Estradiol Hormonu Nedir? Özellikleri ve Görevleri

Diğer ismi ile e2 hormonu. Tıp dilinde her iki isim ile de anılmaktadır. Bu hormon kadınlarda östrojen hormonundan sonraki en önemli hormonlardan biridir.

Estradiol Hormonu Ne Demek?

Diğer ismi ile e2 hormonu. Tıp dilinde her iki isim ile de anılmaktadır. Bu hormon kadınalrda östrojen hormonundan sonraki en önemli hormonlardan biridir. Özellikler olarak östrojen hormonunun özellikleri ile çok yakındır.

Çoğalma ve vücudun gelişmesinde oldukça önemli katkıları bulunur. Ergenlik dönemine girilmesi ile de kadınsal özelliklerin artıp gelişmesinde mühim bir katkısı olmaktadır. Kadınlarda memelerin büyüyüp gelişmesini sağlar. Süt bezlerinin oluşmasını sağlar.

Ergenlik ile birlikte regl döngüsünde progesteron hormonu ile birlikte mühim bir rolü bulunmaktadır. Adet döngüsü erişkinliğe ulaşmakla birlikte kişilerin gebe kalmaları ve vücut fonksiyonların sağlıklı işlevine devam etmesi için son derecede önemli bir husustur. Fizyolojik sıkıntılar dışında ruhsal sıkıntılara dahi sebebiyet verebilmektedir.

Regl döngüsünün ilk kısmında, vücuttaki estradiol e2 hormonu seviyesi en yüksek ölçüde olur. Çoğunluk ile yumurtalıklardan salgılanmakta olan bir kadınlık hormonudur. E2 olarak da bilinmekte olan bu estradiol hormonu, özellikle bazı hastalıkların keşfedilmesi safhalarında son derecede önemli sonuçlara ulaşmalarını sağlar. Özellikle jinekolojik bazlı rahatsızlıklarda, klasik jinekolojik muayenelerde ya da hamile olmayı isteyen dişilerde kesinlikle bu hormonların kontrol ettirilip ölçtürülmesi ve ilerleyişin bu bilgilerin ışığında yapılması gerekir.

Alınan sonuçlara göre kadınlarda gerekli miktarda estradiol hormonunun bulunması gereklidir. Fakat bazı durumlarda bu e2 hormonu olması gerekenden daha yüksek miktarlarda olduğu sonucuna da varılabilir.

Estradiol Düşüklüğü – Yüksekliği Nedir?

Kadınlarda hormonların tedavi görmesi gerekmesi halinde bu hormonların değerlerinin normal seviyelerinden daha yüksek olması ihtimali son derecede olası ve normaldir. Bunlar gibi ergenlik dönemine yaşıtlarından daha geç yaşlarda girmiş olan genç kızlarda da estradiol hormonu yüksekliği görülebilir. Bu sebeplerle de başka bir hastalık ya da sorunun bulunmasından daha önce bu hormonun değerlerine bakılmalıdır.

Hormon düzensizliğinden şüpheleniyor iseniz ve bazı belirtilerini görüyorsanız hemen en yakın hastaneye gitmeniz ve genel cerrahi bölümünden randevu almanız gerekmektedir. Ciddi bir sorun olmamakla beraber, tedavi edilmemesi gibi durumlarda, ileriki dönemlerde ciddi sorunlara sebebiyet vermeye başlayabilir. Doktorunuza şikayetlerinizi bildirdiğinizde size e2 hormonu testini yaptıracaktır.

E2 Hormonu Normal Değer Aralıkları

Diğer tüm hormonlarda olduğu gibi estridiol hormonu da yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Yaş aralıkları ve ergenliğe girilmesi gibi etkenler hormon seviyelerini önemli ölçüde değiştirir. e2 hormonu kadınlarda daha çok bulunan bir hormondur fakat düşük miktarlarda da olsa erkeklerde de bulunur.

  • 0 ila 6 ay 1,00-4,00 mIU / ml
  • 7 ay ila 12 yaş arasında 0,20-3,00 mIU / ml
  • 13 ila 15 yaş arasında 1,00-8,00 mIU / ml
  • 16 ila 50 yaş arasında 2,00-10,00 mIU / ml
  • 51 ila 60 yaş arasında 20,00-140,00 mIU / ml
  • 60 yaş ve üzeri 30,00-118,00 mIU / ml arasında bulunur.

Bu değerlerin altında ya da üstünde olması durumlarında bir doktora görünmeniz gerekmektedir.