Gebelik Öncesi Hormon Testleri

Gebelik öncesinde yapılması gereken alışkanlıklar, takip edilmesi gereken muayeneler ve en önemlisi ise anne çocuk sağlığı için yapılması gereken testler hakkında bir yazı.

Her kadının hayalleri arasında anne olmak vardır. Anne olma hayallerinizi gerçekleştirebilmek için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Örneğin, çevreniz, alışkanlıklarınız, hormon değerleri, kalıtsal kan yapısı, psikolojik faktörler ve çocuğun gelişimini destekleyen testler şeklindedir.

Hormon Testleri

Hormonal denge çocuk sahibi olabilmeniz için oldukça önemlidir. Gebe kalmadan önce hormonlarınızın durumu ile gebe kaldıktan sonra hormonlarınızın değerleri arasında değişiklik beklenmektedir. Örneğin, gebe kaldıktan sonra beyin süt hormonunu eksik salgıladığı zaman çocuğunuzun gelişimi veya doğum esnasında bir takım sıkıntılar yaşanabilir.

Her bayanın anne olma isteğinden önce belli başlı hormon değerleri hakkında geniş çaplı testler yaptırması gerekir.

Gebelik kalmadan önce neler yapılmalıdır?

Gebe kalmadan önce bırakmanız gereken alışkanlıklar, doktor muayenesi ve önemli testler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Anne olma hayalleriniz için sigarayı bırakmalısınız. Bir bayanın hamile kalma olasılığını ciddi şekilde azaltmaktadır.
  • Gebe kalmadan önce kilonuzu kontrol etmelisiniz. Gebe kaldığınız günden itibaren düzenli olarak kilo takibi yapılması gerekir.
  • Bir bayanın anne olma isteği kadar eşinizin sperm durumu da önemlidir. Bu sebeple eşinizi alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmasını sağlayın. Ağır ve tehlikeli işler sperm kalitesini ve sayısı azaltacaktır.
  • Gebe kalmadan önce belli başlı testlerin yapılması gerekir. Doktor muayenesi altında PAP Smear testi yapılmalıdır. PAP Smear testi, gebe kalmadan önceden rahim ağzında oluşabilecek sağlık problemlerinin erken teşhisi için gereklidir.
  • Doktor kontrolü altında gebe kalmadan önce 400 mcgr folik asit takviyesine başlanması gerekir.
  • Folik asit takviyesi yanı sıra taze sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin.
  • Takvim üzerinden adet günlerinizi düzenli bir şekilde işaretleyin. Adet gününüzün ilk gününden itibaren (12-14-16) günlerde cinsel ilişkiye girmene özen gösterin.
  • Cinsel ilişki sonrasında yataktan hemen kalkmanızı tavsiye etmiyoruz. Cinsel ilişki sonrasında belinizin altına bir yastık koyarak bir saat uyumalısınız.

Gebe kalmadan önce yapılması gereken testler nelerdir?

Hamilelik öncesi belli başlı testlerin yapılması büyük önem taşır. Testlerin sonuçlarına göre belli önlemler almanız gerekir.  Bu testler;

  • Smear Testi : Smear testinde rahim ağzında oluşabilecek açılmalar ve bozuklukların jinekoloji muayenesi yapılır. Gebe kalmadan önce rahim ağzında oluşabilecek belli enfeksiyonlar gözlemlenmelidir.
  • Tam kan sayımı (Hemogram) : Hamilelik döneminde kusma, kansızlık ve baş dönmesi gibi belirtiler demir takviyesine ihtiyaç duyulduğunu gösterir. Bu sebeple tam kan sayımında kanın sulanmasına neden olan relatif kansızlık tablosu oluşturulmaktadır. Annenin WBC, NEU, LYM, MONO, EOS, BASO, MCV, MCHC, PCT ve MPV değerlerine bakılır.
  • Tam İdrar Testi (TİT) : Gebelik öncesi ve sonrasında idrar yollarında enfeksiyon oluşma riski artış göstermektedir. Bu sebeple tam idrar testinde enfeksiyonların durumu gözlenir. Protein, Bilirubin, pH, keton, nitrit ve dansite değerleri tam idrar testinde incelenmektedir.
  • Tiroid Hormonu : Tirod hormon seviyesi annenin sağlığından daha çok çocuğun gelişimi ve sağlığı açısından önemlidir. TSH hormonunun değerleri incelenmektedir. TSH hormon değerlerinin normal olması durumunda herhangi bir sakınca görülmez. TSH hormonun anormal olması durumunda problem olur mu? Hormon değerlerinin anormal olması durumunda tetkikler derinleştirilmelidir. TSH hormonun normal değerleri ise 0.35-5,50’dir.
  • Biyokimyasal testler ve incelemeler : Biyokimyasal testinde kan şeker değerleri düzenli olarak kontrol edilir. Anne adayının şeker değerlerinin düşük olması çocuğun sağlığı açısından problem olur mu? Anne adayının şeker değerleri düşük olması durumunda takviye şeker uygulaması yapılmalıdır. Glükoz değerleri 0-0,5 açlık durumunda ise 70-105 olmalıdır.