Prolaktin Hormonu yüksekliğinin zararlı etkileri nelerdir

Prolaktin hormonu hipofiz bezinden salgılanan bir hormon olmakla beraber aşırı salgılanması durumunda hiperprolaktinemi denen prolaktin hormonu yükselmesi meyda

Prolaktin Hormonu Nedir

Prolaktin hormonu nedir

Prolaktin hormonu halk arasında süt hormonu olarak bilinir de gebeliğin ikinci ayında yükselmeye başlar. Prolaktin hormonu gebeliğin ikinci ayından itibaren yükselerek doğumdan sonrası süt oluşumunu sağlamakla görevlidir. Prolaktin yükselmesi gebelik esnasında normal olan bir durumdur, ancak gebelik dışında yükselmesi normal değildir.

Kadınlarda gebelik dışında da bu hormonun yükselmesi sorunu ortaya çıkabilmektedir; prolaktin hormonu seviyesinin fazlalığı durumunda ciddi problemlerle karşılaşılabilir.

Prolaktin seviyesi neden yükselir? Prolaktinin yükselmesinin pek çok nedeni olabilir ve pek çok olumsuz duruma neden olabilir. Özellikle adet kanamalarında azalma, gebe kalamama ya da gebelik olmadığı halde göğüsten süt gelmesi gibi durumlarda derhal bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Prolaktin Hormonu Yüksekliği

Prolaktin yüksekliğinin pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabildiğini bilmekte yarar var. Referans değerin 25-26dan yüksek olması durumunda prolaktin hormonu yükselmiş kabul edilmektedir. Prolaktin yükselmesinin başlıca nedenleri arasında;

  • Aşırı stres,
  • Aşırı protein tüketimi,
  • Vücuda yapılan masaj,
  • Meme başlarının uyarılması,
  • Anti depresan ve tansiyon ilaçları,
  • Doğum kontrol hapları,
  • Östrojen ilaçları,
  • Hipofiz bezinde görülen iyi huylu tümörler,
  • Hipofiz bezinin travmaya uğraması,
  • Tiroid,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Siroz,
  • Polikistik over sendromu gibi durumlar yer alıyor.

Prolaktin yüksekliği en çok gebe kalmayı engelleyen bir durumdur; pek çok kadın gebe kalmak istediği halde kalamadığı için doktora başvurduğunda prolaktin hormonunun yüksek olduğunu öğrenmektedir. Bunun dışında prolaktin yüksekliği kendisini adet düzensizliği, adet dönemindeki kanamada azalma, gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi gibi etkilerle de gösterebilir.

Prolaktin Yüksekliği Zararları

Prolaktin yükselmesi kadınlar için oldukça zararlı bir durumdur çünkü referans değerlerin üzerine çıkan prolaktin seviyesi gebeliği engeller. Bir kadının çocuk sahibi olmak istediği halde olamamasına neden olur. Bu oldukça üzücü ve yıpratıcı bir durumdur çünkü her kadın anne olmak ister.

Anne olmayı engellediği için kadınların korkulu rüyası haline gelen prolaktin hormonu yüksekliği ayrıca düzensiz adet kanamalarına, adet döneminin sıkıntılı geçmesine, kanamanın azalmasına ve bu azalmaya bağlı olarak vücut dengelerinin bozulmasına sebep olur.

Kısacası bir kadının tüm vücudunu ve psikolojisini olumsuz etkiler. Bu nedenle gebe kalamama, adet düzensizliği, göğüsten doğal olmayan dönemlerde süt gelmesi gibi durumlarda mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Prolaktin Yüksekliği Tedavisi

Prolaktin yüksekliği tedavisi mümkün olan ve kolay atlatılan bir rahatsızlıktır, yeter ki hasta bunu fark ederek doktora başvursun. Prolaktin yüksekliğine ne iyi gelir sorusuna verilecek en güzel yanıt mümkün olan en kısa sürede doktora gitmek olacaktır.

Prolaktinin yüksek çıkması durumunda basit bir ilaç tedavisiyle ve stresten kurtulmaya yaran ilaç ve terapilerle kısa sürede olumsuz durum ortadan kalkar. Tedavi süresi kişiden kişiye değişir ancak tedavisi kesinlikle mümkündür.

Prolaktin yüksekliğine bitkisel tedavi de uygulanabilir.

İbrahim Saraçoğlu prolaktin seviyesini düzenlemeye yardımcı olan bitkisel bir kür önermektedir. Testere dişli aslan pençesi bitkisinden bir tatlı kaşığının bir su bardağı suyla demlenmesi ile hazırlanan kür günde iki kez içilir. Ay sonunda bir hafta ara verilerek tekrar edilir.