Mirena Hormonlu Spiral Kullanımı ve Yan Etkileri

Hormonlu spiral kullanımı son yıllarda artmaya başlayan ve gebeliği önlemede yüksek başarı seviyesine ulaşan bir yöntemdir. Bir kere vücuda yerleştirildiğinde uzun yıllar etkisini devam ettirir.

Hormonlu Spiral (Mirena)

Türkiye’de hormonlu spiral adı ile bilinen mirena gebeliği önlemek için kullanılan metotlardan biridir. 2000’li yılların başında ortaya çıkan bu yöntemde kadın rahmine ürün yerleşimi yapılmaktadır. Rahme yerleştirilen bu ürün belirli aralıklarla çok az seviyede progesteron hormonu salınımı yapmaktadır. Bu sayede de istenmeyecek gebeliklerin önüne geçilmesi planlanmıştır. Hormonlu spiralin yerleştirilmesinin ardından ortalama 5 yıl boyunca bu ürünün etkisi sürmektedir. Hatta bazı durumlarda 7 yıl boyunca doğum kontrolü başarıyla sağlanmaktadır.

Hormonlu spiralin çalışma sistemi gayet basittir. Mirena rahme yerleştirildiği andan itibaren bir progesteron türü olan levonorgestrel hormonu salgılamaya başlayacaktır. Bilindiği gibi normal şartlarda yumurtlama işlemlerinin ardından yumurtaların rahimde uygun bir noktada barınması sağlanır. Ancak yerleştirilen bu ürün kalınlaşmış olan rahim ağzı zarını inceltecektir. Bu sayede de yumurtalar kendilerine elverişli uygun bir ortam bulamayacak ve gebelik gerçekleşmeyecektir. Kullanımının ardından reglden kesilmeler görülmeye başlanacaktır. Bazı durumlarda ise hafif de olsa kanama görülebilir. Mirenalin temel olarak hamileliği engelleme yöntemi bu şekilde olsa da diğer birçok açıdan da korunma görevini yerine getirerek gebeliği önlediği bilinmektedir.

Spiralin rahime yerleştirilmesi doktorunuz tarafından yapılmaktadır. Ürünün yerleştirilmesi işlemi adet kanamasının başlamasını takiben 7 gün içerisinde yapılmalıdır. Yerleştirme işleminin ardından üründen şikayetçi olanlar ürünü doktora herhangi bir gün giderek kolaylıkla çıkartabilirler. Üründen memnun olanlarda tekrar yenileme işlemlerini 5. yılın sonunda yapabilirler.

Hormonlu spiral hamile kalınmasını önlemesinin yanı sıra çok fazla adet kanaması gören kadınlara da tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda estrogen replasman tedavisinde de bu ürün kullanılmaktadır. Ürünün güvenilirliği ise çok yüksektir.

5 yıl boyunca yüksek etkinliğe sahip olan mirenal, rahme ilk yerleştirildiğinde 20 mg /24 saat şeklinde salınım yapmaktadır. 5 yıllık ortalama salınım ise 14 mg /24 saat şeklindedir. 5. yılın sonundan itibaren ise bu değer 11 mg seviyelerine düşmektedir.

Hormonlu Spiral Fiyatı

Kullanım şekli, rahim için görüntüsü

Mirenal (rahim içi sistem) fiyatı satıldığı döneme göre değişkenlik göstermektedir. 4 Mart 2016 tarihi itibariyle piyasada bulunan orijinal hormonlu spiral fiyatı 234.19 TL’dir.

Hormonlu Spiralin Yan Etkileri

Hormonlu spiral kullananlarda görülebilecek ciddi ve hafif yan etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Rahmin yırtılması
  • Vücut iç kısmında bulunan genital organlarda enfeksiyon meydana gelmesi
  • Rahim ağzında iltihap oluşumu
  • Rahim iç tabakasında iltihaba rastlanması
  • Migren, ödem, meme ağrısı, alt karın ağrısı, baş ağrısı
  • Adet kanamalarında sancılanma
  • Depresyon ve duygusal değişimler
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Dış genital organla enfeksiyon görülmesi
  • Sivilce ve cinsel istek azalması

Mirenalin yaygın olarak görülen yan etkilerinden bir tanesi de kilo artışıdır. Ürünü kullananlarda kilo alımı sorunun oluşma ihtimali ise % 1-10 aralığındadır.

Kimler Kullanamaz

Bazı özellikleri taşıyan kadınlar hormonlu spiral kullanamazlar. Bu kişiler: Meme kanserine yakalanmış olanlar, rahim ağzı kanseri olanlar, gebe yada gebelik kuşkusu olanlar, aşırı adet kanaması olanlar, son 3 ayda pelvik iltihabı ve cinsel hastalık geçirenler, kürtaj olanlar (son 4 haftada), ciddi derecede karaciğer problemi olanlar.