Hormon Bozukluğu Neden Meydana Gelir, Belirtileri Arasında Neler Yer Alır?

Hormon bozukluğu yaşayan kişilerde belli başlı hormonların az salgılanmasından kaynaklı olarak sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar kendi belli edecek düzeyde sorun yaratır.

Hormon Bozukluğu Neden Olur?

Hormon bozukluğu oldukça geniş bir kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorun sebepleri de göz önüne alınarak birçok kişide görülebilen bir sıkıntıdır. Hormon bozukluğu yaşayan kişilerde belli başlı hormonların az salgılanmasından kaynaklı olarak sorunlar ortaya çıkmaktadır. Genelde hormon bozuklukları tüylenme, bayanlarda bıyık ya da sakal çıkması, boy kısalıkları ve gelişim geriliği olarak kendini gösterir. Hormon bozukluğu özellikle kadınlarda genç yaşlarda aşırı şekilde tüylenme ve kıllarda artış olarak kendini göstermektedir.

Hirsutismuz adı verilen bu durumda genelde hormonların değerleri konusunda değişimler ortaya çıkmaz. Bu duruma rağmen hemen hemen her türlü tüylenme hormon bozukluğu gibi adlandırılsa da yanlış bir tanıdır. Yani yaşanan her sorun, bu sorunların nedenleri kadınlarda ve erkeklerde hormon bozukluğu anlamına da gelmez. Kadınlarda hormonlarda var olan sorunların belirtileri genelde regl düzensizlikleri ile kendini belli eder. Genellikle sık sık kanama yaşanır ya da düzensiz bir şekilde kanama meydana gelir. Kadınlarda aşırı düzeyde tüylenmeye bağlı olaraktan ödem oluşumları, sivilcelenme ve kilo farklılıkları da meydana gelmektedir.

Hormon bozukluğu sorunları özellikle kadınlarda erkeklik hormonlarının salgılanmasından ya da hipofiz bezinden salgılanan hormonların yeterli düzeyde salgılanmamasından kaynaklanır. Hormon bozukluğu neden meydana gelir, neden aşırı düzeyde tüylenme ya da farklı sorunlar ortaya çıkartır ile alakalı olarak uzmanların araştırma yapması gerekir.

Nedenleri ortaya çıkartıldıktan sonra gerekli olan tedavi süreci başlatılır. Nedenleri konusunda yapılacak olan tetkiklerin yaptırılmasında özellikle kadınlarda aşırı uykusuzluk, halsizlik, üşüme ve depresyon oluşumları gelişebilir.

Nedenleri ve Etkileri Nedir?

Kadınlarda hormon bozukluğu 45 ila 50 yaşlarında menopoz belirtisi olarak kendini gösterir. Genç yaşlarda ise guatr hormonları ile ya da yumurtalık hormonları ile kendini göstermektedir. Sık şekilde meydana gelen hormon sorunları genç kızlık dönemindeki aşırı düzeyde tüylenmedir. Yaşanan hormonal sorunların arasında yumurtalık fonksiyonlarının bozulmasından kaynaklı olan polikistik over de yer alır.

Polikistik over ile birlikte adet düzensizlikleri ile tüylenmelerde baş göstermektedir. Bunların dışında yumurtalıklarda bulunan kistlerde sıkıntıların oluşmasını sağlar. Erkeklerde meydana gelen hormon bozuklukları da hormon seviyelerinde yaşanan dengesiz salınımlardan kaynaklanmaktadır. Sakalların çıkmaması, boy kısalığı ve köseliğin oluşması en göze çarpan belirtilerdir. Ayrıca aşırı düzeyde kilo alımı da meydana gelir. Hormonlardan kaynaklanan bozuklukların düzene sokulması, dengede tutulması adına yapılacak olan tedaviler dışında aşağıda bulunan detaylara da dikkat etmek gerekir;

  • Sıkıntılardan kurtulmak ve yaşam kalitesini arttırmak için fazla kilolardan kurtulmak gerekir. Bunun içinde kilo dengesi korunmalıdır.
  • Özellikle kullanılan yağ miktarı, şeker, tuz ve un miktarları azaltılmalıdır.
  • Vücutta bulunan yağların yakılması için destek sağlayan, antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelerin tüketimlerine ağırlık verilmelidir.
  • Baklagiller, balık, tavuk, yumurta tarzında proteinlerin en azından haftada iki gün boyunca tüketilmesi gerekir.
  • Fazla düzeyde alkol uzak durulmalıdır. Alkol vücutta bulunan östrojen miktarının artmasına sebep olur ve testosteron hormonunun da azalmasını sağlar. Bu şekilde de vücutta denge bozuklukları meydana gelir.
  • Haftada en azından birkaç gün boyunca düzenli ve aksatılmadan spor yapılması gerekmektedir.