Tiroksin Hormonu Nedir, Eksiklği ve Fazlalığında Neler oluşur?

Tiroksin hormonu tiroit bezleri yardımı ile salgılanan bir hormondur. iyot atomları içeren hormon özellikle çocukların gelişmesi konusunda etkilidir.

Tiroksin Hormonu

Tiroksin Hormonu Formulü

Tiroksin hormonu nedir, tiroid bezleri tarafından salgılanan bir hormondur. Tirozin aminoasitleri tarafından üretilmektedir ve iyot atomları içermektedir. Tiroksin hormonu vücutta bulunan ısı üretimini arttırmaktadır. Tiroidin ne vücutta ve gebelikte birçok etkili görevi bulunur. Yağ, protein ve karbonhidrat metabolizması konusunda, dolaşım sisteminde, kalsiyum metabolizmasında, kaslar ve sinir sistemi işe yarar.

Hormon serbest t4 hormonu ismi ile tanınmaktadır ve değerlerinin gebelikte ve normal zamanda düşük olmaması gerekir. Çok yönlü özellikleri ile yarar sağlar. Hormonu enerji metabolizmasında etkilidir. İnsan vücudunun fiziksel ve bedensel olarak en durgun olduğu dönemlerde bazal metabolizmaya etki eder.

T4 tiroid hormonunun yüksek olması ile bazal metabolizma da yükselir, değeri yüksek olması düşüklüğü olduğunda ise az salgı yaptığından dolayı düşmektedir. Yükselme olan kişilerde ya da t4 tiroid ile alakalı yükselmesinde organizma enerji üretmektedir ve enerji kişiler tarafından kullanılır.

Enerji kullanımının çok olması oksijen üretiminin de artması konusunda işe yarar. Serbest t4 hormonu proteinler, karbonhidratlar ve yağlar ile enerjisi sağlayarak işe yarar. Serbest t4 hormonu düşüklüğü olanlarda vücut dayanıklı değildir. Değerlerinin kaç olması konusunda doktorlar test yapar. Kaç olacağı ile alakalı yapılan testler sonucunda kaç değere geleceği hesaplanır. Serbest t4 hormonu;

  • Vücutta bulunan dokular üzerinde işe yarar.
  • Metabolizmanın hızlanmasında işe yarar.
  • Hormon oksijen kullanımını normal düzeyin üstüne çıkartır.
  • Nefes alış verişinin normal düzeyin üstüne çıkartır.
  • Kalp atış hızını normal düzeyin üstüne çıkartır.
  • Kan basıncını yükselmesi konusunda işe yarar.
  • Hormon içeriğinde iyot bulunmaktadır.
  • İyot eksikliği oluştuğunda yeterli düzeyde serbest t4 hormonu üretimi yapılmaz. Bundan kaynaklı olarak da hipofiz bezi üst düzeyde tsh hormonu salgılaması yapar ve tiroidlere uyarıda bulunur. Bundan kaynaklı kaç tiroid bezinde aşırı bir büyüme meydana gelir. Büyümeye de guatr ismi verilmektedir.

Tiroksin Hormonu Nasıl Salgılanır

Tiroksin salgılaması nedir ile alakalı olan zamanları ve miktarları ayarlamak adına ileri teknoloji kullanılarak farklı bir sistem ortaya çıkartılmıştır. Serbest t4 hormonu salgılama işlemlerini emir ve komuta ile gerçekleştirir. Serbest t4 hormonu konusunda var olan ihtiyaçlarda hipotalamus hipofiz beyine emir göndermesi yapar. Hipofiz bezinin emir almasından sonra serbest t4 hormonu hareket geçerek t4 tiroid bezine emir verir.

Emir ve komuta sisteminde son sırada bulunan t4 tiroid bezi kendisine ulaşmamış olan emir kriterlerini baz alarak tiroksin üretimi yapar. Üretilen tiroksin kan vasıtası ile tüm vücutta yerini alır. İnsan vücudunda 100 trilyondan daha fazla hücre oldukça mükemmel şekilde iletişim sağlayarak ihtiyaçların karşılanmasına olanak sağlamaktadır.

Bu iletişim tamamen hormon ve diğer hormonlar sayesinde gerçekleşir. t4 hormonun yüksek olması ve hormon insan vücudunda bulunan hormonlardan sadece ama sadece bir tanesidir. Etkili şekilde çalışan hormon ve diğerlerine yardımcı olmak adına beslenme ve genel sağlık konusunda insanların kendilerine dikkat etmeleri gerekir.

Tiroksin Düşüklüğü

T4 tiroid hormonu kaç değer düşüklüğü belirtileri nedir, oluştuğu zaman kemiklerde bulunan ilikteki kan yapımı aktivitelerinde yavaşlamalar oluşur. Ayrıca besinlerden alınan B 12 vitaminin vücuttaki emilimi kaç değer bazında düşer. T4 tiroid düşüklüğü sorunları yüzünden kansızlık meydana gelmektedir. Bundan dolayı t4 tiroid değerleri ve hormon değerleri belli bir seviyede olmalı ve düşüklüğü oluşmamalıdır. T4 tiroid düşüklüğü durumunda karotenin karaciğer hücrelerinde A vitaminine dönüşmesi de azalmaktadır.

Bundan kaynaklı olarak insan vücudunda sarı ve turuncu renklere sahip olan karoten maddesi birikmesi oluşur. Bu durumda insan derisi sarı bir görüntüye sahip olur. Tiroid sinir sistemi belirtileri konusunda da çok etkilidir. T4 tiroid hormonun etkisi ile sinir hücreleri ile lifler arasında bulunan sinirsel ileti hızlanmaktadır. T4 tiroid düşüklüğü değil de fazlalığı durumunda zihinsel açıdan algı ile parlaklık konusunda kısa bir geçiş sağlanır. Kişiler belli bir süre sonrasından t4 tiroid fazlalığından kaynaklı olarak beynin yaptığı çalışmalardan yorulmaya başlar. Kuşku, sorun, sıkıntı, sinirlilik durumu ve uykusuzluk belirtileri meydana gelir.

Bu belirtileri yaşayan kişilerin T4 tiroid konusunda test yaptırması gerekmektedir. Yapılacak olan testle t4 tiroid değerleri normal seviyede mi kontrol edilir.

T4 tiroid hormonun düşük olması ya da fazla olması durumunda değerleri ile alakalı değerlendirme yapılması hastaların doğru tedavi olması açısından önemlidir. Değeri normal olmayan t4 tiroid konusunda t4 tiroid hormonu içeren ilaçlar doktor tarafından verilir. t4 hormonu ilaçları düşük ve fazla olan değerleri dengelemeye yarar. t4 hormonu ilaçları konusunda kaç doz içileceği doktor tarafından söylenir. İlaçların gebelikte ve normal zamanda kullanımı ile ne işe yaradığını yine uzmanlar ayrıntılı şekilde anlatır. İlaçlar düşük değerleri, fazla değeri normal bir seviyeye getirmektedir.

T4 Hormonu Yararları

Normal değeri ile salgılanan hormon büyüme konusunda işe yarar.  Düşük salgılama ne yapıldığında gebelikte ve çocukluk döneminde büyüme yavaşlar ve sorun belirtileri ile ortaya çıkar. Normal değeri ile salgılama olmalı ve kişilere gebelikte ve çocukluk döneminde fayda sağlamalıdır.

Gebelikte düşük salgılama olursa düşük ihtimali de yüksek olur ve belli başlı belirtileri ile kendini belli eder. Tiroid bezi tarafından salgılanan düşük değil de normal seviyelerde olduğunda kemiklerdeki dengesizlikleri de ortadan kaldırır. Metabolizmayı hızlandırarak kan dolaşımını gebelikte ve normal zamanda arttırır.