Hormonlar Gebelik Sürecini Etkiler mi? Gebelik Sürecinde Hormonların Önemi Nedir?

Gebelik sürecinde hormon bozukluğu ciddi anlamda hamileliği etkileyen durumlardan biridir. Bu yüzden gerekli olan hormon testlerinin yapılarak gebelik sürecine girilmesi gerekmektedir.

Hormon Bozukluğu

Hormonal bozukluklar kadınların birçok dönemini etkileyen ve test süreçlerinin yaşanmasına neden olan faktörler arasındadır. Ayrıca kadınlarda bazı hormonlar gebelikte çok önemlidir ve bozukluğunda birçok hastalığı da beraberinde getirebilir. Hormon bozukluğu durumu daha çok genç yaşlarda görülebilen tüylenme ve kıllanma durumlarıyla kendini belli eder. Sadece hormonal bozukluklardan kaynaklı değil, yapısal bir durumla da görülebilir.

Kadınlarda adet düzensizlikleri denildiği zaman akla gelen ilk durum hormonların bozulması durumudur. Bununla beraber FST ve östrojen hormonlarında yaşana bozukluklarla birlikte pek çok farklı hormonu etkileyecek durumlar da bulunmaktadır. İlk olarak stres, ilaçlar ve depresyon durumları adet düzenlerini olumsuz etkiler ve farklı hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Gebelik döneminde de durum aynıdır ve birçok bayan gebelikte hormonlar bozulduğunda ne olur ya da gebelikte yaşanan hormon bozukluğunda kadınlar halime kalabilirmi şeklinde pek çok soruya yanıtlar veriyor olacağız.

Gebelikte Hormonal Bozukluklar

Hamileliği engelleyebilen hormonal bozukluklar, hamile kalmayı isteyen genç bayanlar için de önemlidir. Hamileliği normal geçen fakat bozukluğu sonradan ortaya çıkabilen durumlar yaşamadan gerekli tedbirler alınmalıdır. Gebe kalmayı engelleyen hormonlar zararlı ya da zararsız olan durumlar göz önüne alınarak tespit edilir. Hormon bozukluğu yaşayan bayanlarda hamileliği en çok hormonlar etkiler.

Gebelikte hormon bozukluğu sıklıkla yaşanmasa da gebeliğe engel olan hormon bozuklukları da görülebilmektedir. Özellikle TSH, FSH, LH ve östrojen hormonları bu konuda etkileyici faktörlerdir. Hamileliğe engel olan bu hormonlar hamileliği ortadan da kaldırabilir. Bu anlamda kişi, dinç kalmayı ve hormonlardan etkilenmemeyi istiyorsa mutlaka uzman doktorların tavsiyelerine uymak zorundadır.

Kadınlar bu konularla ilgili hamile kalmayı en çok hangi hormon etkiler ya da bu durum gebeliği nasıl düzelir gibi sorular da aktarmaktadır. Sağlıklı olup da hamile kalanlar en çok hormonal hastalıklardan korkmaktadır.

Gebelikte bir oluşum süreci vardır ve ilk olarak üreme dönemine giren bayanın ergenlik sürecinde onun dişi olmasını sağlayan özellikler salgılanır. Yani östrojen hormonları yumurtalıklardan salgılanmaya başlanır. Bu süreçte kadının vücut yapısında ciddi değişimler olur.

Adet görmeye başlar ve göğüsler daha belirginleşir. Adet döneminin yarısında salgılanan progesteron aynı zamanda gebeliğin başlamasını da sağlar.

Gebelik Sürecini Etkileyen Hormonlar

Gebelik sürecinde etkili olan hormonlar FSH, LH, E2 ve Progesterondur. Bu hormonların her birinin farklı bir görevi bulunmakta ve gebelik sürecini etkilemektedir. FSH hormonu ile başlayacak olursak, bu hormon yumurtalıkları uyarır ve östrojen hormonunun üretilmesini artırır. Menopoz dönemlerinde de bu hormonda artış görülmektedir. Bu hormonun yükselmesi durumunda gebelik ve tüp bebek şansı düşük olacaktır.

Hormon bozuklugu hamile kalmayı etkiler mi ya da hormon bozuklugu sağlığı nasıl etkiler gibi sorulara da uzmanlar bir takım araştırmalarla birlikte yanıtlar vermiştir. Hormon bozukluğu hamile kalmaya engel mi sorusuna da verilecek yanıt, evet engeller olacaktır.

LH hormonları yumurtalıklar üzerinde etkilidir. Bu hormonun artması gebelik sürecinde olumsuz rol oynar ve sperm gelişiminde de etkili olduğu için hormon seviyesinin azalması gebeliği engelleyebilir. E2 olarak adlandırılan estrojen hormonu ise ergenlikte etkilidir ve gebelik sürecine etki etmez. Progesteron hormonu gebelikte çok önemlidir.

Çünkü yumurtalıklardan salgılanır ve adet döneminin ikinci yarısında çok etkilidir. Gebeliğin başlaması ve devamı konusunda bu hormonun rolü büyüktür.

Prolaktin hormonu da gebelik sürecinde rol oynayan bir hormondur. Hipofiz’den salgılanır ve gebelikte hipofiz adenomu düzeyini artırır. Eğer kadın gebelik durumu yaşamıyorsa ve bu hormon sürekli artıyorsa göğüslerden süt gelmeye devam eder. Yine bu hormonun aşırı yükselmesi, kadının hamile kalamamasında etkilidir. Ayrıca adet problemlerinin başlamasında da prolaktin hormonunun etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bu bilgiler ışığında hormonların gebeliğe engel olabileceğini söylemek mümkündür. Kadınların hastalık belirtilerinde hormon testi yaptırılması bu yüzden tavsiye edilmektedir. Hormonal bozukluklar hamile kalmayı engeller mi sorusuna verilen tüm yanıtlar ve araştırma sonuçları bu şekildedir ve ilgili tedavi süreçlerinden geçen bayanlar hamile kalabilir.