Tiroid tahlili nasıl verilir, test öncesi hazırlıklar

Hormon testleri sık tercih edilen ve hastalıkların teşhisi, hastalıkların süreci hakkında bilgi edinilmesi amacıyla yapılan kan tetkiklerinden olup, bunlardan tiroid testi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

Tiroid Bezi Hastalıkları

İnsan bedenindeki birçok aktivite için önemli rol oynayan tiroid, bozukluğunda birçok sıkıntıyı beraberinde getirebilmektedir. Yazımızın başında tiroid bezlerinin hastalıklarının teşhis edilebilmesi için dikkat edilebilecek 13 belirtiden bahsedeceğiz. Bu belirtilerin kişide bir tanesinin olması dahi tiroid hormonunun seviyesinin ölçülmesi için tiroid hormonu testi yapılmasını gerektirmektedir. Tiroid hastalıklarının belirlenmesi için yapılan kan testleri için uzman kararı gerekir. Tiroid bezi nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların tedavisi için bu tahlilleri yaptırmak gerekmektedir.

Tiroid bezlerinde ortaya çıkan bir rahatsızlığın belirtileri arasında uyku bozuklukları ve yorgunluk yer almaktadır. Yorgunluk ve uyku bozuklukları birçok hastalığın tetikleyicisi olabildiği için tiroid bezi tahlilleri yapılabilmesi için tek başına yeterli gelmeyebilir. Kilo vermenin zor olduğu durumlar ve kişinin sürekli kilo alması hipotiroidizm olarak adlandırılmaktadır. Bu durumun tam tersi olarak bahsedebileceğimiz hipertiroidizm ise sürekli aynı yiyeceklerin tüketilmesine rağmen kilo verme durumu olarak adlandırılır. Bu gibi durumlarda tiroid hormonu tahlilleri yapılır mı sorusunun cevabı evettir.

Kan testleri vasıtasıyla ölçümü yapılacak olan tiroid bezi tahlilleri kişideki zihinsel ve mod değişimleri, bağırsak problemleri, eklem ve kas problemlerinde, libido problemlerinde, kısırlık durumunda, kadınların düzensiz adet görme durumlarında, deri ve saçlarda normal olmayan değişikliklerde de yapılabilmektedir.

Tiroid Testi Şartları

Hastalıkların teşhisi ve hastalıkların seyri için yapılacak hormon testlerinden olan tiroid testi için genel hormonların testinde olduğu gibi aksi belirtilmediği sürece aç olmak gerekmektedir. Tiroid hastalıkları çok farklı sebepleri olan durumlar arasında yer almaktadır.  Bu durumlar ise tiroid hormonlarının çok salgılanmasına ya da tiroid hormonlarının az salgılanmasına göre değişiklikler göstermektedir.

Tiroid tahlilleri ne amaçla yapılır sorusuna yazımızın başında detaylı bir şekilde cevap vermiştik. Şimdi ne zaman yapılır sorusuna cevap veriyoruz. Kan testleri vasıtasıyla yapılan tiroid tahlilleri aç karnına yapılması gerekir. Hormonlar ile ilgili testler yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kadınların adetliyken hormonal düzeylerinde çok farklı değişimlerin gerçekleşebileceğinin unutulmamasıdır. Bu nedenle ilgili tahlillerin yapılacağı zaman önemsenmesi gerekir.

İligili bezi hastalık bakımından inceleyebilmek için yapılacak tahlil için hazır olmak gerekir mi sorusunun cevabı kesinlikle evettir. Hazır olmak cümlesinden kasıt hormonların düzensizliğinin en aza indirgendiği zaman olarak bahsedilebilir. Zaman zaman hormonların düzensiz olması durumu tahlil sonuçlarında yanılgıya düşülebilmesine neden olabilir. Bu nedenle zaman konusunda düzenli olmak gerekir. İlgili bezi tahlil edebilme şartı olarak kandaki hormonal değişimlerin önemi vurgulanmaktadır.

Tiroid testi ne zaman yapılır sorusunun haricinde hangi oranların görülebilmesi için gerekir sorusunun cevabını da vermemiz gerekiyor. İlgili hormonun vücuttaki değerlerinin ölçülebilmesi amacıyla kan vasıtasıyla yapılan uygulamada TSH yani tiroid uyarıcı hormonuna, T4 yani Thyroxine değerlerine, T3 Triiodothyronine değerlerine, Tiroid Antibody durumlarına bakılabilmektedir.

İlgili bezi hastalıklar konusunda değerlendirebilmek amacıyla yapılan testler haricinde başka uygulamalar yapılır mi sorusunun cevabı da evettir. Bu uygulamalar arasında radyoaktif iodin alımı değerleri ölçülür, çeşitli hastalıkların belirlenmesinde de ultrason uygulaması kullanılabilmektedir.

Tiroid Testleri Çeşitleri

İlgili testleri sadece kan üzerinden yapılan uygulamalarla değerlendirmek doğru değildir. İlgili testleri yapmak için sadece kan tahlili olmak bir seçenek olmadığı gibi testleri yapabilmek için farklı uygulamaların neler olduğundan bahsedeceğiz.

Kan tahlili olmak haricinde ilgili hormonun ultrasonu da çekilebilmektedir. Bezin büyüklüğü, bez haricinde nodül var mi , varsa büyüklüğü ne kadar ultrasonla da öğrenilebilmektedir. Ultrason haricinde sintigrafi uygulaması da yapılabilmektedir. İlgili bezin filmi çekilebilir mi sorusunun cevabını sintigrafi sayesinde olumlu olarak yanıtlayabiliriz. Sintigrafi yapılabilmesi için çeşitli şartların oluşması gerekmektedir. Çeşitli durumlarda ince iğne aspirasyon biyopsisi de yapılabilmektedir.