Hormon Testi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır? Testin Önemi Nedir?

Hastanelerde ve sağlık ocaklarında yapacağınız kısa bir işlem ile hormon profilinizi ortaya koymanız sağlığınız için önemlidir. Herhangi bir negatif durum halinde tedaviye hemen başlamanız tavsiye edilir.

Hormon Testi ve Hormon Profilinin Önemi Nedir?

Sağlıklı bir insan vücudunun işleyişinde hormonların önemi fazladır. Hormonların salınımındaki herhangi bir düşüklük yada fazlalık kısa dönemde geçici, uzun dönemde ise ciddi ve belki de kalıcı sorunlara yol açabilir. Hormonlar yalnızca vücut içerisindeki gerekli düzeni değil, kadın ve erkeklerde ayrı olarak cinsiyete özgü davranış ve hislerin doğru bir şekilde gerçekleşmesinde de önemli bir role sahiptir. Bu nedenle sadece herhangi bir hastalık veya şüphe sonucunda değil belli aralıklarla hormon testine tabi tutulmanız tavsiye edilmektedir.

Hastanelerde yapılan hormon testleri genellikle kan testi ve idrar testinden oluşmaktadır. Bazı durumlarda idrar testleri yeterli sonucu veremediğinden dolayı kan alınarak testin yaptırılması önceliklidir. Bu sayede kanınızda dolaşan tüm hormonların ölçümü yapılıp size aktarılacaktır.

Hormon testi için kan verme işlemi özel ve devlet hastanelerinde yapılabilmektedir. Ayrıca sağlık ocaklarında alınan kanlar da hormon testinin yaptırılması için hastanelere gönderilmektedir.

Sağlık ocağına bir tüp olarak verdiğiniz kan testinin sonuçlarını 1 gün sonra alabilirsiniz.

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Kadınlar ve erkekler özellikle ergenliğe girmeye başladıklarındaki hormon salınımı çok farklı ve değişken düzeyde olabilmektedir. Ergenlikten bir süre sonra erkeklerdeki hormon salınımı tahmin edilebilir ve çok fazla değişken olmayan düzeylerde olmaktadır. Ancak bayanlarda ise bu durum biraz farklıdır. Kadınlar bir ay içerisinde birden fazla döneme sahip olduklarından dolayı sürekli hormon değişikliklerine uğramaktadırlar. Bu durumda yapılacak olan kan testleri sonuçlarını etkilemektedir. Bu nedenle hangi hormon için test yaptırıyorsanız o hormon için en uygun tarihi öğrenmeniz gerekmektedir.

Testlerin yapılması ve sonuca bağlanması gelişen teknoloji ile çok kısa zaman almaktadır. Hastanelere veya sağlık ocaklarına randevulu olarak gidip bir tüp kan vermeniz yeterli olacaktır. Yapılacak işlemin en doğru sonucu vermesi için aç karına kan aldırma işleminin yaptırılması tavsiye edilir.

Sağlık ocaklarındaki kan verme işlemi genellikle sabah saat 8 ile 10 arasında yapılmaktadır.

Hormon Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bayanlardan alınacak veri ile yapılacak olan testin zamanlaması çok önemlidir. Vücut 1 ay içerisinde yumurtalama ve adet kanaması gibi dönemleri gerçekleştirir. Bu dönemler boyunca da farklı miktarda salınım gerçekleşmiş olur. Kadınlar için yapılacak testin zaman aralığı adet kanamasının başlamasından sonraki 2. günü ile 5. günden önceki günleri kapsamaktadır. En uygun zaman ise 3. ve 4. günler olmaktadır. 2.günden önce ve 5. günden sonra ise kesinlikle yaptırılmamalıdır.

Testler sonucunda prolaktin öğrenilmek isteniyor ise belirli bir gün zorunluluğu bulunmamaktadır.

Testlerin bir çoğu kan alınarak yapıldığı için çoğu testler aç karnına ve sabah saatlerinde yapılmaktadır. Ancak tiroid hormonu için ise sabah saatleri zorunluluğu bulunmamaktadır. Günün istenen saatlerinde ölçümü gerçekleştirilebilir.

Hormon Testi Hormonları Nedir?

Yapılacak testler sonucundaki listede çeşitli ve çok sayıda değerler bulunacaktır. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir;

  • LH: Temel görevinden biri yumurtayı çatlatmasıdır. Test sonuçlarında 1 ila 2.5 aralığında olması beklenir.
  • FSH: Yumurtanın büyüyüp gelişmesini sağlar. 12 mlU/ML değerinden daha yüksek bir sonuçla karşılaşılırsa iyi bir yumurtalığın olmadığı söylenebilir.
  • AMH: Kadın rahminde bulunan yumurtalıkların kapasitesini belirleyici etki göstermektedir.
  • DHEAS: Kadınlara oranla erkeklerde çok daha fazla bulunur ve börek üstü bezlerinden salgılanır. Fazlası kadınlarda tüylenme sorununa yol açar.
  • Prolaktin: Fazlası hamilelik sürecine olumsuz etki yapar. Süt üretiminde de etkisi bulunmaktadır.
  • Testosteron: Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla bulunur. Fazlalığı durumunda kişinin çok daha fazla hırçın yapıya bürünmesine neden olur.