Büyüme Hormonu Tedavisi ve Aşamaları Nasıl İlerler

Boy uzatma hormonu büyüme hormonu olarak da bilinir. bu hormon hipofiz bezindeki hücrelerin katkısı ile salgılanmaktadır. Hipofiz bezi beynin ön kısmındadır.

Boy Uzatma Hormonu ve büyüme hormonu tedavisi Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ya da büyüme hormonu olarak bilinen 191 adet amino asitten oluşan bir hormondur ve yapısından protein bulunur. İnsan beyninin ön kısmında var olan hipofiz bezindeki hücrelerin katkısı ile salgılanmaya başlar. Çoğunlukla derin uyku esnasında salgılanır. Salgılanmasının ardından hasarlı olan dokuların tazelenmesinde, hasarlı olan hücrelerin yenilenmesinde, kemiklerin uzamasında, boy uzatmasında, kas büyümesinde, kolesterolde, yağ yakmada, kilo vermede etkilidir. Bu etkilerin sağlanması adına salgılanan proteinler karaciğerde işlenmektedir. İnsanlarda var olan büyüme hormonu vücudun tüm sürecine etki eder.  Özellikle küçük olan çocuklarda ve 0 ila 2 yaşına kadar bebeklerde boy uzaması konusunda büyüme hormonu oldukça etkili olarak bilinir. Kısa boylu olan çocukların  ergenlik yaşına kadar ve sonrasi yaşlarına kadar boylarını uzatır. Çocuklardaki boy uzatma hormonu eksiliği sth hormonu eksikliği olarak da bilinir. Boy uzatma bu hormonun bilinen en önemli özelliğidir. Boy uzatma hormonu tedavisinin özellikleri;

  • Çocukların yaşına göre bulunan uzun kemiklerin büyüyen kısımlarının hücrelerinin bölünmesi ile çoğalmasına olanak sağlar. Sorun olan çocukların doktora erken yaşında gitmesi uygundur.
  • Dokular üstünde etkili olan insülin tarzındaki etkilere sahip olan IGF-1’in yapımını arttıran özelliklere sahiptir. IGF-1 kemik büyümesi ve boy uzaması konusunda etkilidir. Bu etkisi kondrosit ve osteoblast aktiviteleri üstündeki uyarıcı özelliğidir.Sorun olan çocukların doktora erken yaşında gitmesi uygundur.

Çocuklarda ve Yetişkinlerde Büyüme Hormonu Tedavisi

Boy uzatma için yapılacak olan hormon ( replasman ) tedavisinde belli iğne yardımı ve hormon desteği ergenlik yaşına kadar kullanılır. Tedavisinde kullanılacak olan bu yöntem kişilere maddi anlamda külfetler doğuracağından dolayı ve uzun bir süreçte tamamlanmasından kaynaklı olarak zorlu bir tedavi yöntemidir. Fiyatı pahalı olan iğnelerin ve hormonların tedavisi uzman bir kadro ile yapılmalıdır. Ayriyeten başlanacak olan hormon ( replasman ) tedavisinin mutlaka sağlık kurumları tarafından yapılmalıdır. Sağlık kurumları dışında boy uzatma hormonunu arttırmak amaçlı yapılan tedavisinin işlemlerinden uzak durmak gerekir. Büyüme hormonu tedavisini gerekli kılan birçok etken bulunmaktadır. Bu etkenler arasında en önemlisi erken yaşında girilen ergenliğidir.

Çevresel olan faktörler, psikolojik sebepler, hormonlu olan gıdaların tüketilmesi erken yaşında ergenliğe girilmesine sebebiyet verecektir. Erken yaşında ergenlik yaşayan erkekler ve kız çocukları ilk dönemlerde yaşıtlarından daha uzun boylara sahiptir. Sonraki dönemlerde ise boyları yaşıtlarından daha kısa kalır. Erken yaşında başlayan ergenlik bazı kişilerde sürmesi gereken süreden daha kısa zaman içinde sonlanmaktadır.

Bu süreci bu şekilde yaşayan çocuklarda boy uzaması için gerekli olan süre zarfı oluşmaz. Kısa kalma ile alakalı tehlikeler yaşarlar. Bu tarz çocuklarda ayda bir sefer ya da üç ayda bir sefer uygulanacak olan iğneler ile erken yaşında ergenliğinin önüne geçilir. İğnelerin kaç sefer yapılacağı konusunda doktorlar karar verir.

Kaç kez hormon tedavisinin yapılacağı, kaç kez iğne yapılacağı, hangi ilaçların kullanılacağı, kaç yaşına kadar kullanılacağı doktora bağlıdır. hormon tedavisi hangi doktora gideleceği konusunda hastanelerden yardım alınabilir. dahiliye doktoruluğu yapan kişiler gerekli

Büyüme Hormonun Eksikliğini

Büyüme hormonunun eksikliğinin birçok sebebi bulunur ama birçok kişide bunun sebebi yapılan tetkikler sonucu bile anlaşılmaz. Bazı kişilerde genetik olarak ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde de doğum esnasında oluşabilecek olan hipofiz bezi hasarlarından kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Büyüme hormonu eksikliği;

  • Hipotalamusun zarar görmesinden ve zedelenmesinden
  • Hipofiz bezinin zarar görmesinden ve zedelenmesinden
  • Enfeksiyonlardan
  • Beyinde bulunan kistlerden
  • Beyinde bulunan tümörlerden
  • Şiddetli düzeyde oluşan kafatası travmasından da kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.

Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklardaki en belirgin belirti boy kısalığıdır. Bu çocuklarda senelik olarak boy uzama hızı yaşıtlarına göre düşüktür. Ayriyeten çocukların büyüme ile alakalı olan eğrilerinde değerlerin % 3 civarından daha az olması, pantolon ile elbiselerinin geçen senelere göre boylarında değişkenlik olmaması büyüme hormonu ile alakalı olan sorunları işaret ediyor olabilir. Bu hormon ile alakalı sorun yaşayan çocuklarda kilo normal seviyelerde seyreder. Hatta yapılan bir araştırmaya göre bazılarının göbek kısmında yağlanma olduğu tespit edilmiştir. Büyüme hormonu eksikliğinden kaynaklı olarak çocuklarda görme ile alakalı olan sorunlarda yaşanabilmektedir. Bu çocukların besinler, iğneler ve hormonlar ile desteklenmesi gerekir. destekleme yapan doktor iğnelerin ve diğer maddeleri kaç kez kullanacağını ve hangi ilaçları kullanacağını belirler. tedavi yapan uzaman kaç yaşa kadar tedaviye devam edeceğini de gelişime göre belirler.

Büyüme Hormonu Eksikliğinin Tanısı

Çocuklarda gözlemlenen boy kısalığının birden fazla sebebi bulunur. Bu konuda doktora başvuran kişilerin bazılarından büyüme hormonu eksikliği ortaya çıkar. Büyüme hormonu eksikliği olan çocuklarda ilk olarak belli bir izleme süresi bulunur.

Bu süreçte çocuğun yıl bazındaki büyüme hızı ve süresi belirlenir. Bu hızın yetersiz olduğu saptanırsa kemik yaşı ölçümü, tiroid fonksiyonları, biyokimya ve tam kan değerlendirmesi ile alakalı testler yapılır. Boy uzama ile alakalı destek sağlayan hormon gece boyunca aralıklı olarak salgılanır. Salgılanmadığı süre zarfında ise ölçülmeyecek kadar düşük bir şekildedir. Bu hormonun testi için uyartı testi adı verilen test yapılır.

İlk olarak vücuttaki hormonun uyarılması sağlanır. Sonrasında yaklaşık olarak 5 kez kan örneği alımı yapılır. Kan içindeki hormon düzeyine bakılır ve yeterli düzeyde olup olmadığı kontrol edilir. Hormonun eksikliği ile alakalı sorun yaşayan çocuklardan yeterli düzeyde artış oluşmaz.

Eksiklik olan çocuklarda ve tanısı konulan çocuklarda manyetik rezonans incelemesi yapılır ve oluşan eksikliğin sebebi anla­şılmaya çalışılır. Nasıl arttırılır konusunda ve tedavisi konusunda planlama yapılır.

Büyüme Hormonu Tedavisi

Yapılan araştırmalar sonucunda büyüme hormonu düzenli şekilde salgılanan çocuklarda büyüme hızları da oldukça iyi şekilde seyretmektedir. Bundan kaynaklı olarak da yapılacak olan tedaviler kesintisiz şekilde devam etmelidir.

Çocukların geçirmiş olduğu hastalıklar esnasında büyüme hormonu kullanımlarına devam etmek gerekir. Çocukların geçirmiş olduğu hastalıklar esnasında bu hormonun kullanımına devam etmek gerekir. Tedavi esnasında çocuklar enjeksiyonu kullanamayacak kadar hasta durumda ise ve enjeksiyon unutulduysa korkmamak gerekir. Tedavi süresince atlanmış olan enjeksiyon miktarı not edilmeli ve doktora haber verilmesi gerekir. Atlamış olan enjeksiyon için doktorlar fazladan doz yapılmasını istemez. Boy uzatma hormonunun dozu kişinin boyuna, vücuduna ve kilosuna göre doktorunuz tarafından belirlenir ve gerekli olan durumlarda bu doz değiştirilebilir.

Doz konusunda yapılacak olan tüm değişiklikler uzama hızına, ergenlik durumuna ve kiloya göre uygulanır. Hormon ( replasman ) kullanımı esnasında çocukların engeli beslenmesine dikkat etmek gerekir. Bu süreçte her türlü sportif etkinliklere ve sosyal etkinliklere katılmak mümkündür. Tedavi süreci sırasında doktor süreci değerlendirmek ve oluşan yan etkileri anlamak adına üç ayda bir kez muayene yapar. Ayriyeten çoğunlukla altı aylık süreçlerde ya da aralarda gerekli görülürse belli başlı kan tetkiklerinin yapılması istenir. Seneden bir kez kemik yaşının ölçümü yapılır.

Tedavi İle Alakalı Merak Edilenler

Tedavi sürecinde en önemli detay büyüme hızının artması ile alakalıdır. Bu hormon tedavisinden sonra büyüme hızlanır ve başlar. İlk dönemler hızlı şekilde tedavi cevap alınırken ilerleyen zamanlarda bu hız belli düzeyde dü­şebilir. Bunun için gözetim yapılması gerekir. Hormon tedavisi olan çocuklarda ilaca bağlı ve ailelerin istekleri doğrultusunda olumsuz durumlar başlar. bu durumda tedavi süreci tamamlanmadan ilaç kesilebilmektedir. Tedavinin erken dönemde bitmesinin herhangi bir sakıncası bulunmaz. Yalnızca boy uzaması ile alakalı olan faydayı elde etmek mümkün değildir. Boy ile ilgili istenilen düzeye gelinebilmesi adına tedavi sürecinin sonuna kadar devam edilmesi gerekmektedir. Tedavide kullanılacak olan tüm ilaçlar dünya çapında onaylanmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından onayı alınmış ruhsatlı ilaçlardır. Tüm ilaçlarda olduğu gibi kullanılacak olan bu ilaçlarında yan etkileri bulunur. Ciddi düzeyde yan etkiler oluşmaz. En sık;

  • Ödem
  • Eklem ağrıları
  • Kas ağrıları
  • Ciltte döküntü
  • Enjeksiyon yapılan bölgede reaksiyon gözlemlenir.

Bu belirtilerin ortaya çıkması ile hastaneye gidilir. hatta konusunda uzaman doktora gidilir. Çocuklar bu tedaviyi çok çabuk kabul eder ve yollarına devam eder. Belli bir süre sonra kullanılan enjeksiyonları kolay bir şekilde kendileri yapmaya ba­şlayabilirler. Özellikle kalem şeklinde geliştirilmiş olan enjeksiyonlar daha sık tercih edilir ve daha pratiktir. Psikolojik açıdan çocukların etkilenmemesi adına büyüme konusunda fayda sağlayacağını söylemek çocuklar tarafından daha olumlu şekilde kar­şılanır.

Sosyal Güvence Kapsamı

SGK belli başlı kriterler içinde boy uzatma hormonu ile alakalı kullanılan ilaçların bedellerini karşılamaktadır. Bu işlemin detayları ve nasıl yapılacağı konusunda SGK anla­şması olan hastanelerden ya da üniversite hastanelerinden heyet raporu düzenlenmesi gerekir. Bu rapor ile SGK ilaç bedellerini nasıl karşılanılacağı hakkında bilgi verilir. hormon tedavisinde kullanılan ilaçların tamamı ödenir.

Raporun çıkarılmasının yanı sıra üç aylık süreçlerde reçete yazımı işleminin yapılması gerekmektedir. Bitkisel kürler ile bu hormon desteklenebilir. bitkisel kür tedavisinin yapılması için doktor kontrolüne gidlir. Tüm tedavi süreci düzgün şekilde işlediğinde boy uzatma tedavisi sonrasında çocukları görenler farkı anlayabilir. Kürün kaç kez ve hangi detaylar ile uygulanacağı kişinin yaşına ve sağlığına bağlıdır.