Hipofiz bezi tümörünün belirtileri, teşhisi, kimlerde görülür?

Hipofiz tümörü belirtileri ve baş ağrıları, hipofiz tümörü nasıl anlaşılır, nasıl tedavi edilir, ameliyat şart mıdır? Kısırlığa etkisi var mısır?

Hipofiz bezi tümörleri

Hipofiz bezi tümörü belirtileri

Beyin, vücudumuzun merkezidir. Tüm organlarımızın fonksiyonlarının işlemesi için, beyindeki sinirlerin eksiksiz bir şekilde çalışması şarttır. Beyindeki herhangi bir sinirin sıkışması ya da tümör benzeri oluşumların üremesi, bu fonksiyonların dengesini bozar.

Hipofiz bezi de, hormonların çalışmasıyla ilgili olan bir bölümdür. Bu bölümde yer alan hipofiz adenomu ise, iyi huylu bir tümördür ve çok sık görülmektedir. Bu tümörün varlığı, hormonların dengesini bozar ve birçok semptoma neden olur. Bu belirtiler;

  • Kadınlarda adet düzensizliği, kıllanma artışı,
  • Erkekte ve kadında kısırlık,
  • Baş ağrısı,
  • Tiroid bezinin az çalışması ya da çok çalışması,
  • Böbrek üstü bezi sorunları,
  • Büyüme hormonu sorunları,
  • Kilo problemleridir.

Baş Ağrısı ve Diğer Etkiler

İlerleyen dönemlerde baş ağrısı da belirgin bir etkendir ve çoğu kişi hipofiz tümörü baş ağrısı yaparmı sorusunun cevabı konusunda çelişkilidir. Çünkü herkeste baş ağrısı yapmayabilir.

Kısırlık ve böbrek üstü bezlerindeki sorunlar nedeniyle, dikkatli bir hekimin izlemi sonucu ortaya çıkan bu tümör, çoğu zaman belirgin bir baş ağrısı belirtisi vermez. 1 cm boyutundan küçük olan tümörler, genelde izlemle takip edilir. Tümör büyüdükçe baskı arttığı için, baş ağrıları da hissedilmeye başlar.

Prolaktin hormonunun salgısının artması nedeniyle, kadınlarda gebelik ve emziklik durumu olmadığı halde memelerden süt gelmesi görülebilir. Erkeklerde ise meme büyümesi görülebilir.

Hipofiz Tümörü ve Kısırlık

Özellikle kadınlarda memeden süt gelmesi durumunda ilk şüphelenilen olgu, hipofiz tümörüdür. Hastanın adet görmemesi ve prolaktin hormonunun etkilenmesi en sık görülen etkiler arasındadır.

Teşhis ve tedavi sırasında eğer hamilelik durumu varsa, hekim farklı ilaç tedavisi kullanabilir. Ancak hamile kalamama şikayetiyle başvurulan durumlarda tümör teşhis edilirse, öncelikle tümöre yönelik tedavi seçenekleri tartışılır ve araştırılır.

Hastanın yaşı, yaşam koşulları, tedavi isteyip istememesi gibi durumları dikkate alınarak, gerekli olan tedavi planı kişiye özel hazırlanır.

Hipofiz Tümörü Teşhis Aşaması

Hipofiz tümöründen şüplenmek için, dikkatli bir hekim ve hasta gözlemi gereklidir. Eğer yukardaki sorunları yaşayan ve hipofiz bezi tümörünün belirtileri nelerdir bilen bir hasta varsa, teşhisi çok daha erken koyulur.

Hastaların şikayetlerinin tedavisinde kullanılan yöntemler, tümörün varlığında değişiklik gösterir. Bu nedenle iyi bir muayene sonucunda hastanın şikayeti ve olağan durumla ilgili teşhis aşaması yapılacaktır. Tedavi seçeneği de bu şekilde sürdürülecektir.

Hipofiz Tümörü Tedavisi Seçenekleri

Hipofiz tümörü tedavisinde tümörün boyutuna göre işlem yapılmaktadır. Tümör, eğer 1 cm’den büyükse, ameliyat seçeneği değerlendirilir.

Ancak 1 cm’den küçük olanlar için, öncelikle tümörün seyrini izlemek gerekir. İlaç tedavisi ile küçülen olgular, çoğunlukla diğer şikayetlerin de azalmasını sağlar. Özellikle prolaktinoma ilaçları tedaviye çok iyi cevap verirler.

Ancak ameliyat söz konusu olduğunda, açık cerrahi yerine günümüzde endoskopik ameliyat yöntemi tercih edilir ve KBB uzmanı eşliğinde operasyon gerçekleştirilir. Eğer kitle 1 cm’den büyükse ve burundan çıkamayacak boyuttaysa açık beyin ameliyatı tercih edilir.

Hipofiz Tümörü Kimlerde Görülür?

Hipofiz tümörünün neden oluştuğu konusunda bir bilgiye ulaşılamamıştır. Bu nedenle oluşmasını önleyici bir tedavi de bulunmamaktadır.

Hormonal şikayetleri değerlendiren ve hipofiz tümörü nasıl anlaşır iyi bilen bir hekim risk grubundaki potansiyel hastaları erkenden değerlendirebilir.