Hormon ilaçların kilo almasına nasıl etkiler

Kişilerde çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen hormonal bozuklukları tedavi edebilmek amacıyla tercih edilen yöntemlerin başında gelen hormon ilaçlarının kilo almaya etkileri

Hormon İlaçları Nedir?

Erkek veya kadın fark etmeksizin kişilerde çeşitli nedenlere bağlı olarak hormonal bozukluklar görülebilmektedir. Kişideki hormonal bozuklukların giderilmesi amacıyla uygulanacak tedavi yöntemlerinin başında hormon ilaçları gelmektedir. Hormonal bozukluklar vücutta çeşitli dengesel bozuklukların meydana gelmesine neden olmaktadır. Örneğin bayanlarda adet döneminin ortaya çıkabilmesi ve kontrollü bir şekilde gerçekleşebilmesi için progesteron ve östrojen hormonlarına ihtiyaç vardır. Erkeklerde ise testosteron hormonu vücutta kıl oluşumunu ve sesin kalışlaşmasına neden olmaktadır. Bu hormonların eksikliklerinde ortaya çıkan bozuklukların onarılması için hormon ilaçları kullanılabilmektedir.

Bahsedilen ilaçlar hormonal eksikliklerin giderilmesi için vücuda dışarıdan takviye şeklinde alınmaktadır. Bahsi geçen ilaçların bir diğer kullanım amacı da çeşitli nedenlere bağlı olarak yumurtalıklarda oluşan rahatsızlıkların giderilmesi, tiroid bezlerinin rahatsızlıklarıdır. Kişilerin hormon ilaçları konusunda merak ettikleri en büyük soru hormon ilaçlarının vücuda herhangi bir yan etkisinin olup olmadığıdır. Yan etkileri hakkında yazımızın devamında bilgisini vereceğimiz ilaçlarla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ilaç türünün hangisi olursa olsun kişinin kendi bilgileriyle kullanmasının doğru bir davranış olmayacağıdır. İlaçlar mutlaka uzman önerisiyle, uzman kontrolünde kullanılmalıdır.

Hormon hapı olarak adlandırılan ilaçlar kilo aldırırmı, neden kullanılır, neden uzman tarafından verilir sorularının cavabını biraz olsun vermeye başladık, yazımızın devamında da sonuca ulaşacağız. Özellikle kadınlarda ilgili haplar kilo yaparmı sorusu büyük bir boşluk oluşturmaktadır.

Hormon İlacının Kiloya Etkisi

Bahsedilen ilaçlar hakkında en önemli soru, normalde çok önemli olmaması gerekse de kilo aldırırmı sorusudur. Yapılan araştırmalar hormonal bozuklukların giderilmesi amacıyla dışarıdan takviye amacıyla alınacak olan ilaçların kilo aldırdığını, vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak su tutulmasına, su tutulması ise vücutta ödemlerin oluşmasına neden olmaktadır. Tüm bu detaylar bize bahsedilen ilaçların kilo aldırır mı sorusuna üzülerek evet dememize neden olmaktadır. Kullanılan ilaçların bazıları yan etkileri nedeniyle kilo alımına sebep olurken bazen de hormonal bozukluklar olarak adlandırılan durumların kendisi kişinin kilo almasına neden olmaktadır. Böylece insanların ngeneli tarafından merak edilen hormonal bozukluk hapları , hormon hapı kilo aldırır mı sorusunun cevabını da vermiş olduk. Hapları kullanmaya başlamak nasıl kişinin kendisinin vereceği karar olmamalıysa kilo aldığını düşündüğü için gerçekte olsa hapı bırakmak kişinin kendisinin vereceği karar olmamalıdır.

Kilo alımı konusunda hastalıklara örnek verecek olursak genellikle böbrek üstü bezlerinin bozukluklarında ve tiroid bezlerinin çeşitli nedenlere bağlı olarak bozulması durumunda kişilerde kilo alındığı görülmüştür. Tiroid bezi konusunu biraz daha açacak olursak bezin çok çalıştığı durumlarda kişinin kilo alması çok zorken tedavi yönteminin uygulanmaya başlamasıyla birlikte kilo alımının kolaylaştığının gözlendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Hormon hapları ve kilo ilişkisini tüm bu örneklerle net bir şekilde açıklamış olduk.

Kilo konusunda biraz daha detay verecek olursak kortizon hormonunun az salınması durumundan bahsedebiliriz. Böbrek üstü bezi olarak bilinin kortizon az salgılandığında kişi kilo almak istese de alamayacaktır. Fakat böbrek üstü bezlerinin tedavi edilmesi amacıyla tercih edilen kortizon verilmesi durumunda bacaklarda, ensede ve karın bölgesinde yağ birikimi meydana geleceği için kişide ister istemez kilo alınmasına neden olacaktır.