Tiroid Bezlerindeki İltihap Durumu Olan Haşimato Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tiroid bezlerinde süreklilik arz etmeye başlayan iltihaplanmalar olarak adlandırılan haşimato hastalığının çeşitli nedenlere bağlı olarak tedavi edilmediği durumlarda vücutta yaşanabilecek olumsuzluklar

Haşimato Hastalığı Nedir?

Haşımato Tiroiditi

Tiroid bezlerinde görülen haşimato hastalığı tiroid bezinin süreklilik haline gelmiş iltihabıdır. Hastalık Hakaru Haşimato adında Japon bir doktor tarafından tanımlandığı için bu adla anılmaktadır. Bahsettiğimiz tiroid bezinin iltihaplanması durumu tiroidit olarak anılmaktadır. Tiroidit durumunun çok farklı nedenleri olabilmektedir.

Bazı nedenleri günümüz teknolojisinde dahi henüz bilinemiyor olsa da iyot eksikliğinin, çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen ışın tedavilerinin, vakterilerin ve virüslerin buna neden olduğu bilinmektedir. Tiroidit durumu yaş farketmeksizin yeni doğan bebeklerde ve yaşlılarda da görülebilmektedir.

Tiroidit durumu arasında sayılan haşimato nedeni bilinmeyen bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Tiroid bezinde süreklilik haline gelmiş iltihap olarak tanımlanan haşimato durumundaki iltihabın cerahat ya da irin gibi olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Hastalık tedavi edilmezse ne olur sorusunun cevabı nettir. Tedavi edilmediğinde öldürmeyen bir hastalık olmasına rağmen tabir-i caizse öldürmez ama süründürebilir. Erkekler ve kadınlar arasında kıyaslama yapıldığında erkeklere göre kadınlarda daha sık rastlandığını söyleyebiliriz. 10 kadında görülebilen Haşimato buna karşılık sadece 1 erkekte teşhis edilebilmektedir. Her yaşta görülebiliyor olmasına rağmen özellikle 30 ve 60 yaş aralığında sıkça gözlenmektedir. Haşimato hastalığının nedenleri bilinmiyor olsa da tiroid hormonlarının ham maddesi olarak tanımlayabileceğimiz iyot eksikliklerinin, tiroid bezinin stabil çalışmasını engelleyeceği gibi haşimato hastalığının hazırlayıcılarından olduğunu söyleyebiliriz.

Tiroid bezlerinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için iyot takviyesi gerekmektedir. İyotun vücuda tuz gibi gıda maddeleriyle alınabileceği bilinmektedir.

Haşimato Hastalığı Etkileri

Uykuya eğilim birçok hastalıkla beraber gelen bir durum olsa da ilgili hastalıkda da sık görülmektedir. Bunun yanında kabızlık, halsizlik ve yorgunlukta eklenmektedir. Bunlar birçok hastalığın belirtilerine göre basit gözükse de cinsel performanslarda azalma, kısırlık ve adet düzensizliği gibi insan hayatını fazlasıyla olumsuz etkileyecek sonuçları da bulunmaktadır.

Tiroid bezlerinde süreklileşen iltihabı olan hastaların kolay kilo vermedikleri gözlenmiştir. Bunun en önemli sebebi hastalığa bağlı olarak vücutta su birikmesidir. Haşimato hastalığından muzdarip olan bireylerin zayıflayama konusunda zorlanmalarına bağlı olarak rejim kararı almaları sonrasında mutlaka tiroid hormonlarını ölçtürerek uzman tavsiyesiyle diyet programına başlamaları tavsiye edilmektedir. Bu detayın atlanmasıyla birlikte diyet programı uygulanmasında, program başarısız olabileceği gibi kişi için zararlı sonuçlar dahi oluşabilmektedir.

Hastalığın etkilerinden birisi de kan kolestrolü olarak adlandırılan kolestrolün yükselmesidir. Kan kolestrolünün yüksekliği durumunun ve nedeninin tespit edilemediği durumlarda kişi gereksiz yere kolestrol düşürücü ilaçlar kullanabilir. Bu ilaçlar önemli ilaçlar oldukları için gereksiz yere kullanıldıklarında ciddi problemler oluşturabilmektedir.

Tiroid bezlerinde süreklileşen iltihabı olan hastaların tedavi edilmediği durumların ciddi anlamda insanların sıkıntılı süreçler geçirmelerine neden olduğunu örneklendirmeler vasıtasıyla anlatmış olduk. Haşimato durumundan uzaklaşabilmek amacıyla kişinin stresten uzak durması gerekmektedir. Stres birçok hastalığın tetikleyici unsurudur. Bu nedenle günümüz şartlarında her ne kadar zor olsa da mümkün mertebe stresten, stresli ortamlardan, stresli kişilerden uzak durmak gerekmektedir. Haşimato hastalığının olumsuzluklarından korunmak için atılabilecek en doğru adımlardan birisi de vücudun ihtiyacı olan iyotun sağlanabilmesi amacıyla iyotlu tuz kullanılmasıdır. Bunun haricinde dengeli beslenmekte hastalığın önlenmesi veya sürecinin değiştirilmesi açısından son derece önemlidir.