Hormon Tahlilleri Adetin Kaçıncı Günü Yapılabilir?

Adet dönemindeki kadınlar hormon testi yaptırırken bir takım durumları göz önünde bulundurmalıdır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken faktörler uzman doktorlar tarafından belirtilmiştir.

Adet Döneminde Hormon Testi

Bayanların adet düzensizliği dönemlerinde yapılabilecek hormon testleri için bazı durumlara dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü adetliyken hormon testi adetin belirli bir gününden sonra gerçekleşebilmektedir. Bu anlamda sizlere hormon tahlili konusunda adetin hangi günü yapılması gerektiğini ve reglin neden önemli olduğunu paylaşmış olacağız.

Hormon Testleri Nasıl Yapılır?

Adet düzensizliği dönemlerinde, bayanların hormon testi yapması için öncelikle uzman bir doktorla görüşülmesi gerekir. Bayanlarda iki tane over yani yumurtalık yer almaktadır. Ayrıca 400 bin kadar da yumurta hücresi yer alır. Adet döngüsünde yumurta hücreleri her ay bin kadar hücreyi tüketmektedir ve sonrasına da menopoz dönemine girilmektedir.

Hormon testleri adetin üçüncü gününden sonra yapılabilmektedir. Ayrıca menopoz durumları da kontrol edilerek yine doktor kontrolünde bu testler tercih edilmelidir. Günümüzdeki doğumsal sebepler, genetik bozukluklar ya da kemoterapi uygulamaları, kadınların erken menopoza girmesine neden olabilir. Yılda en az bir kez yapılması gereken kan testleriyle birlikte bir takım hastalıkların teşhisi konulabilir ve erken tedavi süreçleri başlatılabilir.

Adet Döneminde Yapılabilen Hormon Testleri

Adet düzensizliği neden olur sorusuna verilen yanıtlardan sonra adetin kaçıncı gününde hormon testi yapılır ve adet döneminde yapılan testleri inceliyor olacağız. Adetin üçüncü günü itibariyle yapılacak hormon testleri şu şekildedir; FSH ölçüm testleri, E2 ölçümü, AMH ölçümü ve kanda inhibin B ölçümleri olarak sıralanabilir.

AMH Ölçümleri

Over rezervlerini değerlendirmek için tercih edilen bir hormon testidir. Ayrıca neden yapılması gerektiği konusunda aktarılacak sorular için çok başarılı olduğu bilinmektedir. Yumurtalıklarda bir protein hormonu olan AMH’nin tespit edilen ana görevi; yumurtaların gelişimini bazı durumlarda baskılamak ve aşırı derece yumurta yapımını engellemektir. Ayrıca bu hormon yumurta hacmini de dengeler.

Overlerde bulunan foliküller büyüdükçe AMH sentezleri artabilir. Bu hormon testi diğer testlere göre daha avantajlıdır çünkü adet döngüsü boyunca dalgalanmadan kanda sabit miktarda bulunabilir. İlk ölçümlerden sonra kanda 1.0 ng/mL olması gerekir.

E2 Ölçümü

Kadınlarda bu test hormon tedavilerinin takibinde kullanılmaktadır. Ayrıca tüp bebek uygulamalarından önce de tercih edilebilir. Adetteki düzensizlikler E2 ölçümüyle birlikte ortaya çıkarılabilir ve gerekli tedbirler hızlı bir şekilde alınabilmektedir.

Vücutta E2 fazlalığının olması en çok yumurtalık yaşlanmasına işarettir. Adet gününün 3.gününden sonra yapılabilecek bu test ile birlikte folikül kistlerin olup olmadığı da ortaya çıkarılabilir.

FSH Ölçümü

Adet döneminin üçüncü günü itibariyle kontrol edilecek olan FSH ölçümlerine bakılma nedeni E2 seviyesinin az olmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin bu ölçüm adet gününün 10. Günü yapılacak olsa kanda sahte bir FSH oranı düşüklüğü gözlemlenebilir. Bu testte yapılacak olan FSH ölçümlerinde belirlenen miktar 15 u/ML’dir.

İnhibin B Ölçümleri

Bu hormon, yumurtalıklardan salgılanır ve FSH hormonlarını baskılayabilmektedir. Seviyesinin düşük olması da olumsuz olarak kabul edilir. Yine adet döneminin 3.günü itibariyle yapılmasından sonra 45 pg/mL’den düşük görünümde olduğunda gebelik şansı azalmış demektir.

Tüm hormon testlerinde olduğu gibi adet dönemindeki hormon testlerinde de sabah aç karnına doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü bu tür testler daha başarılı sonuçlar verir. Doğru zamanda ve doğru hormon testi yapıldığı sürece adet dönemi etkilenmeyecek ve bu süreci daha ılımlı bir şekilde geçirebileceksiniz. Daha çok kan tetkikleriyle yapılan hormon testleri, hastalık seyirlerinde ve teşhislerde çok önemli bulgular sunmaktadır.

Tıp salanında en çok talep edilen testler arasında yerini alan hormon testleri daha çok adetteki düzensizliklerde, anormal bir şekilde gelişen kanamalarda, yumurtalıkların bozulması ve kısırlıklarda talep edilmektedir. Hormonal olan bu bozukluklarla ilgili tüm şikâyetler hormon testlerinde ortaya çıkarılmaktadır. Belirttiğimiz üzere hormonal bozukluklara neden olan bazı durumların tespiti için adet dönemlerinde 3. Gün itibariyle test yapılması daha başarılı sonuçlar ortaya çıkmasına neden olur.