Ghrelin Hormonu görevleri

Ghrelin hormonu büyüme hormonunu salgılatıcı bir etkiye sahip olan enerji dengesi ve besin alımını düzenleyen bir hormon türüdür.

 

Ghrelin Hormonu görevleri

Japon bilim adamları tarafından 1999 yılında ortaya koyulan ghrelin hormonuna açlık hormonu adı da verilebilmektedir. Ghrelin hormonunun büyüme hormonu salgılatıcı etkisi bulunmaktadır.

Midede üretilen bu hormon az miktarda da olsa bağırsak, hipofiz, böbrek, plasenta, tükürük bezi, tiroid bezi, ince bağırsak, kalp, pankreasın alfa hücreleri ve gonadlarda üretilebilmektedir.

Aç kalınması halinde ghrelin hormonu kanda yüksek seviyede bulunmaktadır. Yemek yedikçe ghrelin hormonunu miktarında da azalma ortaya çıkmaktadır. Açlık hormonu vücutta yemek yeme sürecini, enerji kullanımını, besin kullanımını ve kişilerin iştahını düzene sokma özelliğine sahiptir.

Aşırı iştah arzusu

Ghrelin Hormonunun Etkileri

Ghrelin hormonu – acıktım ve yemek yiyelim gibi istekleri ortaya çıkaran hormondur denilebilir. Açlık hormonu olarak bilinen bu hormonu açlık hissinin baş sorumlusu olarak gösterilmektedir.

Hem mide içinde hem de sindirim sistemi içerisinde yer alan ghrelin hormonunun salgılanma sıklığı ve durumu kişilerin açlık miktarına göre değişiklikler göstermektedir. Kanda bulunan ghrelin miktarı ile midenin boşalma hızı paralellik göstermektedir.

Obezite hastalığı bulunan kişilerde kandaki büyüme miktarında artış görülmektedir. Açlık hormonunu artmasıyla birlikte sık sık acıkma durumlarının ortaya çıkması nedeniyle kişilerde yemek yeme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

Büyüme hormonu mide asidinin yükselmesine neden olur. Ayrıca çok açlık durumunun ortaya çıkması halinde ghrelin hormonu beyne 20 ile 30 dakika aralığında mesaj yollamaktadır.  Beyne gönderilen bu mesajlarının 30 dakikalık etki süresi bulunduğundan dolayı 30 dakikalık süre içerisinde kişilerin olduğundan daha fazla yemek yemesine neden olunur.

Ghrelin Hormonunu Ortaya Çıkardığı Sonuçlar

Ghrelin hormonu bir açlık hormonu olması nedeniyle kişilerde acıkma hissinin ortaya çıkmasına neden olur.  Midenin üst kısmı ve pankreas bezinin epsilon hücreleri tarafından meydana getirilen ghrelin hormonu açlık uyarıcı bir hormondur. Ghrelin düzeyi yemeklerden önce yükselmektedir. Yemek yedikten sonra hızla düşen bu hormon yağ dokusundan salınan ve doygunluk hissinin ortaya çıkmasına yardım eden leptin hormonunun bir karşılığı olarak kabul edilmektedir.

Bu hormon büyüme hormonunu çok yüksek bir oranda uyarmaktadır.  Açlık hormonu sinir gelişimi, değişen çevre şartlarına uyum sağlamak ve öğrenme sürecinden de oldukça etkili hormonların başında yer almaktadır.  Obez kişilerde meydana gelen kilo kayıplarında ghrelin hormonunda artış yaşanmaktadır. Ancak anoreksik kişilerin kilo aldığında da ghrelin miktarında azalma ortaya çıktığı görülmektedir. Bu iki farklı durum sonrasında ghrelin hormonunun beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterdiği görülmektedir.

Kilo verdikçe açlık hormonu artış göstermekte ve bu durum iştah artışı olarak geri dönmektedir. Kilo veren kişilerin verdikleri kiloyu koruyamamasındaki temel neden de ghrelin hormonunun kilo verdikçe yemek yeme istediği uyandırmasıdır.

Açlık hormonu vücudun her yerine etki etmektedir. Vücudun her yerine aktif olarak etki edebilen ve açlık hormonu olarak bilinen ghrelin hormonu kişilerin kilo verme sürecinde karşı karşıya kaldıkları en büyük sorunların başında gelmektedir.

Ghrelin Hormonu Fazla Yemek Yemeye Neden Olur Mu?

Birçok kişinin yaşadığı kilo problemlerinin altında pek çok sebep yatmaktadır. Açlık hormonu da kilo kaybı ve kilo alma yeteneğini en çok etkileyen hormonlardan biri olma özelliğine sahiptir.

Gıda bağımlılığından sorumlu olan ghrelin hormonu açlık hissini arttırmaktadır. Açlık hissi arttıkça gıda alımında artış meydana gelmektedir. Kilo alımında ghrelin hormonunun etkisi büyüktür. Ghrelin hormonunu etkilerini düzene koyabilmek ve açlık hissini azaltabilmek için iyi bir uyku şarttır.

Gece uykusu önemli bir yere sahiptir. İyi alınmayan gece uykusu ghrelin düzeylerini arttırarak acıkma duygusunun artmasına ve kilo alımına davetiye çıkarmaktadır. Birçok insan normal uyku saatlerinde ghrelini fazla üretmektedir. Bu nedenle düzensiz uyku nedeniyle kilo alımında artış meydana gelebilmektedir.

Ghrelin Hormonu Nasıl Düşürülür?

Kilo alımının etkili sebeplerinden biri de ghrelin hormonudur. Açlık hormonunu düşürülmesi ve leptin hormonunun yükselmesini sağlamak için ezbere uygulanan diyet programlarından uzak durulmalıdır. 

Leptin hormonu yağ hücrelerinden salgılanan ve yemek yemeyi engelleyen hormonlardır. Doyma hissini ortaya koyan leptin hormonunu arttırarak kilo verme süreci arttırılabilmektedir. Ghrelin hormonunun düşmesi ve leptin hormonunun artış göstermesi halinde kişiler kolay bir şekilde kilo verme sürecine geçebilmektedir.

İşlenmiş gıdalar leptin direncini arttırmaktadır. Her türlü işlenmiş gıdadan uzak durmak gerekmektedir.  İnsülin hormonu da leptin direncini arttıran bir diğer unsurdur.

Ghrelin Hormonunu Düşürme Leptin Hormonunu Arttırma Yolları Nelerdir?

Kilo vermek için ghrh hormonunu düşürmek gerekmektedir. Bu hormonu düşüp leptin hormonu arttığında kilo verme süreci hız kazanacaktır. Ghrelin hormonunu düşürebilmek için yenmesi gereken besinlerin başında yüksek lifli gıdalar gelmektedir. Lifin fazla olması bağırsak sistemindeki gıda hacmini arttıracak ve açlık hissinin oluşmasının önüne geçerek ghrelin hormonunun yükselmesi önlenecektir.

Meyve ve omega-3 yönünden zengin besinleri tüketmek önemlidir. Ghrelin hormonunun arttırmak için akşam yemeğinden sonra yemek yenmemelidir. Haftada bir gün diyet planından uzaklaşarak kendinizi ödüllendirin. Ghrh hormonunun düşmesini sağlayan diğer bir besin ise zeytinyağıdır. Zeytinyağının içerisinde bulunan yağ asitleri sayesinde ghrelin hormonu düşerken leptin hormonu üretimi %45 oranında artış göstermektedir.

Leptin direncinin oluşmasını önlemek ve ghrelin hormonunun miktarının yükselmesinin önüne geçebilmek için ginseng, yeşil çay ve çemen otu gibi bitkisel çayların içilmesi önemlidir.

Bu çaylar sayesinde kanda bulunan ghrelin hormonu miktarının artışı engellenerek açlık duygusunun önüne geçilecek ve leptin hormonunun yükselmesi sağlanacaktır.