Mikroadenom tedavisi nasıl yapılır, ameliyat öncesi ve sonrası

Hipofiz bezinde yer alan 1 cm çapından küçük olan iyi huylu tümörlere mikroadenom denir. Bu yazımızda size mikroadenom nedir, ameliyatı nasıl yapılır

Hipofiz bezi tümörleri

Hipofiz Mikroadenomu tedavisi

Hipofiz Bezi beynin alt kısmında yer alan, hormonları yöneten bir organdır. Çapı küçük olmasına rağmen işlevi büyüktür. Maalesef bazı kişilerde hipofiz bezinde iyi huylu tümörler görülebilmektedir.

Bu iyi huylu tümörlere adenom denmektedir. Adenomlar büyümeye çok fazla eğilimi olmayan, insan vücudunu çok olumsuz etkilemeyen, başka organ veya dokulara yayılmayan tümörleri temsil etse de; hipofizi etkilediği için vücutta aşırı hormon salgılanması gibi olumsuzluklara neden olabilmektedir.

Genellikle ilaç tedavisi ile bu adenomlar kontrol altına alınabilir. Ancak ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda hastanın ameliyat edilmesi gerekir.

Adenomlar 1 cm çapından küçükse buna mikroadenom adı verilmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu mikroadenomlar başka doku ve organlara yayılmaz, ancak hormonları etkilediği için alınma ihtiyacı duyulabilir.

Mikroadenom Tedavisi

Prolaktin yüksekliği olan hastalarda ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Prolaktin hormonu halk arasında süt hormonu olarak bilinir ve gebeliğin 2. Ayında hormon seviyesi yükselmeye başlar; doğumda bebeğin beslenmesi için gerekli süt üretimi bu hormon sayesinde yapılır. Referans değerin üst sınırı olan 25in üzerindeki hormon seviyesi prolaktin yüksekliği olarak adlandırılır. Bunun tedavisi kolaydır; ilaçla tedavi mümkündür. İki yıl içerisinde hastanın mikroadenomu yarısı kadar küçülmüşse ilaç dozu azaltılarak bırakılır. Prolaktin yüksekliği gebeliği engelleyen bir durum olduğu için bundan kaynaklı olarak çocuk sahibi olamayan kişi mutlaka tedavi edilmelidir.

Mikroadenomlar genellikle ilaç tedavisine yanıt veren tümörlerdendir; ancak yine de bünyeden bünyeye farklar söz konusudur. İlaçla tedaviye yanıt vermeyen veya direnç gösteren mikroadenomlar ameliyat ile alınır. Ameliyatı son derece kolay ve riskleri az olan bir ameliyattır.

Mikroadenom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mikroadenom ameliyatı her ne kadar beyin ameliyatı olarak düşünülse de tıp alanında son yıllarda görülen devrim niteliğindeki buluşlar ile basit bir sinüs operasyonu gibi yapılır. Mikroadenom ameliyatı için hastanın burnundan girilerek hipofize ulaşılır; adenom oradan uygun bir şekilde alınarak ameliyat sonlandırılır.

Hipofizis mikroadenoma yani hipofiz mikroadenomları ameliyatını daha detaylı anlatacak olursak, ameliyatın genel anestezi ile yapıldığından başlayabiliriz. Genel anestezi yapıldıktan sonra hasta ameliyat masasına yüzü tavana bakacak şekilde yatırılır ve başı sabitlenir. Ameliyat burun kanalından yapılacağı için antiseptik sıvılar ile burun kanalı steril hale getirilir. Taşınabilir röntgen cihazı uygun şekilde yerleştirilir, ameliyat boyunca kanaldaki ilerleme buradan takip edilir. Sinüsten girildikten sonra beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezine ulaşılır, buradaki mikroadenom özenle çıkarılarak yeri kapatılır. Bu kapatma işleminde ameliyatta hastanın kendi vücudundan alınan yağ dokuları kullanılabilir.

Mikroadenom Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mikroadenom ameliyatı basit bir operasyon olsa da ameliyat sonrası günlerde dikkatli olunması gerekir. Hasta kısa bir süre yoğun bakımda tutulur ve beyin tomografisi alınıp her şeyin yolunda olduğu görüldükten sonra hasta odasına çıkarılır. Özellikle ilk iki gün beslenme, nefes alma, idrar yapma gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Burundaki tamponlar nefes problemine neden olabilir ancak bu geçici bir süreçtir. Hasta ikinci günün sonunda normal şekilde yemek yemeye ve hatta yürümeye başlar. Sürekli ağız kuruluğu yaşayacağı için aşırı derecede sıvı tüketimi arzusu olabilir. Nadiren de olsa baş ağrılar görülebilmektedir. Doktorun uygun gördüğü aralıklarla verilen ağrı kesiciler hastayı rahatlatır.

Ameliyattan sonraki süreçte doktorun istediği aralıklarla muayene olunması tavsiye edilir.