Bebeklerde TSH Değeri ve Normal Değer Aralıkları Kaç Olmalı?

Bebeklerde TSH değeri, bebeğin doğduğu günden sonraki süreçlerde, belirli bir limit aralığında olmaktadır. Ayrıca, TSH değeri normal seviyelerde yer alırken, farklı değerlere göre bir takım hastalıklar ortaya çıkabilir.

Bebeklerde TSH değeri, belirli bir yaş sürecine kadar ciddi önem arz etmektedir. TSH, tiroid uyarıcı hormonun kısaltılmış halidir. TSH, hipofiz bezinizin ürettiği bir hormondur; TSH üretimi zincir reaksiyonudur ve tiroidinize, kendi hormonlarını T3 ve T4 olarak adlandırmak için zamanı olduğunu bildirir. Tiroid ve hipofiz bezleri, tüm hormon seviyelerinin yanı sıra solunum hızı, vücut ısısı, metabolizma ve diğer hayati işlevleri denetlemekle yükümlüdür. Bebeğin TSH düzeyleri sağlıklı ve düzgün gelişebilmesi için düzenlenmelidir.

Bebeklerde TSH Değeri Kaç Olmalı?

Uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar, hastalar üzerinde yapılan demeler ve tetkikler sonucunda, bebeklerde TSH değeri kaç olmalı sorusunun cevabını ortaya çıkarmıştır.

Bebekler doğduktan sonra, ilk aylar kapsamında TSH değerleri, 1.7 – 9.1 aralığında değişim gösterebilir. TSH değerlerinde yaşanabilecek olumsuz durumlarda, tedavi süreci öncesinde bebekler, 3 yaşına gelene kadar belirli fakat sık periyodlar ile takip edilmelidir. Çünkü, bebeklerde TSH değeri normal aralığında seyrederken, T4 değerinin düşük olması gibi bir durum söz konusu olduğu takdirde, hipotiroidi hastalığı ortaya çıkabilir.

Tedavilerde esas amaç, bebek doğduktan ilk 3 sene içerisinde TSH değerlerinin 0.5 – 2.0 aralığında kalmasını sağlamak olmalıdır. Aşağıda, bebeklerde TSH değerinin tabloya yansımış halini inceleyebilirsiniz;

Bebeklerde normal TSH değeri,

  1. İlk 1 haftaya kadar – 1.0 – 40.0 mıu/ml
  2. İkinci haftadan 1. Ay sonuna kadar – 1.7 – 9.1 mıu/ml
  3. İkinci ay başlangıcından 1 yaşına kadar – 0.8 – 6.4 mıu/ml
  4. 2 yaş itibari ile 5 yaşına kadar – 0.7 – 5.4 mıu/ml
  5. 6 yaş ile 10 yaş arasında – 0.53 – 5.3 mıu/ml

Normal Değer Aralıkları

TSH seviyeleri, bir bebeğin yaşamının ilk birkaç gününde kan çekişi ile ölçülür. Annenin tansiyon hormonları plasentayı geçtiği için, bebeğin TSH`si doğumdan hemen sonra normal aralıkta olup olmadığı belli değildir. Yenidoğanın, okumaları onaylamak için 2 ila 6 hafta arasında bir dizi daha kan testi yapması mümkündür. Bu yaş aralığındaki TSH seviyesi litrede 1.7 ila 9.1 mm arasında olmalıdır.

Yüksek seviyeler

Bir bebekte yüksek TSH seviyesi genellikle doğuştan gelen hipotiroidiye işaret eder; bu durum uzmanlara göre hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Konjenital bebek koşuluyla doğduğu anlamına gelir; Hipotiroidizm, vücudun 40 mU / L yüksek bir TSH testi ile gösterilen yeterli miktarda tiroit hormonu yapmadığı bir durumdur. Bir bebek hayatının ilk birkaç haftası için tedavi edilmeyen konjenital hipotiroidizm mental retardasyona (mental retardasyon, gelişim süreçlerinde ortaya çıkmakta olan, davranışlarında farklılık ve sorunlar ile beraber çevreye uyma, zihinsel görevlerin ortalamanın çok fazla altında olmasıdır) neden olabilir.

Konjenital tiroid hastalığı teşhisi konmayan, çevresel toksinler olan daha yaşlı bebeklerde olası diğer faktörler normal TSH okumalarını oluşturur. Yapılan araştırmalarda su, bazı gıdalar ve tütün dumanlarında bulunan üç farklı kimyasal maddenin tiroid hormonlarının üretimini engelleyebileceğini bildirerek TSH seviyelerinin yükselmesine neden oldu. Kimyasallar, tiosiyanat, perklorat ve nitrat, içme suyunu kirletebilir ve bu nedenle içme suyuyla karıştırılan bebek formülünde, suyu içen annelerin emzirdiği bebeklerin su içmesini isteyen bebeklerin istenmeyen fakat eklenen bir bileşeni haline gelecektir.

Düşük Düzeyler

Düşük TSH genellikle aşırı aktif bir tiroidiniz olduğu anlamına gelir, aksi halde vücudunuz çok fazla tiroit hormonu yapar. Uzmanlar, TSH`nin düşük veya gecikmeli olarak artmış bebeklerinin erken doğmuş, düşük doğum ağırlıklı bebek veya altta yatan bir hastalıktan muzdarip olma eğiliminde olduklarını bildirmektedir.