeşitli olumsuz etkilere sebep olmaktadır.

Estradiol Yüksekliğinin Meydana Gelme Sebepleri Nedir?

Estradiol yüksekliğinin ortaya çıkaran birçok neden bulunmaktadır. Östrojen yüksekliğini etkileyen en önemli unsurların başında erken ergenlik gelmektedir. Ergenlikle birlikte kız çocuklarının estradiol seviyesinde yükselmeler meydana gelir. Ergenlik sürecinde estradiol değerlerinin artışı çok büyük bir sorun teşkil etmemektedir.

Yumurtalık, adrenal bezler ve testis bezlerinde ortaya çıkan tümörler fonksiyon kaybına yol açarken estradiol hormonunun seviyesinin yükselmesine de neden olabilmektedir. Erkeklerde meydana gelen anormal meme büyümesi estradiol yüksekliğine neden olur.

Siroz hastalığı karaciğerde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Karaciğer pek çok hormonunu üretimi ve yıkımından sorumlu olan bir hormondur. Bu nedenle siroz hastalığı gibi karaciğer dokusuna zarar veren rahatsızlıklar estradiol hormonunun yükselmesine neden olur.

Aşırı kilo fazla estradiol üretimine sebep olur. Özellikle erkeklerde estradiol fazlalığının temel nedeni kilodur. Tiroit bezlerinin aşırı çalışması sonucunda estradiol yüksekliği ortaya çıkmaktadır.

Estradiol Düşüklüğü Nedir?

Estradiol düşüklüğü yumurtalıklarda bir sorun olması halinde ortaya çıkabilmektedir. Estradiol düşüklüğü sonrasında kemikte mineral kaybı ortaya çıkabilmektedir.

Vücudun yeterince gıda alamaması halinde de estradiol düşüklüğü ortaya çıkabilmektedir. Estradiol düşüklüğü sonrasında kemik erimesi de ortaya çıkabilmektedir.

Estradiol Düşüklüğünün Meydana Gelme Sebepleri Nedir?

Östrojen düşüklüğünün ortaya çıkmasının nedenlerinden biri menopozdur. Menopoza giren kadınlarda estradiol seviyesi 10 pg/mL ve altına düşebilmektedir. Turner sendromu nedeniyle kız çocuklarının ana rahmindeki gelişim sürecinde kromozomların yapısında sorunlar meydana gelebilmektedir.  Turner sendromu kısırlıkla birlikte estradiol düşüklüğüne de yol açmaktadır.

Yumurtalıklarda meydana gelen birden fazla iyi huylu kist oluşumu adet gecikmesi ve tüylenme gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Polikistik over sendromu nedeniyle estradiol düşüklüğü sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Östrojen seviyesinin azalması, hipofiz bezinin yeterince hormon salgılamaması ve luteal faz defekti estradiol düşüklüğüne neden olan temel rahatsızlardır.Adet döngüsünün beklenen anda olmaması, rahim duvarının iç tabakasının kalınlaşması, kısırlık, hamilelikte yaşanan fetüs ve plasenta nedeniyle yaşanan problemler estradiol düşüklüğüne neden olur.