TSH Yüksekliğinin Düşürülme Yöntemleri, TSH Yüksekliği Tedavi Yöntemleri

TSH tiroid uyaran bir hormon olup, yüksekliğinde yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler, TSH yüksekliği tedavi yöntemleri detayları

TSH Yüksekliği Durumları

Çeşitli nedenlere bağlı olarak tiroid bezinde meydana gelen işlevsel bozukluklarının kuşkusu oluştuğunda uzmanlar tarafından kandaki tiroglobulin, tiroid peroksidaz, T3, T4 ve TSH değerlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Kanda bulunan T3, T4, triiyodotironin ve tiroksin adı verilen yapıların tespiti kolaydır ve bahsettiklerimizin yapıları oldukça basittir. İnsanlarda bunların üretimi tiroid hücrelerinin yardımıyla gerçekleştirilmektedir.

TSH Hormon: Aksiyon, Konsantrasyon Mekanizması, Kanın Tayini

İnsanlarda ilgili hormonun en temel etkisi, vücudun metabolizmasının ilerleyebilmesi için gerekli olan enerji salınımın gerçekleşebilmesi konusunda farklı bir değişle katabolizmasını etkilemek amacıyla ivmenin arttırılmasının sağlanmasıdır.

Gün içerisinde T4 hormonu için vücuda 200 mikrogram kadar alınması insanlarda kilo problemleri, farklı konularda detaylı bir şekilde ele aldığımız taşikardi görünümü ve sinirlilik halleri ortaya çıkarabilmektedir. Yapılan testler sonrasında TSH yüksek çıkması nedeniyle görülen bu durumlar kesinlikle aktif maddenin zararlı olduğunu ispat etmemektedir.

İlgili hormon normal şartlarda metabolizmanın normal işleyişine devam etmesi, sinir sisteminin normale dönmesi, heyecanlanmaya bağlı olarak artan kalp ritminin düzenlenmesi ve yağların ayrışmasından sorumludur.

T3 hormonunu inceleyecek olursak üç iyodun atomuna sahip olduğunu söyleyecek olsak da esas olarak triiyodotironinden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bahsedilen hormonun küçük bir miktarı tiroid bezi tarafından sentezlenmektedir. Tiroid sentezlenmesi işleminde TSH hipofiz bezinde sentezlenmektedir.

Sentezlenenlerin tiroid hormonu olarak adlandırıldığı işlemlerde tiroid hormonlarının konsantrasyon değerleri çeşitli hastalıkların teşhisi ve tedavisi açısından son derece önem teşkil etmektedir.

TSH Yüksekliği Belirtileri

TSH yüksekliği belirtileri hakkında detaylar paylaştığımızda TSH yüksekliği nasıl düşürülür ve tsh yüksekliği tedavisi hakkında detaylar paylaşmış olacağız. Vücutta tiroid yetmezliği durumlarda bazen sadece TSH hormonunun yüksekliği oluşabilmektedir. TSH hormonu değerleri yüksekken T3 ve T4 hormonu değerleri normal seyredebilmektedir. Vücutta serbest bir halde bulunan T3 ve T4 hormon seviyesinin kanda normal düzeyde bulunurken TSH oranının hafif derecede yüksek olması durumu kişilerde hafif derecede tiroid yetmezliği olduğuna işarettir.

Eğer hafif derece tiroid yetmezliği durumunun üzerinden biraz zaman geçtikten sonra T3 ve T4 hormonu değerlerinde azalma meydana gelip TSH hormonunda yükselme meydana gelirse tam tiroid yetmezliği yaşanmaya başlamıştır.

TSH Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Tiroidi uyaran bir hormon olarak bilinen TSH hormonu, Hipotalamusun ön hipofiz bezi tarafından salgılanmaktadır. Salgılanan hormon kan yoluyla tiroide ulaşarak uyarır. Tiroid bezide uyarıldığı zaman T3 ve T4 salgılamaya başlar.

Tüm bu hormon salgılama sisteminin amacı vücutta bulunan iyot dengesini sağlamaktır. Bazı durumlarda yanlış salgılanan TSH hormonları tiroid bezine zarar vererek bozulmasına neden olur ve guatr denilen hastalığı ortaya çıkarmaktadır.

TSH yüksekliğinden şüphelenildiği zaman başvurulan uzman doktor yönlendirilmesiyle yaptırılan kan testi ve sonrasındaki ölçümler sayesinde her hangi bir yüksekliği söz konusu olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bu testleri ve ölçümleri yaptırabilmek için hastanelerin Endokrinoloji uzmanlarına başvurulması gerekmektedir.

Genele bakıldığında TSH değeri yüksek olan hastalarda hipotiroidi tedavisi uygulanarak değerler düşük tutulmaya çalışılmaktadır. TSH yüksekliğinde T4 hormon seviyesi düşük kalmaktadır. Bu durumu yaşayan hastalarda; aşırı halsizlik hali, el ve ayaklarda üşüme hissi, ses kısılmaları, vücudun belli bölümlerinde şişlikler (el, yüz, göz), kuru cilt yapısı, saç ve deri döküntüleri, kilo artışına meyil, uyku bozuklukları ve depresyon hali, adet dönemi düzensizlikleri, çok fazla terlememe, dikkat dağınıklığı, kan değerlerinde düşüklük ve b12 vitamin eksikliği gibi belirtiler görülmektedir.

Teşhis edilen TSH yüksekliğinin düşürülmesi için uzman kontrolü şarttır. Bu durum kimi zaman kısa sürede kendiliğinden düzene girebiliyor olsa da, çoğu zaman hayatınız boyunca dikkat etmeniz gereken bir tedavi süreci gerektirebilir. TSH değeri düşük tutulması için mutlaka iyotlu tuz tüketilmelidir. Bunun yanında soya içerikli gıdalar, turp, lahana, brokoli, ıspanak, yer fıstığı, mısır, böğürtlen, şeftali gibi tiroid bezleri üzerinde etkisi olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir.