Antidiüretik Hormon, Hipotalamus Hormonları ve Özellikleri

Antidiüretik hormon, böbreklerinizin vücudundaki su miktarını yönetmesine yardımcı olan bir hormon olmakla beraber, hipotalamus olarak adlandırılan beynin bölgesinde bulunur.

Antidiüretik Hormon Tanımı

Antidiüretik hormon, hipotalamus olarak bilinen beynin bölgesinde bulunan özel sinir hücreleri tarafından yapılır. Sinir hücreleri, hormonu sinir liflerinden (aksonlar) aşağıya doğru, hormonun kan dolaşımına salındığı hipofiz bezine nakleder. Antidiüretik hormon böbrekler ve kan damarlarına etki ederek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.

En önemli rolü, vücudunuzun sıvı hacmini idrarda geçirilen su miktarını azaltarak korumaktır. Bunu, böbreklerin belli bir bölgesindeki suyun vücuda geri döndürülmesine izin vererek yapar. Böylece, kan dolaşımına daha fazla su gelir, idrar konsantrasyonu yükselir ve su kaybı azaltılır. Yüksek konsantrasyonda antidiüretik hormon kan damarlarının daralmasına neden olur (daralır) ve bu kan basıncını arttırır. Vücut sıvısı eksikliği (dehidrasyon) ancak artan su alımıyla düzeltilebilir.

Antidiüretik Hormon Nasıl Kontrol Edilir?

Antidiüretik hormonun hipofiz bezinden kan dolaşımına salınması, çeşitli faktörler tarafından kontrol edilir. Dehidrasyon veya kanama sırasında ortaya çıkan kan hacminde veya düşük kan basıncında bir azalma, kalpteki sensörler (reseptörler) ve büyük kan damarları tarafından tespit edilir. Bu, vasopressinin salınımını uyarır. Antidiüretik hormon salgısı, örneğin, sıcak bir günde yeterli su içilmemesi nedeniyle kan dolaşımındaki tuz konsantrasyonu arttığında ortaya çıkar. Bu, hipotalamustaki özel sinir hücreleri tarafından tespit edilir ve bu hipofizden vasopressinin salınımını taklit eder. Tuz konsantrasyonu anormal derecede düşük seviyelere ulaşırsa, bu durum hiponatremi olarak adlandırılır. Antidiüretik hormon susuzluk, mide bulantısı, kusma ve ağrı ile de salınır ve stres veya yaralanma anında kan dolaşımındaki akışkan hacmini devam ettirir. Alkol, idrar üretiminde ve dehidrasyonda artışa neden olan vasopressinin salınımını önler.

Fazla Antidiüretik Hormona Sahip Olmak

Antidiüretik hormon seviyelerinin yüksek olması böbreklerin vücuda su geçirmesine neden olur. Antidiüretik hormon fazlalığının salındığı bir tip hiponatremi olan uygunsuz Antidiüretik hormon sekresyonu sendromu adı verilen bir durum vardır. Bu durumla aşırı su tutulması kanı seyrelterek karakteristik olarak düşük bir tuz konsantrasyonu sağlar. Aşırı miktarda vasopressin yan etkilere ve akciğer, göğüs duvarı, hipotalamus veya hipofiz hastalıklarına neden olabilir. Bazı tümörler (özellikle akciğer kanseri), vasopressinin üretebilir.

Çok az Antidiüretik Hormona Sahip Olmak

Antidiüretik hormon seviyelerinin düşük olması böbreklerin fazla su salmasına neden olur. İdrar hacmi artacak ve dehidratasyona ve kan basıncında bir düşüşe neden olacaktır. Düşük seviyedeki antidiüretik hormon hipotalamus veya hipofiz bezi veya birincil polidipsiye (kompulsif veya aşırı su içilmesi) zarar verebilir. Primer polidipside, düşük vasopressin seviyesi fazla sudan kurtulma çabasını temsil eder. Diyabet insipidus, (genellikle bir tümör, travma veya hipofiz bezi veya hipotalamus iltihabı nedeniyle) çok az vasopressin ürettiğiniz veya böbreklerin kendisine duyarsız olduğu bir durumdur. Diyabet insipidus artmış susuzluk ve idrar üretimiyle ilişkilidir.

Hipotalamus Nedir?

Hipotalamus beynin küçük ama önemli bir parçasıdır. Çeşitli fonksiyonlara sahip birkaç küçük çekirdek içerir. Sinir sisteminde olduğu kadar endokrin sistemde de önemli bir rol oynar. Bu, hipofiz bezi adı verilen başka bir küçük ve hayati bezle bağlantılıdır.

Hipotalamus talamusun altında ve beyin sapının hemen üzerinde bulunur. Diensefalonun ön kısmını oluşturur. Tüm omurgalı beyinleri bir hipotalamus içerir. İnsanlarda, kabaca bir badem boyutudur.

Hipotalamusun Fonksiyonları

Hipotalamus çok önemli bir rol oynadığı için yaşamak için hayati öneme sahiptir. Otonom sinir sisteminin bazı metabolik süreçlerini ve diğer aktivitelerini kontrol eder. Genellikle hipotalamik salan hormonlar olarak adlandırılan nörohormeleri sentezler ve salgılar. Bu hipotalamik salınım hormonu, hipofiz hormonlarının salgılanmasını kontrol eder ve düzenler.

Anatomi ve Özellikler

Hipotalamusta çok sayıda çekirdek ve lif yolu bulunur. İki büyük çekirdekteki hücreler, vasopressin (antidiüretik hormon), oksitosin ve kortikotropin salma hormonu salgılarlar. İki ana çekirdek supraoptik ve paraventriküler çekirdeğidir.

Antidiüretik hormon ve oksitosin daha sonra aksonlarda supraoptik ve paraventriküler nükleus hücrelerinden infundibulum yoluyla kan dolaşımına bırakılan nörohipofize (posterior hipofiz) ulaştırılır. Bu yol supraoptikohypofisyal yol olarak adlandırılır.

Anterior hipotalamus hasarı vasopressin üretimini bloke eder. Bu, böbrek suyun korunması için başarısız olduğu ve duruma şeker hastalığı insipidus denilen bir duruma neden olur. CRH, paraventriküler çekirdekler tarafından serbest bırakılır ve portal sistem tarafından alınır ve burada, hipofizin ön lobunda etki oluşur.

Göz ve beyin ile bağlantılar var. Retina ile supraikazmatik çekirdeğin arasındaki bağlantılar, sirkadyen ritimler olarak da bilinen günlük ritimlerin senkronizasyonu ile ilgilidir. Hipotalamusun herhangi bir lezyonu veya hastalığı bu nedenle uyku-uyanma döngüsünü etkiler.