Melatonin Hormonu Eksikliğinde Hap Kullanma Şartları Nelerdir?

Melatonin hormonu tüm insanlarda salgılanan ve uyku esnasında ortaya çıkan bir hormondur. Karanlık ortamda ve 23 ile 05 arasında uyunduğunda vücutta salgılanması gereken hormon bu şartlar sağlanmadan uyunduğunda salgılanmaz.

Melatonin Eksikliği Nasıl Anlaşılır

Melatonin hormonu uyku esnasında ortaya çıkan ve Karanlık ortamda 23 ile 05 arasında uyulması durumunda vücutta salgılanması gereken hormon bu şartlar sağlanmadan uyulması halinde vücutta salgılanmaz. Melatonin eksikliği belirtileri arasında ilk sayılabilecek ve kişilerin melatonin eksikliğinden şüphelenmesi için oluşan belirtiler şöyle sıralanabilir.

  • Cinsel isteksizlik
  • Uykuda bozukluk
  • Yorgun hissetme
  • Hassasiyet
  • Çarpıntı
  • Kalp rahatsızlığı
  • Depresif haller
  • Yürüme güçlüğü

Bu ve buna benzer belirtileri kişiler kendilerinde ve ya yakınlarında gözlemlediğinde hekime müracaat etmeleri ve gerekli tahlilleri yaptırmaları gerekir. Melatonin eksikliği için melatonin hapları kullanılabilir ve ya vücuda melatonin enjekte edilebilir. Melatonin eksikliği tespit edildiğinde vucuda melatonin enjekte etmek gerekir ve bu durum kişiden kişiye değişen durumlarda tedaviler uygulanacağı için kendi inisiyatifiniz ile ilaç kullanımını kesinlikle yapmamakta yarar vardır. Vücuda melatonin nasıl enjekte edilir diye merak etmeyin. Vücuda melatonin enjekte etmek ve ya farklı ilaçları doktor kontrolü olmadan kullanmak çok daha kötü sonuçlar doğurabilir ve bu nedenle doktor kontrolü şarttır.

Melatonin Hormonu Eksikliğinde Hap Kullanılması

Melatonin hormonu beyindeki epifiz bezinde özellikle geceleri vücuda salgılanan bir hormondur. Karanlık ortamlarda ve 23 ila 05 arasında uyunan uykularda salgılanan hormon insan vücudu için çok gereklidir. Bu hormon eksikliğinde insan vücudunda bazı sorunlar yaşanabilir ve dışarıdan bu hormonun takviyesi ile sağlık geri kazanılabilir. Melatonin hormonu tripofan adı verilen bir çeşit aminoasitten elde edilebilir.

Birçok kişi vücutlarında melatonin eksikliği olup olmadığını anlamamaktadır hatta melatonin nerede bulunur bilmemektedir. Melatonin yan etkileri eksik olduğu durumlarda kişilerin biyolojik saat ritmi şaşacağında uyku bozukluğu ile başlayan ve beraberinde birçok rahatsızlığa yol açan yan etkilerdir. Vücutta doğal yollardan elde edilemeyen melatonin doktor gözetiminde gerekli tahlillerin ardından dışarıdan alınabilir. Melatonin hormonunun vücutta doğal olarak üretilmesi için karanlık ortamda uykuya geçilmeli. Melatonin hormonu epifiz bezinde salgılandığı ve bu salgılanan hücrelerin ışığa duyarlı olduğu için uyku esnasında oluşan ışık uyaranı ile salgılama durdurulur. Ve bu şekilde seyreden uyku esnasında melatonin salgılanmaz beraberinde uyku bozukluğu gelir.

Melatonin hormonunun vücutta doğal olarak üretilmesi için karanlık ortamda uykuya geçilmeli.

Melatonin Eksikliği İçin Kullanılan İlaçlar

Melatonin eksikliği için doktor tavsiyesi ile alınan ilaçlar arasında bazıları yan etkiler yaşatabilir. Melatonin hapı, melatonin uyku ilacı gibi sonradan vücuda melatonin yüklemesi için kullanılan tablet ve ya enjeksiyonlar mevcuttur. Melatonin uyku hapı kullanımı kesinlikle doktora danışılarak  başlanması gereken bir ilaçtır. Melatonin kullanımı ile birlikte rahatsızlıklarda gerileme ve düzelme görülebilir. Fakat bazı durumlarda hapların yan etkileri nedeni ile alakalı olarak farklı semptomlar da ortaya çıkabilir. Kullanılan ilaçlar arasında MEL, N-asetil gibi bazı ilaçlar hekim kontrolünde ve yan etkilerine dikkat edilerek alınmalıdır. Yan etliler arasında böbrek rahatsızlıkları, sık baş ağrısı, halsizlik gibi yan etkileri olabilir ve bunlar yaşandığında ilaç kullanımı kesilip hekime müracaat edilmelidir. Melatonin tablet zararları mutlaka dikkate alınmalı ve yan etkisi ile karşılaşılan tabletlerin kullanımı kesilmeli başka formda ya da başka markalarda ilaçlar ile melatonin alımına devam edilmelidir.