FSH Hormonu Nedir? FSH Hormonu Yüksekliği ve Yapılması Gerekenler

Beyin hücrelerinden salgılanan FSH hormonu, vücutta birçok değişikliğe neden olurken teşhis edildikten sonra ilgili tedavi süreçlerine başlanması gerekir.

FSH Hormonu Nedir?

FSH hormonu yüksekliğinden önce bu hormonun ne olduğunu bilmek gerekiyor. FSH hormonu erkeklerde testisleri uyarırken kadınlarda ise yumurtalıkları uyarmaktadır. Bu sayede üreme hücreleri olan yumurtalıkları ve spermleri geliştirmektedir. Ayrıca testosteron ve östrojen hormonlarının salgılanmasında önemli rol oynar. Bu hormonun yükselmesi kadında yumurtalıkların erkeklerde ise testislerin yeteri kadar işlevini yerine getirmediğini de göstermektedir.

Beyin hücrelerinden salgılanan bu hormon yükseldiğinde üretim azlığı hemen telafi edilmeye çalışılır. Normal bir yumurtalıkta FSH hormon değeri 10 mIU/ml’nin altında setreder. Bayanlarda bu değerin 40 ve üzerinde olması menopoz durumunu ifade etmektedir.

Yapılan bir takım araştırmaların sonuçlarına göre sürekli yükselen hormon değerleri dolayısıyla bayanlarda gebelik şansını azaltmaktadır. Bu duruma karşı gereken tedbirler de kısa sürede alınmalıdır.

FSH Hormonu Değerleri

Kan tahlillerinde rahatlıkla okunabilen bu hormonun değerleri kadınlarda bazı durumların teşhisinde kullanılabilmektedir.

Bu değerlendirmeler;

  • Yumurtalık kistleri
  • Kısırlık durumları
  • Menopoz
  • Polistik Over Sendromu

Erkeklerde ise şu değerlendirmeler için kullanılabilmektedir;

  • Testislerin olmama durumu
  • Testislerin az gelişmiş olma durumu
  • Kısırlık

Çocukların cinsel gelişim sürecini de etkileyen bu durumlar FSH kan tahlilleri yapılarak ölçülebilir.

Normal FSH hormonu değerleri kadınların ergenlik dönemlerinde 0-4,0 mlU/ml iken bu değerler erkeklerde 0-5,0 mlU/ml olmalıdır.

FSH Yüksekliği

Yapılan araştırmalarda öncelikle kadınlarda görülen FSH yüksekliği yumurtalıkların azalması anlamına gelmektedir. Erkeklerde ise testis sorunlarına işaret iken çocuklarda ergenliğe girilmek üzere olduğunu gösterir. Bu hormonun yüksek olmasının nedenlerine bakacak olursak; Menopoz, hormon tedavileri, Hipofiz bezi tümörleri, Testis hasarları, Turner sendromu ve klinefelter sendromu olarak sıralanabilir. Diğer nedenler ise; Tiroit hastalıklar, testis ya da yumurtalıkta oluşan tümörler ve bağışıklık sistemi hastalıklarıdır.

FSH düşüklüğü de bazı hastalarda görüşebilmektedir. Yine hipofez bezi sorunlarıyla birlikte zayıf olmak bu düşüklüğün nedenleri arasındadır.

Hipofiz bezi tümörleri, hipofiz bezinde ortaya çıkabilen kötü ya da iyi huylu tümörler olarak bilinir. Bunlar doku fonksiyonlarını aksatarak hormon yüksekliğine neden olabilmektedir. Turner sendromları ise kadınlarda kısırlığa ve boy kısalığına neden olabilir. 4 yaşından önce tedavi görmeyen kişilerde daha çok görülür.

İbrahim Saraçoğlu’ndan Kür Önerileri

Günümüzde bu konuyla ilgili İbrahim Saraçoğlu bir takım bilgiler sunmuş ve önerilerde bulunmuştur. Hormon yüksekliğine karşı Saraçoğlu bitkisel bir kür ile önerilerde bulunmuştur.

Hazırlanacak olan bu kür tarifi ise;

1 bardak su kaynatıldıktan sonra içerisine bir tutam olacak şekilde testere dişli aslanpençesi eklenir ve kısık olan ateşte beş dakika kadar demlenir. İyice ılındıktan sonra da tüketilir.

Saraçoğlu günümüzde birçok kür tarifi ile tanınan bir araştırmacı olarak bu kür karışımının da 1 ay boyunca günde 2 bardak içilmesini önerir. Ayrıca hormona karşı, kür karışımı taze olarak tüketilmelidir.

FSH hormonu yüksekliğine karşı kür uygulamasını kullanan kişiler, kullanıcı yorumlarıyla birlikte bu karışımı tavsiye etmektedirler Özellikle kür konusunda başarılı olan Saraçoğlu, kişilerin FSH yüksekliği nedir ya da bu konuda yapılması gerekenler nedir gibi sorularına bu şekilde kür tedavisiyle yanıt vermekte ve sağlık konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını tavsiye etmektedir.

İlerleyen yaşlarda gebe kalmaya karar veren bir kadının yapması gereken ilk şey, gebelikte oluşabilecek tıbbi sorunların araştırılmasının yapılmasını talep etmek olacaktır.

Örneğin, önceden bilinemeyen hipertansiyon ya da diyabet hastalıkları gebelik sonrasında farklı sorunlara neden olabilir.

Hormon yüksekliği konusunda bu etkenlerin tamamı sağlığınızı etkileyebileceği için düzenli olarak hormon testleri yaptırmanız ve sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir.