AMH Nedir, AMH Düşüklüğü, Yüksekliği ve Normal Değerleri

AMH, yumurta gelişimini destekleyen yumurtalık foliküllerinde granülosa hücreler tarafından salgılanan bir hormondur. Yumurtalık rezervi düştükçe, AMH seviyeleri de azalmakta, menopozdan sonra saptanamamaktadır.

Anti-Müllerian Hormon özellikleri

AMH, bir kadının yumurtalık rezervini değerlendiren en doğru testlerden biridir. AMH düzeyleri bir kadının adet döngüsünün herhangi bir noktasında ölçülebilir. Düşük anti müllerian hormonu, yumurtalık rezervinin azalması, yumurtalıkların kaliteli yumurta üretme kabiliyetinde bir düşüşün bir göstergesidir. Yumurtalık rezervinin azalması kadınlar arasında infertilitenin başlıca nedenlerinden biridir. Tersine, yüksek anti müllerian hormonu, polikistik over sendromu sinyali verebilir.

AMH düzeyleri genellikle kadının yumurtalık rezervinin bir diğer önemli ölçütü olan follikül uyarıcı hormon düzeyleri ile birlikte ölçülür. AMH`nin follikül uyarıcı hormona göre birkaç avantajı vardır: Birincisi, follikül uyarıcı hormonun belirli bir günde döngüsünde ölçülmesi gerekirken, AMH düzeyleri her zaman ölçülebilir; Bir diğerine göre, son araştırmalara göre, anti müllerian hormonu hamilelik şansını follikül uyarıcı hormonundan daha iyi bir belirteç gibi görünüyor.

Bununla birlikte, tek başına follikül uyarıcı hormonuna göre daha güvenilir bir belirteç kalmasına rağmen, AMH, 42 yaşın üstündeki kadınlarda prognostik kabiliyetini kaybediyor olduğu bildirildi.

AMH Görevleri

AMH, cinsel farklılaşma ve gonadal fonksiyonlarda önemli rol oynar. AMH, sırasıyla Sertoli ve granulosa hücrelerinde erkek ve dişi üretilir. Yumurtalık rezervine rehberlik eden ve uzun vadeli gelecek doğurganlıkları zayıfsa, yumurta dondurma veya hamilelik denemesi gerekebilecek kadınları tanımlayan anti müllerian hormon seviyeleri, doğurganlık değerlendirmesinde yararlıdır.

Erkekte, anti müllerian hormon olgunlaşmamış Sertoli hücresinin spesifik bir fonksiyonel markörüdür. AMH ekspresyonu, seminifer kordların fetal diferansiasyonu sırasında 7. embriyonik haftanın sonuna kadar başlatılır ve ergenlik başlamasına kadar, testosteron sentezine ve germ hücresinin başlangıcına hızla gerilediğinde yüksek seviyelerde kalır.

Dişiler, gelişme aşamalarına gelene kadar, ergenlik dönemine kadar mayonez II`de uyku hali vakti alan sabit sayıda primordial foliküllerle doğarlar. Primordiyal follikülün miktarı ve kalitesi yumurtalık rezervini oluşturur. Anti müllerian hormonu düzeyleri doğumda hemen hemen saptanamaz. Antral follikülleri büyümeye başlarken salgı azalır ve follikül 8 mm`ye ulaştığında durur veya atreziye girer. 2 ila 8 mm arasında ölçülen preantral ve küçük antral follikülleri, en yüksek miktarda anti müllerian hormonunu ifade eder, bu nedenle over folikül büyümesinin en erken markerini yapar. Erişkin kadınlarda anti müllerian hormonunun dolaşımdaki seviyeleri, kalan primordial follikül sayısını yansıtmaktadır. Çocukluk ve ergenlik döneminde, anti müllerian hormon dalgalanmaları minimaldir ve her kız pubertal geçiş sırasında göreli seviyesini korur. Adet döngüsü sırasında anti müllerian hormonunun hafif dalgalanma gösterdiği gözlenmiştir.

Hafif dalgalanma, baskın folliküllerin geç foliküler evrede hafif bir düşüşe neden olan anti müllerian hormonu üretiminden yoksun olması gerçeği ile açıklanabilir.

Yaş ve Anti Müllerian Hormonu

Hatırlamak önemlidir; kadınlar yaşlandıkça AMH düzeyleri düşer ve follikül uyarıcı hormon düzeyleri artar. Başka bir deyişle, normal anti müllerian hormon ve follikül uyarıcı hormon seviyeleri kadının yaşına göre değişir. Örneğin, 42 yaşındaki bir kadın için normal bir anti müllerian hormon düzeyi, 32 yaşındaki bir kadında aynı anti müllerian hormon düzeyinde bulunması durumunda erken ovaryen yaşlanmayı önerebilir. Bu nedenle, CHR araştırılmış ve yaşa özgü AMH ve follikül uyarıcı hormon düzeyleri tespit etmiştir. Yaşa özgü anti müllerian hormon ve follikül uyarıcı hormon düzeylerine odaklanmak, bir kadının yumurtalık rezervini en iyi şekilde değerlendirmemize, uygun bir tedavi planı hazırlamamıza izin verir.

AMH Test Sonuçlarına Genel Bakış

Kadınlar

Bir kadının doğurganlık yıllarında azalmış anti müllerian hormon seviyesi, yumurta sayısının ve kalitesinin düşük olduğunu (düşük yumurtalık rezervi) döl veriminin azalmasıyla IVF tedavisine çok az tepki vermesine neden olabilir. Yumurtalıkların normal şekilde çalışmadığını (prematür over yetmezliği) de gösterebilir.

AMH`de azalma ve / veya önemli düşüş menopoz yakın gelişimini işaret edebilir. AMH seviyesinin düşük olması, bebeklik döneminde ve menopoz sonrası bir kadında normaldir.

Artmış anti müllerian hormon seviyesi PCOS`la sıklıkla görülmekle birlikte bu durumun tanısı değildir. Artan anti müllerian hormon, aynı zamanda IVF`ye artmış veya hatta aşırı tepki ve prosedürün buna göre uyarlanması ihtiyacını gösterebilir.

AMH, bir anti müllerian hormon üreten yumurtalık kanseri izlemek için bir araç olarak kullanıldığında, AMH`de bir düşüş tedaviye yanıt olduğunu gösterirken, bir artış kanser tekrarını işaret edebilir.

Bebekler

Bir erkek bebekte, anti müllerian hormonunun yokluğu veya düşük seviyeleri, 19 nolu kromozom üzerinde bulunan ve AMH üretimini yönlendiren ve mevcut olmayan veya işlevsiz testislerle görülebilen anti müllerian hormon geninde bir problem olduğunu gösterebilir. Erkek hormonlarının olmaması belirsiz cinsel organlara neden olabilir ve anormal iç üreme yapılarına neden olabilir. Testisleri inmemiş olan bir erkek bebekte normal AMH ve androjen seviyeleri, var oldukları ve işlevsel olduklarını, ancak nerede oldukları yerde fiziksel olarak bulunmadıklarını gösterir.

AMH Kan Değerleri

  1. Yüksek  3.0 ng / ml`nin üzerinde
  2. Normal 1,0 ng / ml`nin üzerinde
  3. Düşük Normal Aralığı 0,7 – 0,9 ng / ml
  4. Düşük 0,3 – 0,6 ng / ml
  5. Çok Düşük 0.3 ng / ml`den az

AMH Düşüklüğü

Bayanlarda, yumurta kalitesinin ve yumurta adedinin ciddi anlamda düşmesi manasına gelen AMH düşüklüğünde, doğurganlık minimum seviyelere inmekte ve tüp bebek tedavilerinden sonuç alabilme şansını da düşürmektedir.

AMH Yüksekliği

AMH düşüklüğünde yaşanan tüp bebek tedavilerinden olumsuz sonuç alma şansı, AMH yüksekliğinde tam tersi etki göstermektedir ve anti müllerian hormon yüksek olduğu zaman, tüp bebek tedavisinden alınabilecek sonuç, son derece olumlu olacaktır. Ayrıca, anti müllerian hormon yüksekliğinde, kadınlarda yumurta adedinde ve kalitesinde ciddi artış görülmektedir. AMH hormonunu yükseltmek için mutlaka doktorunuza danışın.