Büyüme Hormonu Takviyesi İçin Salınımı Artırıcı Yiyecekler

HGH (Human Growth Hormone) yani büyüme hormonu hipofiz bezinde salgılanır ve çok önemli bir hormondur. Hormon normal büyümeyi sağladığı gibi hastalıklara karşı direnç sağlar.

Büyüme Hormonun Arttırma Yöntemleri

Aynı zamanda yağ dokusunu azaltır, doku tamiri yapar, yaraların iyileşmesini sağlar ve kas büyümesinde protein yapımını arttırır. Ne yazık ki yaş ilerledikçe hormonun salgısı azalır. Hatta 50 yaşından sonra sıfıra yaklaştığı bilinir. Bu durumun yaşlanmada etkili bir rol aldığına inanılmaktadır. Büyüme hormonu amino asit etkileri de azaldığı için hormon salgısını arttıracak, yaşlanmayı ve diğer hastalık risklerini azaltacak büyüme hormonu takviyesi yapılır.

Günümüzde doğal yollar ile büyüme hormonu geliştirme salgılatıcıları satılmaktadır. Büyük bir çoğunluğunu amino asit oluşturur.

En önemlileri ise

  • lizin,
  • ornitin,
  • arjinin,
  • glutamin,
  • izölösin,
  • tirozin,
  • valin ile glisin karışımıdır.

İlave olarak

  • B6 vitamini,
  • çinko,
  • kalsiyum,
  • niasin,
  • magnezyum,
  • potasyum ve C vitamini kullanılırsa daha faydalı olur.

Büyüme Hormonunu Tetikleyen Faktörler

Büyüme hormonu salınımını arttıran faktörler arasında ;

Uyku: Büyüme hormonunu arttırmanın en kolay yolu uykudur. Tabi saatleri de dikkate almak gerekir. Büyüme hormonunun en çok salındığı saatler 12.00-13.00 ile 22.00-02.00 arasıdır.

Kan şekeri: Şeker büyüme hormonunun bir numaralı düşmanıdır. Yenilen basit şekerler ile kan şekeri hızla artar. Kan şekeri yükselince büyüme hormonu da 20 kata kadar azalır. Bu sebepten kan şekerini düşük tutmak, hormonun salımını arttıran faktörler arasında yer alır.

Kandaki aminoasit: Büyüme hormonu amino asit ile doğru orantılıdır. Kanda bulunan amino asit seviyesi artarsa büyüme hormonu seviyesi de artar.

Testosteron, östrojen ve tiroid hormonu: Bu hormonlar gelişme hormonunu arttıran hormonlardır. Kilit noktası ise tiroid hormonudur. İyot eksikliğine bağlı olarak birçok ülkede endemik guatr rahatsızlığı yaşanır. Türkiye de ne yazık ki bu ülkeler arasında yer alır. Vücutta iyot eksikliği var ise vücut tiroid hormonu üretemez. Bu durumda bilinçsizce tuz kısıtlama yöntemine gidenler mevcuttur. Bilinçsiz olarak tuz kısıtlaması alınan etkiyi negatife çevirebilir. Tiroid hormonları azaldıkça bu hormonları da azalır.

Stres: Stresin neredeyse bütün hastalıkların sebebi olduğu bilinen bir gerçek. Burada da karşımıza çıkıyor ve stres sırasında ortaya çıkan kortizol salgısı hormonunun düzeyini düşürüyor. Stresten uzak durmak en güzel çözüm.

Spor: Büyüme hormonu artırma salınımını fazlalaştıran faktörler arasında düzenli spor da yer alır. Antrenman için ise en uygun saat sabah saatleridir. Bunun sebebi ise; gece boyunca büyüme hormonu salgılanır ve bu sayede kanda dolaşan hazır yağ molekülleri, hem enerji ihtiyacı olarak kullanılır hem de parçalanılan yağlar kullanılmış olur.

Büyüme Hormonunu Arttıran Yiyecekler

Büyüme Hormonu Takviyesi;

  • Bakla: İçeriğindeki L-dopa kaynağı ile büyüme hormonu artıran oldukça etkili bir besindir.
  • Hindistan cevizi yağı: Mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin olan bu yağ ile sağlıklı yaşam seviyesi artar. Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre hindistan cevizi yağı tükettikten 30 ila 90 dakika sonra hormonda artış olduğu gözlemlenmiş.
  • Ananas: Büyüme hormonu arttırma yöntemlerinden birisi de ananas tüketmektir. Yapılan bir araştırma sonucunda uyumadan önce tüketilen ananasın büyüme hormonu düzeyini arttırdığı tespit edilmiştir. Fakat dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Uyku öncesinde ya da geç saatlerde meyve tüketimi kan şekerini arttırdığı için büyüme hormonu geliştirme düzeyini de düşürür. Geç saatlerde ve uyku öncesinde fazla meyve tüketmemeye dikkat etmek gerekir.

büyüme hormonunu tetikleyen yiyecekler ;

  • Kuru meyveler: Kuru meyvelerin içeriğinde bulunan L-arginine aminoasidi büyüme hormonu üretimini de salımını da arttırır. Aynı zamanda L-arginine içeren diğer besinler arasında soya, ayçiçeği, susam, esmer pirinç, yulaf ezmesi ve fermante besinler özellikle de yoğurt yer alır.
  • Kırmızı pancar: Nitrik oksit düzeyinin arttırılmasına yardımcı olan pancar, kanın daha alkali bir hale gelmesini sağlayarak hormon üreten sistemleri daha iyi çalıştırır. Böylece hem büyüme hormonu arttırma için kullanlır hem de sağlıklı bir beden elde edilir.
  • İşlenmemiş Çikolata: Triptofan hipofiz bezini uyararak hormonunun salgılanmasında etkin rol oynar. İşlenmemiş çikolata da tritofan içeren ve bu bakımdan en zengin besinler arasında yer alır.
  • Karpuz: İçeriğinde L-citrulline adında bir amino asit içeren karpuz ile büyüme hormonu artar. Bu tetikleyen yiyecekler arasında yerini alır.
  • Goji meyvesi: Goji meyvesinin içinde 22 mineral, yağ asidi ve birçok vitamin bulunmaktadır. Aynı zamanda sesquiterpenoids denilen ve hormon üretimi arttırmada etkili olduğu bilinen bir madde içerir.
  • Ahududu: Ahududu, melatonin düzeyini arttıran besinler arasında yer alır ve araştırmalara göre %157 oranında hormon büyüme oranını arttırdığı tespit edilmiştir.

Büyüme Hormonu İçin Kullanılabilecek Kür

Büyüme hormonu kürü genellikle çok pahalıdır. Hormon takviyesi için tercih edilen bir yöntemdir. Bu kür 20 hafta olmalı ve anabolizanlar ile desteklenmelidir.

Birinci haftadan onuncu haftaya kadar (onuncu hafta dahil) 4 IU Growth Hormonu-750 mg. Test. Enanthate-600 mg Boldenon-400 mg Trenbolone 11 ile 15. hafta dahil olmak üzere 4 IU Growth Hormonu-500 mg Test. Proiponat 600 mg Boldenon-400 mg Tren Acetat-300 mg Masteron

16. ile 20 hafta dahil olmak üzere 4 IU Growth Hormonu-500 mg Test. Proiponat-400 mg Tren Acetat-300 mg Masteron-40 mg winstrol tablet