Gebelik Döneminde Tiroid Hormonu Yüksekliği Ne Tarz Sorunları Ortaya Çıkartır?

Gebelik döneminde tiroid hormonu yüksekliği çıkan anne adaylarının dünyaya getireceği bebekte zeka gerilikleri ve gelişim bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı dikkatli olunası gerekir.

Gebelikte Tiroid Yüksekliği Neden Olur? Bebeğe Zarar Verir mi?

Tiroid hormonlarının normal düzeyden fazla şekilde üretilmesi ve insan vücudundaki etkilerini fazla şekilde görülmesi karakterize olan bir durumdur. Bu gebelikte hemen hemen % 0,2 olarak gözlemlenir. Bunun sonucunda kilo alamama, zayıflayamama, sıcağa karşı olan tahammülsüzlük, kalbin hızlı şekilde çarpması, ellerde titremeler, sıcak basmaları ve ishal tarzında şikâyetler meydana gelir. Gebelikte bebeğin ihtiyaçlarından kaynaklı olarak anne adayının tiroid hormonunda olan salgılama artış gösterir. Tiroid yüksekliği meydana geldiğinde sık şekilde graves hastalığı meydana gelir. Gebelikte tiroid hormonu seviyeleri;

Gebelik dönemlerinden östrojen hormonunun salgılanmasında var olan artıştan kaynaklı olarak tiroid bağlayıcı olan globulin artmaktadır. Bundan kaynaklı olarak T4 düzeyinde de artış meydana gelir. Gebelikte yaşanan tüm aylarda total T4 düzeyinin yüksekliği de normalidir. Serbest T4 değerinin artması ise normal olarak kabul edilmez. Aynı şey total T3 ve serbest T3 değerleri için de geçerlidir. TSH seviyeleri gebelikte her daim normal sınırların içinde olması gerekir. İlk 3 aylık dönemde B-HCG hormonu TSH ile benzerlikler gösterir. Bundan dolayı Tsh hormonun azalması ve normal sınırın altında ölçülmesine sebep olabilir ama sonrasında normal seviyesine olması gerekmektedir. Hamilelikte tiroid yüksekliği sınırının ölçülmesi için önemli olan parametreler TSH ile St4’dür. Gebelikte ilk olarak bu hormonlar değerlendirilir. Bir bebeğe sahip olmak isteyen kişilerin mutlaka öncesinde bu hormon seviyelerini kontrol ettirmesi gerekir. Gebelikte tiroid hormonu yüksek zararları mevcuttur. Bu zararların içinde;

  • Anne adayında kalp yetmezliği
  • Preeklamspsi
  • Erken doğum

Yüksek tiroid hormonu anne adayından bebeğe geçer. Bundan kaynaklı olarak bebeklerden tiroid hormonu etkisi meydana gelir. Bebeğin TSH hormonu baskılamasına sebep olur.

Gebelikte Tiroid Yüksek Çıkması ve Tedavisi

Gebelikte yüksek tiroid yani hipertiroidi anneden bebeğe geçer. Bundan kaynaklı olarak bebeklerde hormonun etkisi meydana gelmektedir. Hamilelik döneminde olmayan kişilerde yüksek tiroid tedavisi için iyot tedavisi tarzından etkili çözümler kullanılır. Yalnız gebelikte bu tedavi şekli güvenli olmadığı için kullanılmaz. Bu durum sorunlu bir hale gelirse cerrahi uygulama da yapılabilir. Hamilelikte sık şekilde uygulanacak olan tedavi uygulaması ilaç propiltiyourasil ile yapılmaktadır. Hamilelikte hipertiroidi yüksekliği konusunda bebekler açısından güvenli olan ilaç propiltiyourasil’dır. Propiltiyourasil ile yapılacak olan tedavi şeklinde hormonun yüksekliği normal olan aralığın üst sınırında kalabilecek şekilde ayarlanır. Hamilelikte hipertiroidi tedavisi yapılmazsa doğumsal anomoliler, erken doğum ve bebek taşikardiye meydana gelebilir. Ayrıca hamilelikte anneden plesanta aracılığı ile bebeklere geçecek olan antikorlar bebeklerde hipertiroidi sorununa yol açar. Hamile kalmadan önce bazı kişilerde iyotla tedavisi ya da cerrahi işlem işle tedavisi yapılmaktadır. Hamilelikte TSH yüksekliği sorunları ayrıca hormonların bozulmasına sebep olarak guatr hastalığını ortaya çıkartır. Ayrıca hamilelikte bebeklerde gelişim bozuklukları ve zeka gerilikleri de meydana gelebilmektedir.

Tiroid hormonun az ya da çok çalışması anne adaylarının gebelik döneminde olumsuz etkilere sebep olur. Gebelik döneminde hipertiroidi olan anne adaylarını dahiliye uzmanı, endokrinoloji uzmanı ve kadın doğum uzmanı beraber takip etmelidir.

Hipertiroidi hastalıklarının tedavisinde radyoaktif iyot tedavisi uygulaması yapılır. Bu teknik gebe olan kadınlarda kesinlikle uygulanmaz. Hamile olan kadınlarda yapılacak olan testlerin sonucu çok önemlidir. Testlerin düzenli şekilde yapılması gerekmektedir. Ayrıca daha öncesinde bu tarz sorunları olan kişilerin de mutlaka uzman hekimle görüşmesi ve sorunları ile alakalı detaylı şekilde bilgi vermesi gerekmektedir. Yapılacak olan tedavilerde anne adayının kontrollerini aksatmaması, ilaçlarını düzenli kullanması ve her daim uzmanların söylediklerinin dışına çıkmaması gerekir. Sorunun atlatılması ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için bunlar gerekli olan durumlar içinde yer alır.