Prolaktin hormonu yüksekliğinin nedenleri, bitkisel tedavisi

Prolaktin hormonu yüksekliği gebelik dışında prolaktin seviyesinin yükselmesini ifade eden bir durumdur, tedavisi nasıl yapılır ve yüksekliğinin bitkisel tedavi

Prolaktin hormonu halk arasında süt hormonu olarak bilinir ve gebeliğin 2. Ayından itibaren yükselmeye başlar. Prolaktin kadınlarda süt salgılamayı sağladığı için gebelik boyunca yükselir ve doğum itibariyle göğüslerden süt salgılanmasını ve bebeğin beslenmesini sağlar.

Prolaktin değeri gebelik dışında 3 ila 25 referans aralığında olmalıdır; eğer bu değerin üzerine çıkmışsa ve gebelik yoksa bu durum prolaktin yüksekliği olarak ifade edilir.

Prolaktin Hormonu Neden Yükselir?

Prolaktin hormonu

Prolaktin hormonu pek çok nedene bağlı olarak yükselebilir. Prolaktin yüksekliğinin başlıca nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Aşırı stres,
  • Kullanılan bazı ilaçlar, (antidepresanlar, doğum kontrol ilaçları, tansiyon ilaçları)
  • Vücuda yapılan masajlar,
  • Meme başlarının uyarılması,
  • Aşırı protein tüketimi, (özellikle protein desteği sağlayan içecekler)
  • Hipofiz bezinde görülen bazı iyi huylu tümörler (adenom, mikroadenomlar)

Prolaktin hormonunun yükselmesine neden olan başlıca sebepler bunlar. En büyük neden olarak gösterilen stresten uzak durmaya çalışılmalı, mümkünse uzman bir psikologdan yardım alınmalıdır.

Bunun dışındaki sebepler için bir kadın doğum uzmanına başvurarak neden üzerinde görüşülmeli ve prolaktini yükselten nedenlere nasıl çözüm önerileri getirileceğine karar verilmelidir.

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nelere Sebep Olur?

Prolaktin yüksekliğine bağlı olarak ortaya çıkan problemlerin başında gebe kalamamak yer alır. Zaten pek çok kadın gebe kalmak istediği halde kalamadığı için doktora başvurduğu zaman prolaktin seviyesinin yüksek olduğunu öğrenmektedir. Prolaktin seviyesini düşürmeden bir kadının gebe kalması mümkün olmadığı için tedavi edilerek bu seviyesinin normal referans değerlerine düşürülmesi gerekmektedir.

Prolaktin yüksekliği gebe kalamama dışında adet düzensizliğine ve adet kanamalarının azalmasına neden olur. Hatta meme başlarından süt geldiği de görülmektedir.

Tedavisi

Prolaktin yüksekliğinde uygulanan tedavi son derece basit bir ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi genellikle en fazla birkaç ay içinde olumlu sonuçlar vermeye başlar. Kullanılan bu ilaçlar prolaktin hormonunu normal seviyeye indirmeye yarayan, yani prolaktini düşürmek için tasarlanmış hormon ilaçlarıdır.

Ancak bazı durumlarda, örneğin hipofiz bezinde yer alan iyi huylu tümörlerin olması durumunda, ilaç tedavisi yanıt vermeyebilir. Vücut iyileşmeye karşı direnç gösterebilir. Bu tümörler genellikle hiç büyümeyen, başka organ ve dokulara yayılmayan tümörlerdir ancak prolaktin seviyesini yükseltebileceği için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Prolaktin seviyesini düşürücü ilaçlar bu tümörler üzerinde olumlu bir sonuç vermezse ameliyat düşünülebilir. Bu ameliyat oldukça basit bir operasyondur. Son yıllarda gelişen endoskopik yaklaşım sayesinde hipofiz bezi ameliyatı bir beyin ameliyatından çok sinüs operasyonunu andırır. Burun kanalından girilerek hipofiz bezine ulaşılan bu ameliyat sayesinde oradaki tümör alınır ve hasta birkaç gün içinde normal yaşantı seyrine döner.

Bitkisel Çözümler

Doğanın mucizesi bitkiler sayesinde pek çok hastalıkta ilaç tedavisine destek vererek daha çabuk bir iyileşme sağlamak mümkündür. Prolaktin yüksekliği tedavisinde de bitkisel destek ile iyileşmeyi hızlandıracak yöntemler bulunmaktadır. Doğanın mucizelerini bizimle tanıştıran doktor İbrahim Saraçoğlu prolaktin yüksekliğinde testere dişli aslanpençesi bitkisini şiddetle önermektedir. Bu bitkiyle hazırlanacak kür için bir tatlı kaşığı aslanpençesini kaynayan bir su bardağı suya ekleyip demlemek yeterlidir. Ilıdığında içilen bu kür günde iki kez taze olarak yapılmalı ve içilmelidir. Bir ay sonunda bir hafta ara vererek aradan sonra tekrarlanması gerekir. Kadınların mucize bitkisi olan aslanpençesi ile prolaktin yüksekliği tedavinize bitkisel destek sağlayabilirsiniz.