Tiroid Peroksidaz Antikoru Nedir, Yükselmesi Sonucunda Ne Meydana Gelir?

Tiroid peroksidaz antikoru normal kişide de gebe olan kişilerde de yükseldiği zaman birçok hastalığın meydana gelmesine olanak sağlar. Bundan dolayı değerlerinin normal sınırlarda olması gerekir.

Tiroid Peroksidaz Antikoru Nedir?

Tiroid bezi insan boynunun ön kısmında, gırtlağın hemen altında bulunur. Sol ve sağ loptan meydana gelir ve 15 ila 25 gram ağırlığındadır. Sağlıklı ve yetişkin olan bir kişide kelebeğe benzeyen tiroid bezi 4 ila 5 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 cm enindedir. Bu bezin her iki tarafına ses tellerine gitmekte olan sinirler bulunur. Bu bez ağırlıklarının 5 katına kadar kanlanma özelliğine sahiptir.  Bezlerde meydana gelecek olan sorunlar ciddi düzeyde hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Bunlardan bir tanesi de tiroid peroksidaz antikoru sorunudur. Bu soruna anti TPO adı da verilmektedir. Anti TPO insan vücudunun üretmiş olduğu yapıları yok eder. İnsan vücudunun bağışıklık sisteminin hatalı hareket etmesine sağlar. Özellikle sağlıklı olan tiroid hormonlarına ve tiroid bezleri hücreleri saldırdığında artar. Anti tiroid peroksidaz ile alakalı sorunların var olup olmadığı yapılacak olan testler ve tahliller ile ortaya çıkar.

Tiroid peroksidaz antikoru normal değer aralıkları 0- 9 IU/ml’dir.

Bu değeri laboratuvarın sunmuş olduğu birime göre farklılıklar gösterebilmektedir. Yapılan test değerleri konusunda en son kararı ve yorumu uzman hekime bırakmak gerekir.

Yüksekliği Neden Olur ve Ne Anlama Gelir?

Anti TPO değerleri konusunda yüksekliği tiroid düşüklüğü ve hipertiroide işaret ediyor olabilir. Ayriyeten normal değerlerde olmaması tiroide bağlı ya da bağlı olmayan otoimmünde işarette edebilmektedir. Normal değerler gebelik döneminde değişebilir. Bundan dolayı gebelik öncesinde tiroid ile alakalı testlerin tamamının yaptırılması gerekir. Gebelik dönemlerinde değerlerin normal değil de yüksek seyretmesi belli başlı belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Çok yükselmesi ya da çok düşmesi gebelik dönemi için normal değildir. Anti TPO değerlerinin çok yükselmesi sonucunda aşağıda bulunan sorun ve sıkıntılar meydana gelebilmektedir. Bu sorunlar gebe olan kadınlarda da oluşabilir. Normal değerlerin üzerinde seyretmesi sonucunda;

  • Anti TPO değerlerinin normal değil de aşırı düzeyde yükselmesi sonucunda kişilerde haşimato hastalığı meydana gelebilir. Bu hastalığa sahip kişilerin sorunu genelde tiroid peroksidaz antikorudan kaynaklıdır. Aynı sıkıntı gebe olan kadınlarda da meydana gelebilmektedir.
  • Gizli hipotiroidin ve hipotiroidi hastalıklarına neden olur
  • Bağışıklık sisteminden kaynaklı olarak tiroidlerde sıkıntı yaşayan kişilerde yüksek seviyelerde ölçüm yapılır. Bu gebe olan kadınlarda aynı şekildedir. Şeker hastalığına neden olabilir. Adrenal yetmezliğine sebep olabilir.
  • Graves hastalığı; bu hastalık normal seviyelerde seyretmeyen tiroid peroksidaz antikorudan kaynaklanır. Otoimmün bir hastalıktır. Sorunun tam olarak neden kaynaklandığı açıklanamamaktadır
  • Pernisivöz anemi; B 12 vitaminin emilimi sonucunda belli başlı hasarlar oluşur. Bu hasarlardan kaynaklı oluşan kansızlık türüdür.
  • Romatoid artrit; eklemlerde meydana gelir. Bu tarz kişilerin gebelik yaşaması yasaktır ve tedavi oldukça uzun süre devam eder.
  • Lupus; ciltte sorunlara, eklem sorunlarına ve yüksek ateşe kişileri maruz bırakır.

Otoimmün hastalıklarının hepsine tiroid peroksidaz antikorunun yüksekliği gözlemlenmektedir.

Tiroid peroksidaz antikoru değerlerinin normal değil de yükselmesi sonucunda belli başlı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler;

  • Depresyon
  • Kısırlık
  • Sıcağa ve soğuğa karşı aşırı düzeyde hassasiyet
  • Tuvalet alışkanlıklarında değişimler
  • Ciltte sorunlar
  • Sıklıkla değişen duygu durumu
  • Adet kanaması sorunları
  • Aşırı hareketlilik
  • Aşırı düzeyde yorgunluk
  • Kas sorunları
  • Sebebi belli olmayan kilo alımı ve kilo kaybı

Tedavisi

Bu soruna tek başına müdahale edilmesi. Otoimmün tiroid ya da diğer otoimmüm hastalıklarının teşhis edilmesi ile tedavisi planlanır. Özellikle haşimato hastalığından kaynaklı olarak verilen hormonlar ve ilaçların ömür boyunca kullanılması gerekir. graves hastalığı meydana gelmişse beta bloker ilaçlarının kullanımlarının yapılması uygun olacaktır. Meydana gelen hormon değerlerinin yükselmesi sonucunda iyot tedavisi ve cerrahi müdahalelerde yapılabilir. Yapılan tedaviler ile değerler normal seviyelerine düşürülür. Tedavi aslında kişide bulunan hastalığa ve kişinin genel sağlık durumuna göre farklı farklı planlanır.