TSH Referans Aralıkları ve Normal Değerleri Kaç Olmalı?

TSH normal aralıkları ve TSH normal değerleri hakkında uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda, 2002 yılından önce ve sonrasında TSH değerleri değişim göstermiştir.

Tiroid uyarıcı hormon (TSH) referans aralıkları, tiroid bezinin işleyişini değerlendirir. TSH, tiroit hormonuna tiroit hormonu üretmesini söyler. Yüksek TSH seviyeleri, tiroidin yetersiz olduğunu ve düşük TSH`nin tiroidinin aşırı aktif olduğuna işaret eder. Anormal TSH seviyeleri tıp uzmanlarını tiroid bezinin hastalıklarına uyarır. Uzmanlar, yetişkinlerin 35 yaşlarında tiroid işlev bozukluğu taramasına başlamalarını öneriyor.

TSH Normal Değerleri Nedir?

Normal TSH değerleri kaç olmalı sorusunun cevabı olarak laboratuarlar, normal TSH değeri 0.5 ila 5 mIU / L arasında bildirmektedir. Endokrinologlar, bu değerlerin, tiroid işlev bozukluğu çeken hastaları uygun bir şekilde teşhis etmelerine ve daha sonra tedavi etmelerine izin verip vermediğini tartışırlar. Amerikan Klinik Endokrinologlar Derneği (AACE) TSH düzeylerinin 0,3 ile 3 mIU / L arasında olduğunu ve tiroid fonksiyonlarının daha normal bir aralık olduğunu belirtmektedir.

Bazı ilaçlar, stres ve yeni hastalık TSH değerini etkileyebilir. Amiodaron, antitiroid ilaçlar, dopamin, lityum, potasyum iyodür ve prednizon, TSH değerlerini etkileyebilir.

Hastalar normal TSH seviyeleri ile başvurabilir, ancak yine de hipotiroidizm veya hipertiroidi belirtileri yaşarlar. Eğer bir hastanın TSH sonuçları normal aralıkta düşerse, serbest T4 ve serbest T3 ve tiroid antikorları için tiroid testleri, hipotiroidizm ve hipertiroidizmi ekarte edebilir. Bu durumda, bir çok hasta tsh kaç olmalı sorusunun cevabını bulabilir.

Yüksek TSH Düzeyleri

Yüksek TSH değeri hakkında yapılan araştırmalar sonucu itibari ile bilim insanları, doktorların bulgu göstermeden ya da bazı işaretleri gözlemlenemeden ortaya çıkan enfeksiyonlu tiroid hastalığının tedavisinde bir kılavuz olarak 4.5 mIU / L`nin üst limitlerine uymasını önerdi. Hâlâ birçok hekim, hipotiroidizmin değerlendirilmesi, muhtemelen 3 mIU / L`nin üzerindeki TSH`li hastaların izlenmesi ve muhtemelen tedavisinin 2002 tavsiyesi olan Amerikan Klinik Endokrinologlar Derneği klinik uygulamalarına uymaya devam etmektedir.

Yüksek TSH seviyeleri, konjenital hipotiroidi, primer hipotiroidizm, tiroid hormon direnci, TSH`ye bağlı hipertiroidi veya laboratuvar çalışanlarında veya veteriner hekimlerde görüldüğü gibi farelere maruz kalmayı gösterebilir. Düşük aktif bir tiroid belirtileri değişebilir, ancak soğuk, yorgun ve depresif hissetme ve unutkan olma gibi durumları da içerebilir. Hipotiroidizm ayrıca kilo alma, kas ağrısı ve yüksek kolesterolye neden olabilir.

Düşük TSH Seviyeleri

Düşük TSH seviyeleri, hipertiroidi, TSH eksikliği veya bazı ilaçların sonucunu gösterebilir. Aşırı aktif bir tiroid belirtileri sinirlilik, sinirlilik, ter artışı, kalp atışları, el titreme, kaygı, diyare, görme değişiklikleri ve kas güçsüzlüğü içerir.

Referans Aralığında Yaşanan Anlaşmazlık Sorunları

Amerika’da görev alan çoğu doktorlar, hem hipotiroidizmin ve hipertiroidizmin tanı ve tedavisinde, TSH testini tercih etmekte fakat TSH test sonuçlarında çoğu zaman anlaşmazlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Yıllar boyunca, “TSH kaç olmalı“ sorusunun yanıtını arayan uzmanlar, bir çok farklı değer aralığını tartışma konusu olarak gündeme getirmişlerdir.

2002 senesine kadar, Amerika kıtasındaki tüm doktorlar ve laboratuarların çoğunluğu, TSH normal değerlerini resmi olarak 0.5 ile 5.0 değerleri arasında tutmaktaydı. 2002 yılının son aylarında ise Amerikan Klinik Endokrinologlar Derneği, normal referans aralıklarının 0.3 ile 3.0 arasında kullanmayı resmi olarak önerdi.

Günümüzde ise, Amerika’da ki çoğu laboratuvar eski değerleri göz önünde bulundurarak test sonuçlarına karar vermektedir. Ülkemizde de, bu durum bazı durumlarda değişim göstermektedir. Aynı zamanda, test sonuçlarının yapıldığı laboratuvar ve cihazlara göre farklı değer aralıklarının ortaya çıkabileceğini de göz önünde bulundurmak gereklidir.