FT3 Hormonu Nedir? Olması Gereken Değerleri ve Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

FT3 hormonu vücutta serbest dolaşabilen bir hormondur ve gerçek anlamda ciddi görevleri vardır. Özellikle de bazı hastalıkların teşhisinde, kan testleriyle birlikte değerlerine bakılarak kontrol edilebilir.

FT3 Hormonu

FT3 hormonu adı verilen ve sadece tiroid bezinin salgıladığı bu hormon oldukça önemlidir. Bir salgı bezi olan tiroid bezi ise vücutta gırtlağın alt kısmında yer alır. Bu bezin görevi ise vücuttaki iyotu çekmek ve depolamaktır. Ayrıca kanda yer alan proteinlerle bileşen oluşturarak farklı yapılara dönüşüm de sağlanır. Kanda serbest bir şekilde olan F3 hormonunun olması gereken normal değerleri de bilinmelidir.

FT3 Hormonunun Görevleri

Vücutta serbest bir şekilde bulunan bu hormonun birçok önemli görevi vardır. Hücrelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan bu hormon ayrıca hücrelerin çoğalmasında da etkilidir. Hormonun normal değerleri ise 1,8 ile 4,46 pg/mL arasında olmalıdır.

Kanda ft3 adı verilen hormonun yüksek çıkmasının bazı nedenleri de vardır. Bunlar; struma ovari, subakut tiroidi, toksit nodüler guatr, multiodüler guatr ve primer hipertiroidizm’dir. Düşük olmasının nedenleri arasında ise radyoaktif iyot tedavileri, iyot azlık durumu ve kronik tiroidit rahatsızlığı etkilidir.

Tiroid Hastalığı Kanısında FT3 Ölçümü

Tiroid hastalarının neredeyse tamamında hormon üretimi çok azdır ve bu tip hastalarda guatr mevcuttur. Bununla beraber tiroid fonksiyonları da normal sınırlarda ilerlemektedir. Bu konuda normal değerleri ya da yüksek olması durumunda ft3 hormonu ciddi anlamda vücudu etkileyebilmektedir.

FT3 hormonunun normal sınırın altında ya da üzerinde olması, tiroid bezinin yeteri kadar çalışmadığını göstermektedir. Tiroid bezinin hormonal durumlarını ortaya çıkarabilmek için bir takım testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Tedavi süreçlerinin de başlatılabilmesi adına ft3 ölçümlerinin yapılması şarttır.

Kanda bulunan FT3 hormonlarının bazıları vücutta sürekli bir dolaşım halindedir. Tiroid bezinin rahatlıkla çalışabilmesi de ayrıca hipofiz bezine bağlıdır. Kan yoluyla tiroid bezine gelen ve tiroid hormonunun işlevini yerine getiren bu hormon belirtildiği üzere insan vücudu için çok önemlidir.

Bilindiği üzere bu hormon hücrelere rahatlıkla girebilen bir hormondur ve kan yoluyla vücutta bulunan tüm hücrelere ulaşabilme özelliğine sahiptir. Bununla beraber FT4 hormonu aynı işlevde değildir. Sadece ft3 hormonuna dönüşebilmektedirler. Eğer ft3 hormonu yeteri kadar oluşmazsa vücutta tiroid hormonu salgılanmaz ve bir takım hastalıklar ortaya çıkabilir.

FT3 normal değerleri çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde farklılıklar göstermektedir. Serbest ft3 değerleri 2,60-4,80 pg/mL arasındadır. Yetişkinlerde bu rakam 0,80-2,00 ng/mL iken, gençlerde 0,82-2,13, çocuklarda ise 1,05-2,05 ng/mL arasında olmalıdır.

Yapılacak testlerin sonucunu etkileyen bir takım faktörler de bulunmaktadır. Bunlar gebelik, karaciğer rahatsızlıkları, stres ve kaygı, sistemik hastalıklar, lityum kullanımları, aspirin ya da kan sulandırıcı ilaçların kullanılması ve doğum kontrol haplarının kullanılmasıdır. Yapılacak hormon testinden önce tiroid hormonlarını etkileyen ilaçları kullanan hastaların, doktorunu mutlaka bilgilendirmesi gerekir.

Serbest triyodotironin adı verilen bu hormonun düzeyi, doğum kontrol hapı kullanımında artabilmektedir. Bu durumda tiroid bezi normal görevine devam etse de bu hormonun oranı düşecektir. Kanda ise aynı oranda kalabilir. Bu hormonla ilgili bilinmesi gerekenler bu şekilde olmakla birlikte, belirli aralıklarla kan testlerinin yapılması gerekir. Uzmanlar bu konuda yılda en az 1 defa kan testi yaptırmanın ve hormon testlerinin kontrolünün incelenmesi gerektiğinin oldukça sağlıklı olduğunu bildirmektedir. Çünkü birçok hastalığın erken teşhisinde bu durum önemlidir. Hormon testleriyle anlık olarak ortaya çıkan hastalıklar bu sayede hızlı bir şekilde tedavi sürecine alınarak gerekli önlemlerin alınması da sağlanmış olur. Vücutta birbirinden farklı hormonlar yer aldığı için de hangi ölçümün ne zaman yapılması gerektiği bilinmelidir. Yüksek olması durumunda alınacak tedbirlerin yanı sıra normal değerleri de bu şekildedir.