Kalsitonin Hormonu Nedir, Özellikleri Arasında Neler Yer Almaktadır?

Kalsitonin hormonu tiroid bezi tarafından salgılanmaktadır. Bu hormon kanda bulunan kalsiyum seviyesinin düşmesini sağlar. Özellikle kemikler üzerinde etki sağlamaktadır.

Kalsitonin Hormonu Nedir?

Kalsitonin hormonu tiroid bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Hormon kanda yer alan kalsiyum oranının düşürmektedir. Kanda yer alan kalsiyumun oranının yükselmesinden kaynaklı olarak kalsitonin hormonu salgılanır. Kan içindeki CA oranının düşmesi ile de salgılama olayı azalmaktadır. Hormon kemik dokusu konusunda etkilidir ve bu etkisi ile birlikte kemiklere kalsiyumların geçişleri hızlanmaktadır.

CA insan vücudunda yer alan kemiklerin sertleşmesi konusunda etkilidir.  Parathormon paratiroid bezleri tarafından salgılanmaktadır. Bu hormon kalsitonin hormonuna ters bir etki göstermektedir. Ayrıca CA metabolizması konusunda etkilidir. CA hormonunun kana geçmesi konusunda etkiler sağlayarak kan içinde bulunan kalsiyum seviyesini arttırmaktadır.

Kalsitonin hormonu parathormonun tam olarak aksine bir aktiviteye sahiptir. İlk görevi serum kalsiyum konsantrasyonu konusunda meydana gelen dalgalanmalarının önüne geçer. Osteoklastların aktivitelerini ve sayısını düzenleyerek kemiklerin rezorpsiyonunu inhibe olmasını sağlar.

Yemeklerden sonraki zamanda postprandiyal hiperkalsemi gelişmesini engellemek maksadıyla kalsiyum emilimini azaltmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da kalsitonin hormonu eksikliği ya da fazlalığı ortaya çıkmaktadır. Bu durum ortaya çıktığında mutlaka tedavi sürecine başlanmalıdır.

Hormonunun Özellikleri Nelerdir?

Hormon 32 adet amino asitlik polipeptitten oluşmaktadır. İnsan vücudunda bulunan tiroid bezi veuralis C hücrelerinin desteği ile üretilmektedir. Kanda yer alan CA oranının düşmesini sağlar. Hormonun salgısı kanda bulunan kalsiyum oranında anormal yükselmesi ile uyarılmaktadır. Bu şekilde de kalsitonin salgısında artış gözlenir. Kaslsitoninin insan vücudundaki kemikler üstünde etkilidir.

Bu hormonun diğer bir özelliği de üst üste birkaç gün boyunca kalsitonin uygulandığında kemiklerinde hücre yapılarında downregulatonu oluşmasının azalmasıdır. Yani hücreler hormon etkinliğinden kısmen olarak kurtulmaktadır. Bu durumda hormonun etkisi tamamen ortadan kalkmaktadır ve bağırsaklarda oluşan kalsiyum emilimi üstüne etkisi bulunmaz. Bu şekilde böbreklerde fosfor atılımı arttırılır ve diürez yapılır. Hormon özellikle kemik dokusu konusunda etkilidir. Kemikler hücrelerine bağlandığında hücrelerin hücre zarları üstünde bulunan kanların yardımı ile kemiklere kalsiyum iyonu geçişi hızlanmaktadır. Bu sayede kanda bulunan kalsiyum değerlerinde düşüş olurken kemiklerde bulunan kalsiyum miktarlarında artış gözlemlenmektedir.

Oluşan artış ile kemiklerde sertleşme meydana gelir ve bu şekilde kemikler olduğundan daha güçlü bir hale gelir. Kemiklerin güçlenmesi sonucunda insan vücudunun direnci artmaktadır. Bunun yanı sıra hormonun böbrekler içinde tekrardan emilimi ve bağırsaklarda bulunan CA emilimi düşürülmektedir.