Endokrin Muayenesi Nasıl Yapılır? Kesin Sonuçlar Alınabilir mi?

Endokrin, vücuttaki tüm hormonal hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılan bir uygulamadır. Bu uygulamayla ilgilenen kişiler ise endokrinolog olarak hastalara ilgili süreçte yardımcı olmaya devam eder.

Endokrin Nedir?

Ülkemizde yeteri kadar bilgi sahibi olunmayan Endokrin kavramı, metabolizmal hastalılar ve iç salgı bezleriyle ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanında kemik erimesi, tüylenme ya da şeker hastalığı da Endokrinoloji bölümünün ilgi alanına girmektedir.

Sadece bu hastalıklar da değil; Salgılanan hormonlar, hipofiz hastalığı, tiroit bezi hastalıkları ve böbrek üstü bezi hastalıklarıyla da yakından ilgilidir. Endokrin testleri yapılarak ve gerektiğinde ilaçları alınarak Endokrin testleri tamamlanır ve muayenesi sonucunda gerekli teşhisler konulabilir. En çok merak edilen konulardan biri de Endokrin muayenesi nasıl yapılır şeklinde iletilen sorulardır.

Endokrinolog Nedir?

Endokrin sistem hastalılarıyla ilgilenen kişiye endokrinolog adı verilir. Bu kişiler salgı bezlerinin etkileşimde olduğu hastalıkların teşhisini koymaktadır. Genel olarak vücudun birçok sisteminde oluşabilecek hastalıklar hakkında bu kişilerden destek alınmaktadır.

Endokrin Testi ve Sık Görülen Hastalıklar

Endokrin testi nasıl yapılır ile ilgili olarak bu konuda en çok görülen hastalık ve bozuklukların bilinmesi gerekir. Bununla beraber Endokrinolojide nasıl muayenesi nasıl yapılır sorusuna yanıtlar bulacak ve hormon testleri ile ilgili gerekli işlemler kısa sürede yapılabilecektir.

Tiroid Bozukluğu

Bu hastalığa yakalanan kişilerin daha çok enerji seviyelerinde sorunlar yaşanır. Ayrıca duyu organı bozuklukları, kasların sertleşmesi ve kilo kontrolü gibi konularda da problemler yaşayabilirler. Endokrin testi sonucunda tiroid hormonunun ne kadar az ya da çok olduğu teşhisi koyulur ve hızlı bir şekilde tedavi süreci başlatılabilir.

Diyabet Hastalığı

Endokrin testi ile yakından ilgili olan diyabet hastalarında fazla miktarda şeker bulunur. Yapılan araştırmalar kan şekeri kontrollerinin diyabeti engelleyebileceğini göstermiştir. Böbrek ve sinirlerle de ilgili olan diyabet hastalığının ilerlememesi adına ilaç ve insülin tedavisine başvurulabilmektedir. Endokrinoloji bölümünde yapılacak testler sonucunda diyabet hastalığı ile ilgili önlemler alınabilmektedir.

Üreme Sorunları

Endokrinoloji bölümünde üreme sorunlarıyla ilgili pek çok sorun ortaya çıkarılabilmektedir. Endokrinoloji uzmanları üreme sorunları hakkındaki hormon bozukluklarını tespit eder ve enjekte edilmesi gereken hormon oranını belirlerler. Yine Endokrinoloji bölümünde menopoz sorunları, over sendromları ve adet düzensizlikleriyle ilgili pek çok hastalık için de teşhis konulabilmektedir.

Kemik Hastalıkları

Hastalardaki hormon seviyeleri anormal olduğu zaman kemiklerde kalsiyum kaybı görülür. Kadınlarda ise bu duruma neden olan faktör menopozdur. Erkeklerde ise kemik kırıkları, testis kayıpları ve yaşlanma faktörleri kemik hastalıklarına neden olabilir. Endokrinoloji sayesinde kemikte oluşabilen hasarlar tespit edilir ve gerekli sistem oluşturulduktan sonra tedavi sürecine geçilir.

Fazla Kilo ve Obezite Hastalığı

Endokrinologlar, obez hastalarında hormonsal sorunlar nedeniyle kısa sürede tedavi süreci başlatır. Obezite hastalarında vücut yağının fazla olması, farklı hastalıkların yaşanmasında da çok etkilidir. Bu yüzden endokrin testleri yapılarak uygulanması gereken tedavi sürecine kısa sürede başlanılmaktadır.

Hipofiz Bezi

Vücutta salgılayıcı bez olarak bilinen hipofiz bezi, çok önemli hormonları üretmektedir. Endokrinologlar bu konuyla da yakından ilgilenir ve daha çok ilaç tedavisiyle hipofiz bezi hastalıklarına karşı çözümler üretir.

Lipid Sorunları

Lipid bozukluğuna sahip olan hastalardaki vücut yağı seviyelerinde sürekli sorunlar yaşanmaktadır. En çok görülen lipid bozuklukları ise; kolesterol fazlalıkları ve koruyucu kolesterolün azlığıdır. Bu durumlarda Endokrinologlar hastaları ilaç kullanımına yönlendirir. Eğer hastada metabolik ya da genetik bir durum var ise özel olarak bir tedavi süreci başlatılabilir. Özel diyetlerle egzersiz uygulamaları bu tedavi süreçlerine örnektir.

İç salgı bezleriyle meydana gelen bu sistem, vücuttaki pek çok faaliyeti kontrol etmektedir. Büyüme, üreme, metabolizma ve hormonların farklı tüm tipleriyle ilişkilidir. Hormonların bir diğer işlevi de çevreye verilen tepkileri kontrol etmesidir. Endokrin sistemi meydana getiren salgı bezleri ise pankreas, hipofiz, yumurtalıklar, böbreküstü bezleri ve endotel hücrelerdir.

Endokrin uzmanları tarafından tedavi edilen genel hastalıklar ve kategorileri şunlardır;

HİPOFIZ

Hipofiz Bezi Hastaliklari Boy Kısalığı ve Büyüme Hormon Eksikliği Durumları, Hipofiz Bezi Yetmezliği Hastalığı, Prolaktin Hormon Fazlalığı, Büyüme Hormon Fazlalığı, Diyabetes İnsipidus Hastalığı (Şekersiz Şeker Hastalığı)

Paratiroid Bezi ve Hormonları

Paratiroid Hormon Fazlalıkları, Paratiroid Hormon Azlığı Durumu Hastalığı

Böbreküstü Bezi (Adrenal Bez) ve Hormonları

Böbreküstü Bezi Hastalıkları, Kortizol Hormon Fazlalığı Hastalığı, Kortizol Hormon Azlığı Hastalığı, Aldosteron Hormon Fazlalığı, Adrenalin Hormon Fazla Salgısı

Testis ve Hormonları

Testis Hormonları ve Hastalıkları, Testosteron Eksikliği , Erkekte Meme Büyümesi, Ereksiyon Problemi ve Empotans , Testis ve penis küçüklüğü ile sakal çıkmaması durumları

Over (Yumurtalık) ve Hormonları

Yumurtalık (Over) Hormonları ve Bozuklukları, Kadınlarda Cinsel Hormon Yetmezliği, Tüylenme Rahatsızlıkları, Polikistik Over Sendromu Hastalığı, Menopoz Durumları

Tiroid Bezi (Guatr) ve Hormonları

Tiroid Bezi Ve Görevlerinde Oluşan Rahatsızlıklar, Guatr Hastalığı, Tiroid Bezinin Fazla Çalışması Durumu, Tiroid Bezinin Az Çalışması Durumu, Nodüler Guatr-nodül Hastalığı, Tiroid kanserleri, Hashimoto Hastalığı, Tiroidit-tiroid bezi iltihabı